Gaza-protesterna är inte de mest granskade protesterna

Gaza-protesterna är inte de mest granskade protesterna. Viktor Pressfeldt är en bra skribent, journalist och historiker som avslöjat en mängd felaktigheter när det gäller rapportering om protesterna mot Israels folkmord i Gaza. Men han har inte alltid rätt. På Twitter skriver han:

Jag tror inte att någon proteströrelse i Sveriges historia granskats så hårt och av så många som den som protesterar mot folkmordet i Gaza.

Det är helt enkelt inget annat än dumheter. Granskningen och hetsen mot Gaza-protesterna är inget mot vad vi som demonstrerade mot EU, kapitalismen och George Bush i Göteborg år 2001 fick uppleva. Det finns folk som fortfarande inte vågar berätta att de var där och demonstrerade. Hetsen mot oss var där får hetsen mot Gaza-protesterna att framstå som en liten ljum vårbris. Går vi långt tillbaka i tiden var det förmodligen ännu värre i samband med Ådalen-31 och i samband med Amalthehändelserna.

Viktor Pressfeldt saknar helt enkelt perspektiv och kunskap för att kunna uttala sig om dessa saker. Han vara bara 16 år när protesterna i Göteborg ägde rum och tycks inte ha några minnen av dem så han deltog förmodligen inte även om det fanns många 16-åringar som deltog. Så det är inget konstigt med hans åsikt om detta. Men det är samtidigt felaktigt. Gaza-protesterna är inte de mest granskade protesterna.

Läs mer om Göteborg 2001

 

4 svar på “Gaza-protesterna är inte de mest granskade protesterna”

  1. Stämmer från mitt minne också. Göteborgsprotesterna var något helt i särklass under min levnad. Å andra sidan fanns det stöd för demonstrationerna åtminstone i vänsterpress. Min uppfattning är att vänsterpressen är betydligt mer ängslig gällande Palestinademonstrationerna nu.

    Vad gäller granskning, så visar i alla fall undersökningarna om IB-affären att Vietnamprotesterna ledde till folk som blev av med jobb efter skvallrande från agenter. För ung själv, men jag utgår från att de också måste hårdgranskats även av medier innan kriget blev impopulärt nog. Vad jag läst av äldre texter så verkar lögnerna om Palestinarörelsen också ha varit grövre tidigare. Jan Guillou anklagades för att vilja spränga ett judiskt daghem i luften om jag minns rätt.

    Vad som däremot är uppenbart är att den proisraeliska rörelsen i princip inte granskas alls. Jag har sett reportage efter reportage i olika medier om samma proisraeliska högerextremist och hans aktioner vid olika Palestina-manifestationer. Inte en gång har det sagts att han driver en propagandapodd till stöd för bosättningarna.

    1. Jag delar helt din uppfattning. Om allt inklusive vänsterpressen och ängsligheten. Och det fanns ju i Palestinarörelsens 1970-tal Säpo-agenter (Ekberg) som begick brott och hävdade att det var Palestinarörelsen. Provokatörer var vanligt då. Är också ganska på att en del händelser i Göteborg 2001 sattes igång av provokatörer och infiltratörer. På samma sätt tror jag att en del problematiska aktioner i detta nu sätts igång av provokatörer. Det är lätt för dem att agera i en så heterogen och oorganiserad rörelse som Gaza-protesterna är.

  2. Alltid vanskligt med svepande uttalanden om länders hela historia förövrigt. Granskningarna av demonstrationerna vid Ådalen lär nog slå nästan allt.

Kommentarer är stängda.