Vänstern och fediversum – film och video

Filmer och video läggs ut på sajter som Youtube och Vimeo. Storbolagsägda sajter. Men det finns också andra sajter. Framförallt existerar PeerTube, en programvara som är gjord för Fediversum. Dvs det finns inte bara en sajt utan flera sajter som kan samverka med varandra via protokollet ActivityPub. Det första en användare gör är att välja vilken sajt/server/instans som personen vill registrera ett konto på.

ETC

Den största vänstersajten i Sverige, ETC, gör många videor och filmer. De har en egen sajt där det går att se rörligt bildmaterial. ETC Play. Där finns också poddar och ljudböcker. Det är bra men i likhet med ETC:s övriga sajt är allt låst och endast tillgängligt för prenumeranter. För en vänstersajt som ju vill nå ut med sin uppfattningar är det förstås en begränsning men också en möjlighet att finansiera verksamheten.

Folkets Bio

Folkets Bio som är en medlemsförening med flera olika lokalföreningar finns också. De har en fin sajt där de också har länkar till olika strömmade filmer som dock inte finns på egna sajter utan på bolagsägda filmsajter som TriArt Play och SF Anytime. Det första är ett litet bolag medan det andra är en storbolagssajt. Även många av de lokala Folkets Bio-biograferna har egna sajter.

Exempelvis Hagabion, Aftonstjärnan, Frölundabion och Angereds Bio i Göteborg, Tollereds biograf i Tollered öster om Göteborg, Zita i Stockholm, Folkets Bio i Umeå, Folkets Bio Jönköping, Folkets Bio Royal i Luleå, Kino Södran i Lund, Panora i Malmö, Fyrisbiografen i Uppsala, Elektra i Västerås, Palladium Växjö, Regina i Östersund och Gylleboverkets Folkets Bio i Gärsnäs i Skåne.

Ett stort problem med dessa Folkets Bio-sajter (undantaget är Folkets Bios centrala sajt) är att de saknar RSS-flöde vilket försvagar möjligheterna för alternativa möjligheter att nå ut vid sidan av genom de storbolagskontrollerade sociala medierna och mejl. Inte heller TriArt har något RSS-flöde.

Folkets Bio har dessutom en kanal på Youtube.

Andra vänstersajter

Andra vänstermedia eller vänsterorganisationer som gör video och filmer publicerar i allmänhet sina alster på Youtube eller Facebook. Att publicera på Facebook är värelöst ur alla synvinklar. Det är inte sökbart och går inte att titta på utanför Facebook. Youtube är på det sätt mycket bättre. Vänsterpartiet har en kanal på Youtube och det har även deras medlemstidning Rött. Aktiviteten är allt annat än överväldigande.

PeerTube

Det kanske vore rimligare och bättre att publicera på PeerTube än på storbolagssajten Youtube men problemet i sammanhanget är nog att det kanske inte skulle gå att nå lika många som på Youtube. Å andra sidan har svenska högerextremister byggt upp en stor och välbesökt sajt med hjälp av PeerTube och nåt liknande borde ju gå att göra för vänstern. Så problemet är överkomligt och vänstern blir synligare med en egen sajt.

Det vore i det läget rimligt att alla vänsterföreningar som gör videos och filmer publicerade på en gemensam sajt. Trailers, videosnuttar av olika slag, reklam och filmer som kan publiceras fritt. Med länkar till biografer, sajter där de kan ses mot betalning och liknande.

Idag finns förutom den nämnda högerextrema sajten bara en svenskspråkig PeerTube-instans (server/sajt). Det är Mittdata där Kamratdataföreningen Konstellationen publicerat en del videosnuttar på en egen kanal. Mittdata är väl ingen vänstersajt men det borde vara ett rimligare ställe för vänstern att publicera videos och filmmaterial än Youtube. Det bästa vore dock att publicera på en egen vänstersajt. Om nån kunde sätta upp en Folkets Nyheter eller Folkets TV vore det kanske inte så dumt.

Genom att PeerTube är en del av Fediversum så går det enkelt att sprida information om kanalerna genom exempelvis Lemmy och Mastodon.

Övrigt

Internationellt finns det exempel på vänsterfilmsajter med strömmad film som exempelvis Means TV. Det är inte en del av Fediversum och inte heller en sajt som samlar vänstern utan ett personalägt företag med vänsterprofil.  Som ETC Play men inte privatägt.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!