Möjligheter att tjäna pengar via Fediversum

Idag finns det små eller inga möjligheter att tjäna pengar via Fediversum för konstnärer, skribenter och andra kulturskapare. Den som vill tjäna pengar på sitt skapande behöver i allmänhet använda sig av olika externa och slutna tjänster som Patreon, Ko-Fi och OpenCollective.

Nu har dock företaget The BLVD Inc utvecklat funktioner för att kunna tjäna pengar via Fediversum. De utvecklar också programvaran (appen) Mammoth som används för att logga in på och använda Mastodon.

Appen Mammoth kommer med möjligheter att skapa ett ”för dig”-flöde på Mastodon. Dessutom kurerade flöden efter olika intressen och ämnen. Om Mammoth fungerar med instanser som kör annan programvara än Mastodon är för mig okänt men det borde fungera med andra programvaror som har stöd för samma funktionalitet som Mastodon (stöd för Mastodons API som det brukar uttryckas).

Sub-club

Den nya möjligheten att tjäna pengar heter Sub.club som ger möjlighet att prenumerera på innehåll som kostar pengar. Sub.club fungerar än så länge bara med Mastodon och i appar som Mammoth och IceCubes.

I apparna kan en prenumerera-knapp läggas till för användarna och i Mastodons webbgränssnitt kan skapar av innehåll lägga till en länk till en prenumerationssida. På sås sätt kan kulturskapare tjäna pengar på sina verk. En skapare kan inkludera en länk till sina verk på sub.club-kontot direkt i sitt Mastodon-flöde. De som följer flödet kan se länkar till innehållet på sub.club-kontot. Om de prenumererar så kan de också se verken.

Dessutom kan sub.club användas som ett sätt att finansiera driften av Mastodoninstans genom att te betalt av eller samla in pengar från användarna direkt på instansen istället för att använda Patreon, Ko-Fi, OpenCollective eller nåt annat liknande.

Läs mer:

 

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.