Våld för våldets skull – det högerextrema våldet ökar

Våld för våldets skull. SVT har en serie artiklar på sin hemsida som handlar om vad de kallar en satanistsekt som heter 764 och en gren av denna som kallar sig själva No Lives Matter (NLM). Att det skule röra sig om en satanistsekt är på sätt och viss rätt då grupperingen anvönder sig av symboler som förknippas med satanism. Samtidigt är det trams för det centrala i grupperingen är högerextremistisk våldsromantik. Det satanistiska är i huvudsak ett symbolspråk och inget annat.

Gruppen bildades på nätet år 2020 på plattformen Discord av en då 16 år gammal person i USA som heter Bradley Cadenhead. Denne sitter idag i fängelse för barnpronograibrott. liksom de flesta av de ursprungliga deltagarna i gruppen. Men 764 finns fortfarande kvar.

Gruppen sysslar framförallt med sexuell utpressning av unga. De tvingar eller lurar unga människor (framförallt flickor) att skicka nakebilder och sexbilder som sen i sin tur används för att utpressning och för att få dem att utföra våldsamma och brutala sexattacker mot sig själva och andra. Gradvis blir det sen allt värre och värre med självstympning och uppmaningar till självmord framför kameran.

No Lives Matter

No Lives Matter är en nätbaserad undergrupp till 764 där våldet står i centrum. Sexualbrott är för denna grupp inet det centrala utan det handlar om att utföra våldsdåd och filma dem. Även här resulterar det i utpressning och att våldet blir värre och värre.

Sommaren 2024 etablerades en grupp av No Lives Matter i Sverige. En 14-åring i Hässelby, Stockholm som kallar sig Slain på nätet verkar ha blivit en central fugur i Sverige för gruppen. Han har genomfört två allvarliga våldsdåd som han gripits för. Förmodligen har han dock utfört ytterligare våldsdåd.

Gruppen, eller kanske bara den gripne 14-åringen plus de som filmat hans våldsdåd, har enligt SVT utfört minst 8 våldsdåd. Dvs överfall av helt slumpvisa personer som filmats och lagts ut på nätet, på speciella kanaler på chattprogrammet Telegram. Bland anat på den nedstängda kanalen NLM764 Sweden. De flesta av de överfallna har varit äldre personer. Aktionerna har också diskuterats flitigt på Flashback.

Högerextremism, skolmassakrer och kvinnohat

Men SVT gör inte sitt jobb ordentligt. De skriver inte ut att 764 och NLM har högerextrema kopplingar. Den kopplingen har däremot Mathias Wåg tydligt visat i en artikel i tidningen Flamman. I samband med att 14-åringen greps ökade aktiviteten kraftigt på NLM:s Telegramkanal skriver Wåg:

I samma stund börjar en febril aktivitet på No lives matters kanal på Telegram. Nu ska medlemmar värvas, ett budskap pumpas ut. Strax innan nio på kvällen publicerar gruppen sitt manifest tillsammans med en edit, ett filmklipp anpassat för sociala medier. Till den kusliga hiphopgenren horrorcore och flimrande satanistsymboler och hakkors förklarar de för en internationell publik att en ”ny era av ondska” har inletts.

Kopplinegn till nazism och högerextremism är tydliga. Jämsides med satanistsymbolerna an vänds också nazistsymboler.

Wåg menar också att det finns tydliga kopplingar till grupper med pedofiljägare, kvinnohatande incels och personer som utför skolmassakrer. Han kallar dem inte för grupper utan noder då det inte är några rörelser utan snarare träffpunkter på nätet för den här typen av våldsbejakande och våldsfixerade personer. Nya rekryter får de ofta på olika spelplattforma som Roblox och Minecraft. Deras verksamhet styrs av teorier om ledarlöst motstånd som lanserats av högerextremister och fascister. Samma teorier ligger också bakom skapandet av högerextrema terrornätverk:

Praktiken med ledarlöst motstånd är slutligen hämtad från den amerikanska nynazistiska accelerationismen, framför allt från James Masons bok Siege. Demokratin ska krossas genom eskalerande terrorattacker och ensamvargar som utlöser ett raskrig. Nätverk framsprungna ur Siege, som Atomwaffen division och paramilitära The Base, har terrorstämplats i flera länder, däribland Storbritannien, Kanada och Australien.

Gärningsmännen bakom massakrerna i nyzeeländska Christchurch och på Walmart i El Paso, Texas hämtade inspiration från denna tendens. Här i Sverige har ekofascisterna i Green brigade dömts för aktioner, planerade på dessa plattformar. Men även de högerextrema slagsmålsklubbarna Aktivklubb, som attackerar vänstermöten och Prideparader, och de självutnämnda pedofiljägarna Pedo Hunting Sweden står i samma tradition.

Det är uppenbart att det finsn ett smband mellan nazister och de våldsfixerade och våldsdyrkande nätverken som 764 och NLM. Högerextremism, våld, brottslighet och terrorism är tydligt sammanflätat. Det har vi även sett under den senaste tiden vad det gäller Sverigedemokraterna och de kriminella mc-gängen.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.