Det bortglömda mästarlaget – IK Sleipner

IK Sleipner - det bortglömda mästarlagetDet bortglömda mästarlaget. Sedan herrarnas fotbollsallsvenska tog sin början spelåret 1924/25 är det 16 föreningar som någon gång blivit mästare. Malmö tronar främst med 23 mästerskap, följt av IFK Göteborg och IFK Norrköping. En majoritet av dessa föreningar är i dagsläget kvar i societeten där dock Örgryte, Helsingborg och Öster numer spelar i Superettan, divisionen under allsvenskan.

Sedan har vi två föreningar som sjunkit något längre ner i systemet. Det handlar dels om Åtvidaberg – mästare 1972 och 1973 – och dels om IK Sleipner som rodde hem segern 1937/38. Åtvidabergs storhetstid, idag huserar man i division 2, ligger betydligt närmare i tiden och åtminstone vi som idag kan titulera oss som +60 minns profiler som Ralf Edström, Roland Sandberg och Benno Magnusson. Men det är nog få svenskar som överhuvudtaget känner till vilket storlag Sleipner var under decennierna efter Första världskriget.

IK Sleipner

Norrköpings IK Sleipners historia tog sin början 1903. Det var några springpojkar, som inte kände sig bekväma med läroverksungdomens dominans i IFK Norrköping, vilka tog initiativet till föreningens bildande. Sleipner har också ända in i modern tid uppfattats som en sammanslutning med en proletär anstrykning där det ”finare” IFK Norrköping under storhetstiden sågs som något av en arvfiende. Längre tillbaka hade också Sleipner många fler sporter på programmet där avsevärda framgångar kunde noteras i bland bowling, brottning och tyngdlyftning. Idag är det dock bara bowlingen som existerar vid sidan om fotbollen.

Fotbollens genombrott kom med finalerna i Svenska cupen 1920 (förlust mot Djurgården) och 1921 (förlust mot IFK Eskilstuna). Sleipner spelade därefter totalt 16 säsonger i allsvenskan; under åren 1924/25-1932/33 samt 1934/35-1940/41.

I den allsvenska maratontabellen hittar vi Sleipner på plats 23. Förutom segern 37/38 erövrades medaljer i form av en andraplats 1936/37 (stora silver), en tredjeplats 1928/29 (lilla silver) och en fjärdeplats 1929/30 (brons). Segern 1937/38 togs på ett övertygande sätt hela fyra poäng före de närmaste opponenterna Landskrona och Helsingborg. Det var inte heller något snack om saken när jagande Landskrona på hemmaplan utklassades med hela 6-0.

Tore Keller

Lagets stora stjärna under denna epok var den gänglige och irrationelle kedjespelaren Tore Keller. På 305 allsvenska matcher – från 1924 till 1940 – gjorde Keller 150 mål. I landslaget stannade hans målskörd samtidigt på 16 nätkänningar från 25 framträdanden.

Keller var med i såväl OS i Paris 1924 som världsmästerskapen 1934 och 1938. Den stora framgången var Sveriges fjärdeplats 1938. Anmärkningsvärt här är att när landslaget i kvartsfinalen gjorde processen kort med Kuba (8-0) stod spelare från Sleipner för sju av de åtta målen, förutom ett mål från Kellers fötter handlade det om tre vardera från Harry Andersson och Gustav Vetterström.

Som kuriosa kan nämnas att Tore Keller 1929 var snubblande nära att stängas av på livstid för brott mot de rådande amatörreglerna. Själva upprinnelsen utgjordes av att Keller erhöll 30 kronor i veckan från Sleipner under en tid när han utbildade sig till elektriker.

Socialt patos

Efter nedflyttningen 1940/41 har Sleipner aldrig återkommit till allsvenskan. Man kan dock se tillbaka på 34 säsonger i den näst högsta divisionen. Sedan 1995 är det dock spel i lägre divisioner som gällt, just nu handlar det om division 2.

Som tidigare nämnts hade Sleipner vid sitt bildande en tydlig proletär anstrykning. Belysande nog spelade man i början av förra seklet en rad matcher mot De arbetslösas förening, till stöd för dess verksamhet. Det sociala patoset är även närvarande i dagens verksamhet.

Sedan 1981 arrangeras årligen en så kallad ”fotbollslekskola” för barn mellan fyra och elva år. Den är kostnadsfri, vilket öppnar upp för att även barn från mindre bemedlade familjer deltar. Sedan 2009 går den under benämningen ”fotbollsskolan Skrattis” (smeknamnet på en avliden eldsjäl till ungdomsledare). Förutom lek med bollen bjuds barnen dessutom på fika i form av smörgåsar och bullar samt en så kallad ”tigerläsk”.

Anders Karlsson


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.