Flera utredningar av ambulerande tivoli

Flera utredningar av ambulerande tivoli. Ett stort antal personer togs i förvar i och med en myndighetsgemensam arbetsplatsinspektion på Axels Tivoli under Malmöfestivalen den 14 augusti. Inspektionen gjordes av Arbetsmiljöverket och Skatteverket tillsammans med gränspolisenheten.

För polisens del så ledde kontrollen till att 17 personer togs i förvar för att de saknade arbetstillstånd i Sverige. Personerna kommer från Marocko, Indien och Pakistan. Ägaren av tivolit misstänks nu för brott mot utlänningslagen och utredningsåtgärder hos gränspolisenheten pågår. Under arbetsplatsinspektionen tittade polisen också på andra omständigheter kring de anställdas villkor. Exempelvis på hur de var bosatta.

Arbetsmiljöverket tittade bland annat på tekniska anordningar. De kunde bland annat konstatera att en kompressor inte var kontrollerad på korrekt sätt. Att inte ha kontrollerat tryckkärl kan innebära en allvarlig risk både för de anställda och de som åker attraktioner på tivolit. Bolaget kommer att behöva inkomma med en lista på samtliga trycksatta anordningar och besiktningsintyg, så att Arbetsmiljöverket kan utreda saken vidare.

Arbetsmiljöverket ska också att utreda utstationering av personalen som är anställda av ett norskt bolag. Detta för att se om de skall vara utstationerade enligt utstationeringsregistret. Vid felaktigheter rörande utstationering kan bolaget tvingas betala en sanktionsavgift.

Vid denna arbetsplatsinspektion medverkade tre av de myndigheter som ingår i AKC. Arbetsmetoden möjliggör att även andra myndigheter inom forumet kan involveras i arbetet på ett administrativt sätt, även om de inte medverkat fysiskt ute på plats under inspektionen.

Nio myndigheter i samverkan mot arbetslivskriminalitet

Nio myndigheter har regeringens uppdrag att arbeta tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet. Det handlar om att arbeta tillsammans för att stoppa fusk, regelbrott och annan brottslighet i arbetslivet. Myndigheter som ingår är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Skatteverket. Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet. Samarbetet kallas Center mot arbetslivskriminalitet och förkortas märkligt nog AKC.

Den 1 juli 2024 trädde lagen om uppgiftsskyldighet för att motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen samt fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet (LUFFA) i kraft. Lagen ger myndigheterna inom AKC bättre möjligheter att dela information med varandra.

Axels Tivoli

Axels Tivoli drivs av ett bolag med namnet Axels TivoliWorld AB som har huvudkontor i Halmstad. Ägare av bolaget är Tony Andréasson och Mikael Andréasson. Styrelseledamöter är Tony Andréasson, Jimmy Andréasson och Georgeta Samaret.

På Kristianstads stadsfest i början av augusti välte en attraktion på tivolit varvid en femårig flicka skadades. Enligt uppgifter i media inträffade det tidigare under sommaren en dödsolycka på tivolit under Kiviks marknad då ett chokladhjul välte varvid en man klämdes till döds. Tivolits ledning förnekar dock att dödsolyckan hade med dem att göra. Men oavsett vad de säger så var chokladhjulet engagerat av samma företagskoncern på Kiviks marknad.

Det finns anledning att tro att kontrollen av Axels Tivoli I Malmö genomfördes på grund av de tidigare olyckorna,

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.