Demonstrationer får begränsas redan idag

Ingen, inte heller Säpo, kan förbjuda eller stoppa demonstrationer. För att det ska vara möjligt krävs nämligen en grundlagsändring vilket kräver två riksdagsbeslut med ett val emellan. Men demonstrationer får begränsas redan idag. Säpo kan dessutom redan idag ha synpunkter på vad som får framföras i en demonstration för så här står det i den grundlag som är aktuell (regeringsformen):

Mötesfriheten och demonstrationsfriheten får begränsas av hänsyn till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen eller till trafiken. I övrigt får dessa friheter begränsas endast av hänsyn till rikets säkerhet eller för att motverka farsot.

[…]

För andra än svenska medborgare här i riket får särskilda begränsningar göras genom lag i fråga om följande fri- och rättigheter:

  1. yttrandefriheten, informationsfriheten, mötesfriheten, demonstrationsfriheten, föreningsfriheten och religionsfriheten.

Säpo och polisen kan alltså redan idag har synpunkter på demonstrationer.

Ordningslagen

Inskränkningar av demonstrationsrätten regleras i ordningslagen och det är den som polisen använder till vardags när de ska ingripa mot demonstrationer. Detta är vad ordningslagen säger:

Med allmän sammankomst enligt denna lag avses
1. sammankomster som utgör demonstrationer eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet,

[…]

En allmän sammankomst som avses i 1 § första stycket 4 eller en cirkusföreställning får hållas utan tillstånd, om den med hänsyn till det väntade deltagarantalet, den utvalda platsen och tiden för sammankomsten samt de anordningar som avses förekomma kan antas äga rum utan fara för ordning och säkerhet eller för trafiken.

[…]

En allmän sammankomst som avses i 1 § första stycket 4 behöver inte anmälas, om den med hänsyn till det förväntade antalet deltagare, den utvalda platsen och tiden för sammankomsten samt de anordningar som avses förekomma kan antas äga rum utan fara för ordning och säkerhet eller för trafiken.

Tillstånd

En demonstration behöver alltså inte anmälas till polisen och det finns inget krav på tillstånd. Men om den förväntas störa trafiken, säkerheten eller ordningen så kan en anmälan till polisen behövas. Något tillstånd behövs dock inte. De flesta brukar dock söka tillstånd för demonstrationer beroende på att de ofta går på gator som trafikeras av bilar eller kollektivtrafik. Polisen kan vägra tillstånd i vissa fall

Tillstånd till en allmän sammankomst får vägras endast om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi.

Idag kan polisen alltså inte vägra tillstånd på grund av något hot mot rikets säkerhet trots att grundlagen möjliggör det. Det är detta som regeringen vill ändra. Men det finns vissa möjligheter att redan idag göra det:

Regeringen får föreskriva att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inte får hållas inom ett visst område, om förbudet är nödvändigt med hänsyn till att Sverige är i krig eller krigsfara eller för att motverka epidemi eller för att förebygga eller bekämpa epizooti enligt epizootilagen.

Avslag

Om polisen ger tillstånd för en demonstration med vissa villkor för en demonstration får de avbryta en demonstration om den bryter mot villkoren. Om de gett avslag på en tillståndsansökan får demonstrationen inte äga rum. De får också upplösa en demonstration som sker trots att tillståndet avslogs. Vidare gäller:

23 §  Polismyndigheten får utöver vad som sägs i 22 § upplösa
1. en allmän sammankomst, om det uppkommer svårare oordning vid själva sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller om sammankomsten medför avsevärd fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken,
2. en offentlig tillställning, om det vid den förekommer något som strider mot lag eller om den medför oordning, fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken.

En allmän sammankomst för att framföra konstnärligt verk eller en offentlig tillställning får också upplösas, om sammankomsten eller tillställningen genom ljud eller på något annat sätt medför allvarlig störning av ordningen i dess omedelbara omgivning. Detta gäller dock inte när sammankomsten eller tillställningen äger rum i enlighet med meddelat tillstånd.

En allmän sammankomst för att framföra konstnärligt verk eller en offentlig tillställning får vidare upplösas, om villkor om tiden för sammankomsten eller tillställningen som meddelats med stöd av 16 § andra stycket inte följs.

Upplösning

De kan också upplösa en demonstration som har tillstånd eller som anordnats utan tillstånd om det uppkommit svårare oordning vid själva sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller om sammankomsten visat sig ha medfört avsevärd fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken. Sådant görs på plats av polisen som då måste ta hänsyn till om ett ingripande skulle göra situationen värre eller inte.

Om inget tillstånd söks eller om det söks tillstånd spelar ingen roll. Det innebär ingen skillnad på vad polisen kan göra i samband med demonstrationen. Men om tillstånd söks kan polisen stoppa en demonstration i förväg. Det kan de inte om något tillstånd inte sökts. Att Säpo skulle få uttala sig om en demonstrations vara eller icke-vara förändrar egentligen ingenting mer än att det troligen kommer att bli vanligare med helt lagliga demonstrationer utan tillstånd.

De flesta som kommenterar detta i sociala medier och tidningar har noll koll på hur det egentligen fungerar. De har i allmänhet aldrig anordnat en demonstration och har ytterst sällan haft något med polisen att göra. Inte ens i de fall de är jurister verkar de ha någon som helst koll. Alla missar de i stort sett alltid att demonstrationer får begränsas redan idag. En som dock skrivit bra om saken är Jan Guillou.

Läs mer:

 

3 svar på “Demonstrationer får begränsas redan idag”

  1. Skrivningen i RF om ”hänsyn till rikets säkerhet” saknar i dag, vad som kallas för, bemyndigande i ordningslagen. Därför kan inte allmänna sammankomster begränsas på den grunden utan att ordningslagen ändras. Detta konstateras dock längre ned i blogginlägget varför det blir lite motsägelsefullt att påstå att ”Säpo kan dessutom redan idag ha synpunkter på vad som får framföras i en demonstration” i inledningen.

    I vilket fall tycks du ha missat att redogöra för ordningslagen 2:8. Där framgår att det är Polismyndigheten som prövar frågorna om befrielse från tillståndsansökan och anmälan. Det är visserligen sant att Polismyndigheten normalt inte brukar upplösa sammankomster som saknar tillstånd men de brukar däremot upprätta polisanmälningar om brott mot ordningslagen.

    Själv tycker jag Sverige borde ta efter Finland och Danmark. Eftersom Polisen i normalfallet inte kan/ska neka allmänna sammankomster finns inte heller någon möjlighet att ansöka om tillstånd (för något som inte kan nekas) i Finland och Danmark. I stället behöver man göra en kostnadsfri anmälan senast 24 timmar innan. I Sverige är tillståndsansökan avgiftsbelagd. Många privatpersoner och proffstyckare har ingen som helst kunskap om Sveriges onödiga byråkrati när det kommer till att utöva mänskliga fri- och rättigheter.

    1. Jag känner till det du påpekar och utlämnade 2:8 med flit. Men tackar för din komplettering. Men de brukar inte upprätta anmälningar för demonstrationer utan tillstånd. Det händer, men det är rätt meninglöst då de i allmänhet inte kan hitta en ansvarig anordnare. Jag har ordnat eller varit medansvarig för cirka 500 demonstrationer i mitt liv. Cirka 400 med tillstånd och 100 utan. Har aldrig anmälts eller fällts. Jag har flera gånger varit med om Säpo haft åsikter om demonstrationer. Till och med pratat med dem i vissa fall. Det går också att göra en kostnadsfri anmälan i Sverige.

Kommentarer är stängda.