Allt fler EES-medborgare avvisas

Allt fler EES-medborgare avvisas. Polisen avvisar alltfler medborgare från EES-länder som misstänks ha avsikt att begå brott i Sverige. Hittills i år har dessa personer samtidigt fått totalt minst 550 års återreseförbud till Sverige. Det handlar om personer som alltså inte får lova att komma in i Sverige. Eller om de kommit in så handlar det om personer som inte får lov att vistas i Sverige trots att de är medborgare i ett EES-land. Det handlar inte om personer som fått en dom som inkluderar utvisning.

Under 2024 har hittills 164 personer avvisats av polisen med stöd av bestämmelser i utlänningslagen som gör det olagligt att vistas i Sverige om man utgör ett hot mot den allmänna ordningen och säkerheten. Det kan jämföras med 39 personer under hela 2023.

– Det handlar om personer som kommer till Sverige med ett enda syfte: att systematiskt begå brott, säger Mats Berggren, chef för gränspolisenheten vid nationella operativa avdelningen, Noa.

Personer som inte får vistas i Sverige

Om en person från ett EES-land inte kan förklara vad som är syftet med inresan eller vistelsen i Sverige är, kan personen avvisas om utredningen samtidigt visar att personen dömts utomlands för omfattande eller grov brottslighet eller förekommer i underrättelsesystem. Personen får alltså aldrig komma in i Sverige eller kan utvisas från landet utan att vara föremål för en rättsprocess i ett brottmål.

– Det här ger oss möjlighet att ingripa redan innan personen hinner begå nya brott i Sverige, säger Mats Berggren.

I de fall där Polismyndighetens beslut om avvisning har överklagats har domstolarna inte haft någon annan uppfattning. Utlänningslagens formulering om ett ”verkligt, faktiskt och tillräckligt allvarligt hot mot ett grundläggande samhällsintresse” har ansetts uppfyllt.

Ett urval ärenden från i år där personen avvisats:

  • En 40-årig man som dömts för brott i Sverige och i utlandet, bland annat grova stölder och sexualbrott.
  • En 39-årig man, 29-årig man respektive 27-årig man som bedöms tillhöra ett internationellt brottsnätverk med kopplingar till en utländsk klan som styrs av utländsk maffia. Förekommer i polisiära utrednings- och underrättelsesystem. Samtliga har dömts och/eller misstänkts för grov tillgreppsbrottslighet. Nätverket har sitt säte i en svensk region och har en betydande samhällspåverkan över hela landet.
  • 34-årig man som begått brott i Sverige och i utlandet sedan sjutton års ålder och har ett omfattande umgänge och samröre med grovt kriminella personer som dömts för mord och mordförsök. Hans egna brottslighet har bestått i upprepade grova rattfyllerier, stölder, bedrägerier, grova olovliga körningar och häleri.
  • 46-årig man med 28 avsnitt i det svenska belastningsregistret; 32 fall av trafikbrott bestående av bland annat rattfylleri och grova olovliga körningar samt elva fall av förmögenhetsbrott. Har umgänge och samröre med tungt kriminellt belastade individer. Han har även dömts för brott i utlandet och utvisats med återreseförbud från ett nordiskt land.

Gemensamt för samtliga har varit att de har svårt att precisera syftet med vistelsen är, vem deras arbetsgivare är eller var uppdragsgivaren är och var arbetsstället ligger.

– Vi har sett brottsnätverk avbryta sin verksamhet på grund av att vi avvisat ett antal personer kopplade till dem, för att man förstått att vi är dem på spåren. Brottsnätverken är mycket störningskänsliga, och vi kan genom denna arbetsmetod bespara samhället ett stort antal förestående brott, säger Mats Berggren.

Ny gränspolisenhet

För att bland annat höja förmågan att identifiera och avlägsna personer som kommer till Sverige med avsikt att begå brott inrättade Noa en gränspolisenhet den 1 september. Syftet är även att förbättra samverkan med andra länder i arbetet med att förhindra att svenska medborgare begår brott från utlandet.

– Ur ett internationellt perspektiv måste vi arbeta mer offensivt, både mot kriminella från Sverige som etablerar sig i andra länder, men även mot kriminella från andra länder som begår brott här, säger Johan Olsson i ett pressmeddelande. Han är chef vid Noa.

Här är även samarbetet med Europol avgörande.

– Många svenska kriminella att etablerar sig i våra nordiska grannländer och vi arbetar allt mer gemensamt med myndigheter i de nordiska länderna, vi har bland annat ett nära samarbete där vi delar underrättelser. Dessa länder använder samma bestämmelser om avvisning, utvisning och återreseförbud, säger Johan Olsson.

Svensk polis har nu också ett regeringsuppdrag som handlar om att tillsammans med ett par andra myndigheter stärka det internationella arbetet mot organiserad brottslighet. Internationellt polissamarbete inom Norden och Europol är av stor betydelse i detta arbete.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.