Företagen som vill tjäna pengar på Fediversum

Detta är en liten artikel om företagen som vill tjäna pengar på Fediversum. Fediversum innehåller en mängd öppen data som användare publicerat. De har gjort det på mikrobloggar, bloggar, bildsajter, ljudsajter och videosajter med mera.

Det mesta av materialet på Fediversum ägs av användarna. Meningen är att det ska kunna läsas och följas på alla instanser (servrar) i Fediversum. Det betyder också att sajter kan samla in sådant som folk postat, utvinna information om det utan att förändra det och sen försöka sälja den utvunna informationen på annat sätt. De försöker tjäna pengar på användardata helt enkelt. De kan använda olika typer av botar för att göra det.

Tanken är att bara material som personer följer från en viss instans ska hämtas över från andra instanser. Det betyder användare på de sajter som vill tjäna pengar på Fediversumdata måste följa någon på en annan instans för att detsom vill tjäna pengar på materialet ska kunna gör det. Men det har flera gånger under senare tid upptäckts att nya Fediversuminstanser samlar in allt material från Fediversum-sajter utan att användarna och ägarna av materialet godkänt det. Då också utan att någon på den insamlande instansen faktiskt följer någon på den instansa materialet hämtas från.

I flera fall tycks det ha gjorts av misstag av programmerare utan erfarenhet av Fediversum och utan tillräckligt med kunskaper för att skriva korrekta programvaror (ex.vis Content Nation). De vill i vissa fall också tjäna pengar på det hela. I andra fall har det gjorts av företag med syfte att tjäna pengar. De som direkt påverkas av detta är i allmänhet de största Fediversum-instanserna som exempelvis mastodon.social etc. Om det görs med hjälp av ActivityPub kan en sådan ”skrapare” blockeras eller begränsas av de utsatta instanserna om jag förstått det rätt.

Användardata
Maven

Ett företag som verkar vilja tjäna pengar på användardata är Maven LLC som driver en ny social mediesajt (Maven) som går ut på att folk ska följa intressegrupper istället för personer. De låter AI analysera de poster som användarna skapar att avgöra vad de handlar om. De har för avsikt att låta användarna ta del av material för Fediversum genom att göra sajten tillgänglig på Fediversum och konton på andra Fediversuminstanser tillgängliga på Maven.

Under sina experiment med ActivityPub begick företaget ett stort misstag genom att samla in poster via ActivityPub från Fediversum utan godkännande. Utan en länk till originalposten på sin sajt och utan att någon användare på Maven valt att följa de personer vars poster de samlade in. När problemet påtalades raderade företaget det insamlade materialet. Men redan innan dess blockerades sajten troligtvis på många instanser i Fediversum.

Maven LLC verkar var inriktat på att finansiera verksamheten genom att sälja reklamplats på sajten genom reklam. Dvs i stort sett samma affärsidé som de flesta stora sociala medier och deras ägare har.

Threads

Ett företag som säkerligen kommer att försöka tjäna pengar på att sälja reklam med hjälp av material och användardata som federerats från andra Fediversuminstanser i tillägg till den användardata som samlas in på själva Threads. Om de inte kan tjäna pengar på att vara en del av Fediversum kommer Meta Inc troligen att avfederera Threads när de väl har anslutit sajten till Fediversum.

Och allt jag här skrivit om Meta och Threads gäller även BlueSky inc och Bluesky. Även de kommer att vilja tjäna pengar genom att utnyttja användardata. Även sådana de kan utvinna från Fediversum genom den brygga till Fediversum som finns.

Detta sätt att tjäna pnegar på Fediversum lider dock av ett problem. En instans i Fediversum kan helt sonika blockera en instans från att federera med dem. När det gäller Threads är det redan så att en mängd instanser blockerat sajten. En del av de instanserna är med i Fedipact som bedriver en kampanj mot Threads.

Appar

Andra företag försöker tjäna pengar på appar av olika slag för att logga in på sociala mediesajter i Fediversum. Detta trots att de allra flesta Fediversuminstanser går att följa med hjälp av en webbläsare. Men en del av dem försöker säkerligen sälja reklam via appen. Andra tar betalt direkt av användarna på olika sätt. De flesta av de företag som gör appar för Fediversum är små företag.

Apptillverkare som vill tjäna pengar är exempelvis Me Global App Inc med appen LinkMe och Agora Social som dock inte har en webbapp som fungerar i andra webbläsare än nya versioner av Chrome och Edge. Det sistnämnda verkar vara en dålig affärsidé för en Fediversum-app. Båda dessa företag verkar främst vilja tjäna pengar med hjälp av användardata.

Företaget Sinceblock Inc gör appen OpenVibe som kan kommunicera med Fediversum (i alla fall Mastodon), Nostr, Discord, X (Twitter), Bluesky och Threads. Riktigt hur de tänkt tjäna pengar går inte att förstå då de inte har annonser och inte samlar in användardata.

Vidare har vi Danian Oü som tar betalt av användarna, Focus for Mastodon, Mona for Mastodon, Woolly for Mastodon, Dawn for Mastodon, Small Colossus Ltd med Radiant, Pipilo, Oxpecker, Stomp for Mastodon, Toot! for Mastodon, Tapbots med appen Ivory och PoeticBytes Inc med appen Mast. Det är inte troligt att de flesta av de här nämnda företagen och produkterna kommer att tjäna några större pengar på Fediversum. I alla fall inte i nuläget.

Sälja data

Dessutom Fedica som erbjuder en gratis webbapp för Fediversum (Mastodon) men säljer data och tjänster utifrån den information som samlas in. Buffer är en liknande tjänst som Fedica och drivs av vad som verkar vara ett reklamföretag. De tar betalt för en del av sina tjänster. En annan liknande tjänst är Publer som dock tar betalt av användaren.

Dlvr.it är en tjänst som automatiserar postning till Fediversum (Mastodon) och andra sociala mediekanaler samt tar betalt för det. Andra liknande tjänster är Hubspot (automatiserad reklam på sociala medier) och Postpone.

Fria programvaror och appar

Som synes finns det många som vill tjäna pengar på Fediversumanvändare. Men det finns ingen anledning att idag använda en app som kostar pengar. Det finns hur många gratisappar som helst. Inte heller finns det någon anledning att använda Threads eller någon annan tjänst som tar betalt genom att samla in och använda data som användarna på sajterna ger dem.

För de allra flesta är det bästa och enklaste att använda en helt vanlig webbläsare för att logga in på sin Fediversum-sajt. Må det vara Mastodon eller nåt annat. Men vill någon använda en app finns det gott om bra och gratis appar. Framförallt för Mastodon men även för Lemmy, Pixelfed och en del andra programvaror för Fediversum.

Det finns andra företag, non-profitföretag, stiftelser och föreningar, som tjänar pengar i Fediversum genom att använda sig av reklam på sajterna, erbjuda tilläggstjänster som de tar betalt för eller samla in pengar som bidrag eller ta medlemsavgift. Men de samlar inte in användardata och använder inte användardata för att tjäna pengar.

Läs mer:

2 svar på “Företagen som vill tjäna pengar på Fediversum”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.