Internationalen intervjuar Kristofer Lundberg

Internationalen intervjuar Kristofer Lundberg. Ända sedan Israels fullskaliga krig mot Gaza har demonstranter samlats varje helg till protester och solidaritetsmanifestationer på Gustav Adolfs Torg i Göteborg. Så också den gångna helgen. Manifestationerna har varit av olika storlek och präglats förtvivlan och vrede, åtskilliga har släkt och vänner som dödats i Gaza eller hotas dagligen. Ändå har de varit lugna och disciplinerade. Vid söndagens demonstration ändrades det. Orsaken hette Joakim Lamotte, nätkrigaren som lever på att försörja ytterhögern med hatiska inslag med invandrare i skottgluggen.

– Vi höll på att sätta upp flaggor och högtalare som vanligt, berättar Kristoffer Lundberg,  en av stadens kända palestinaaktivister  och även ordförande i Vänsterpartiet Angered. Vi har fått hot mot våra arrangemang så vi har en höjd säkerhet numera, berättar han. Vi hade dock inte hunnit ha möte med våra funktionärer när Lamotte kom fram till mig och sa att han ville intervjua mig. Jag var inte intresserad av att prata med honom så jag bara vände mig om och gick. Då följde han efter mig och sa ”Jag heter Joakim Lamotte och är journalist och har några frågor”. Jag svarade bara:

– Jag vet att du kallar dig det men jag är inte intresserad, och vände mig om för att gå igen. Han respekterade inte detta utan körde han upp en kamera några centimeter från mitt ansikte och fortsatte provocera. Jag föste bort kameran men han gav sig inte så jag höll nere båda hans händer för att komma undan honom. Han började då skrika och vifta så några av våra funktionärer kom fram och vi la gemensamt ner honom på marken och kallade dit dialogpoliserna. De tog över och höll fast honom på marken medan de tillkallade en patrull som grep honom.

Kristoffer Lundberg, ordförande för Vänsterpartiet i Angered.

Kristoffer Lundberg, ordförande för Vänsterpartiet i Angered.

– Lamotte har anmält oss för misshandel men ingen av oss använde mer våld än situationen krävde. Jag fick däremot ta emot flera slag av honom under tumultet och har anmält honom men vi har inte hört av polisen sedan dess, berättar Kristoffer Lundberg.

– Det var förstås ingen rolig upplevelse, fortsätter han, men vi har flera vittnen till det som hände så vi är inte oroliga för de juridiska följderna. Däremot riskerar alltid sådana här angrepp att skada aktiviteten. Och det är ju själva syftet från Lamotte och liknande provokatörer. Förhoppningsvis håller han sig ändå undan i fortsättningen. Bilden med två poliser som håller nere honom i gatan är inte direkt den han vill sprida av sig själv.

Har du fått något stöd från Vänsterpartiet efter det som hände?

– Ja, från dem som själva varit utsatta från liknande trakasserier har jag fått snabbt viktigt stöd. Främst från partiets antirasistiska aktivister och riksdagsledamöter.

Har ni haft liknande problem innan? 

– Nej, aldrig svar Kristoffer Lundberg, det har alltid varit lugnt här.

Men att Lamotte dök upp just nu är dock inte förvånande. Bara några dagar tidigare ägnade Göteborgs Postens ledarskribent Adam Cwejman en helsida åt att hetsa mot just Kristoffer Lundberg.

I ett hopkok av misstänkliggöranden av hans förflutna i Rättvisepartiet och ”infiltration” av Vänsterpartiet (där han alltså är vald ordförande i en partiförening), påhittade påståenden om sabotage av ett möte med Ebba Busch och de vanliga svepande anklagelserna om stöd till terrorister gick han till angrepp på Lundberg och Vänsterpartiet. För säkerhets skull med några slängar åt Ung Vänsters uttalande om ett kommunistiskt samhälle och Vänsterpartiets tidigare stöd till Kuba och Venezuela.

Tror du att det finns något samband mellan GP:s ledare och Lamottes angrepp?

– Säkert, svarar  Kristoffer Lundberg. När GP:s ledarsida gör allt för att vända blicken från det pågående folkmordet i Gaza och istället gör mig och Vänsterpartiet till problemet finns det alltid risken att högerstollar tar det på allvar och går till handgripligheter. Sådant har vi sett förut. Se bara på nazisten som nyligen körde in i en Palestinademonstration i Borås. En terrorhandling där det bara var tur att ingen dödades.

Kommer du och demonstrationerna att påverkas av GP:s och Lamottes angrepp?

– Ja, vi kommer definitivt inte att ge oss! Tvärtom! Sådant här visar bara att vår solidaritet stör högern. Så länge bomberna faller i Gaza och ockupationen pågår kommer vi att protestera och kräva fred och frihet åt Palestina.

Lars Henriksson

Tidigare publicerat i Internationalen.

Läs mer om Lamotte:

 

Ett svar på “Internationalen intervjuar Kristofer Lundberg”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.