Folkrörelser stoppade marknadshyran

Löfven får svar på tal av hyresaktivister. Folkrörelser stoppade marknadshyran.

— För mig och oss i Hyresgästföreningen (HGF) och folkrörelsen Nej Till Marknadshyra var det mycket mer än en utredning att släppa marknadskrafterna ännu mer fria i hyresbostäderna. Det hette ”i nyproduktion” men skulle ha kommit på hela hyresmarknaden. Sossarna svek när de dagtingade med detta för att rädda överenskommelser med borgarna, menar Yngve Sundblad, förhandlare för Hyresgästföreningen i Stockholm, med anledning av f d statsminister Stefan Löfvens kritik av Vänsterpartiet i sin memoarbok ”Svetsare och statsminister”.

Löfven menar att Nooshi Dadgostar, ”som relativt ny partiledare, behövde stärka sitt varumärke” – och valde att utnyttja hyresfrågan för det syftet. Enligt Aftonbladet har Löfven fortfarande svårt att acceptera hur Nooshi Dadgostar och hennes partikamrater kunde fälla honom på frågan om marknadshyror i nyproduktion. Det handlade ju bara om en utredning, menar han och hävdar att Sverige fick en högerregering med stöd av SD 2022 delvis som en följd av detta ögonblick.

Folkopinion

— Jo, menar Yngve Sundblad, som är en av rörelsens veteraner. Det bidrog till att stärka Nooshis position, men kan vi inte låta bli att tala om varumärken. Det var också resultat av att partiet lyssnade på en stark opinion från HGF och inte minst en folkrörelse som 9 april 2021, mitt under covid, demonstrerade på 150-200 platser i landet, från Trelleborg till Kiruna. Stormötena, som jag ordnade via Zoom, samlade också över 100 aktivister i hela landet. Även mina mest sossetrogna kontakter i HGF hade svårt att smälta detta svek. Enigheten var total att vi skulle göra allt för att stoppa marknadshyra, även med en regeringskris.

— Jag var just på Horntulls bokhandel i Stockholm, fortsätter Yngve Sundblad, och lyssnade på Ali Esbati som släppt en bok med sina ekonomiska artiklar: ”En osynlig hand som stjäl våra liv”. Jag hann prata lite med Ali om Marknadshyrestoppet och han höll helt med om att utan det folkliga stödet från folkrörelsen och HGF hade det inte lyckats och att Stefan Löfven är djupt orättvis.

— Ali och jag tror inte alls att det var avgörande för valförlusten 2022. Det var högerns och SDs förmåga att få debatten att handla om gängbrottsligheten, invandring och NATO, medan Magdalena och Nooshi och deras partier inte lyckades stå emot och tala om välfärden och mot privatisering. Vi borde haft en egen berättelse.

Håkan Blomqvist

Tidigare publicerat i Internationalen.

Läs mer om marknadshyra.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.