Meta slutar med moderering – dags för alternativ

Meta slutar med moderering på Facebook, Instagram och Threads. Istället ska de införa samma system som funnits ett tag på X. Redan nu har de aktuella sociala medierna algoritmer som gynnar provokativa känslostyrda budskap såväl som kommersiella budskap.

Meta

En anledning till att sådan texter gynnas är att det ger fler klick och att det därför är mer attraktiva för reklamköpare. Och reklam är vad Meta i huvudsak lever på. En bieffekt av detta är också att högerextrema budskap och texter gynnas då de ofta är känslobaserade snarare än faktabaserade. Vänsterbudskap missgynnas istället då de i allmänhet är faktabaserade. Dessutom gynnas falska nyheter. Det här har hittils hållits tillbaks med hjälp av moderering och faktagranskning.

Konsekvenser av Metas beslut

Metas beslut om att ta bort moderering och faktagranskning för att istället införa ett system där användarna själva kan flagga felaktigheter införas. Ett liknande upplägg har X sedan en tid tillbaka. Dessutom kommer politisk innehåll att prioriteras upp. Något som alltså kommer att gynna känslobaserade högerextrema åsikter. Och missgynna fakta. Det kommer att resultera i att Meta över tid kommer att förvandlas till en liknande högerextrem skithåla som X.

Samtidigt menar Marcin de Kaminski som uttalar sig i Journalisten att det inte innebär en kapitulation för Trump utan en återgång till hur Facebook fungerade tidigare:

– På ett principiellt plan är det kanske inte fel. Det kan innebära att användare faktiskt skapar normerna på plattformarna, för vad som är acceptabelt. Men det flyttar ansvaret från plattformarna till användarna på ett sätt som gör att resurssvaga användares intressen, som kanske utsätts för hat, inte tillgodotas lika väl. Mark Zuckerberg verkar vara medveten om att användare kommer möta mer obehagligt material, säger Marcin de Kaminski.

Håller du med om analysen att Zuckerberg lägger sig för Trump?

– Jag tror att det är en förenklad analys. Det handlar inte bara om politik. Meta hade ungefär samma position för ungefär tio år sedan, då pratade man mycket om att ”hate speech” skulle bemötas med ”more speech”. Det här är lite mer tillbaka till rötterna för Meta. Men för användare som utsätts för hat eller hot på nätet är det negativt. Plattformen kommer framöver ta mindre ansvar för vad de utsätts för.

För Threads del som delvis är en del av Fediversum kommer det med stor sannolikhet innebär att större delen av Fediversum kommer attt blockera Threads på samma sätt som Gab, Truth Social och andra högerextrema sajter är blockerade i hela Fediversum.

Konsekvenser för vänstern

För vänsterns del måste det innebära att en flytt till andra sociala medier än Facebook på allvar måste diskuteras.  Idag finns inget ordentligt alternativ till Facebook för arrangemang och grupper med mera. Men det borde startas. Fungerande och väl spridda alternativ till X och Threads som Mastodon och Bluesky finns redan. Jag föredrar Mastodon som är en del av Fediversum framför Bluesky då jag befarar att det riskkapitalägda Bluesky kommer att utvecklas i samma riktning som X, Facebook och Threads. Även till Instagram finns det välfungerande alternativ som Pixelfed och Vernissage men de är ännu inte så spridda som Mastodon.

Alternativ för vänstern

Programvaror som skulle kunna erbjuda ett alternativ till Facebook när det gäller socialt umgänge, grupper, sidor med mera är Friendica och Hubzilla. När det gäller möten och arrangemang fins det också andra separata programvaror som Mobilizon, Gancio och Gathio. Ingen av dem är dock lika användarvänliga som Facebook.

Framförallt är de inte tillgängliga genom samma användargränssnitt eller en gemensam användare. Även om det går att logga in med en Friendicaanvändare på en Hubzillainstans (server) så finns det i övrigt inget som möjliggör samma användare på alla programvarorna och tjänsterna. Det pågår dock ett arbete för att göra detta möjligt. En Hubzillaanvändare kan logga in på vilken Hubzilla- och Streamsserver som helst.

Funktionen kallas nomadisk identitet. Det inkluderar att ett alias på den urpsrungliga servern kan skapas på andra servrar så att personer alltid framstår som samma person och kan logga in även om den urpsrungliga servern är nere. Det finns inte heller några svenska servrar.

Naturligtvis kan sådant som möten som annonseras i Mobilizon, Gancio och Gathio följas i andra programvaror för Fediversum som exempelvis Mastodon. Och det som skrivs på en Pixelfed-, Vernissage-, Hubzilla, Streams- eller Friendicaserver kan även det följas från andra programvaror.

Samtidigt kan det påpekas att kommunikation i Fediversum är offentlig. För slutna grupper behöver andra program användas. Exempelvis Signal och Matrix. et fins dock diskussioenr om att införa kryptering även i Fediversum (för protokollet AcitiviyPub).

För chattar så är Signal och Matrix goda alternativ till Facebook Messenger och WhatsApp. Det går också att skapa gruppchattar i Matrix och Signal.

Sociala programvaror i Fediversum, antal användare, aktiva användare (MAU), antal servrar (instanser)
  1. Friendica, 12 531, 1 952, 332
  2. Hubzilla, 6 121, 787, 85
  3. Streams, ??, ??, 37

Källor: FediDB, Fediverse Observer, MRP

För Streams som inte finns med på någon av statistiksajterna har jag tittat på en Streamsserver och kollat hur många Streamsservrar den känner till. Siffran är därför mycket osäker.

Programvaror för möten och arrangemang i Fediversum, antal användare, aktiva användare (MAU), antal servrar (instanser)
  1. Mobilizon, 56 195, ??, 105
  2. Gancio, 1 570, ??, 96
  3. Gathio, 100, ??, 2

Källor: FediDB, Fediverse Observer, MRP

Offentliga grupper går också att ordna via Mastodon (via Guppe eller Fedigroups) eller Lemmy.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.