Kabelbrott var inte sabotage

Kabelbrott var inte sabotage. I den pågående förundersökningen kring ett kabelbrott mellan Sverige och Lettland i Östersjön har det klarlagts att det inte rör sig om ett grovt sabotage. Ett beslut har fattats om att häva beslaget av fartyget som misstänks vara inblandad i kabelbrottet.

– Utredningen visar nu tydligt att det inte rör sig om ett sabotage. Det är fastställt att en kombination av väderläget samt brister i utrustning och sjömanskap bidrog till kabelbrottet. Förundersökningen har varit systematisk och noggrann för att kunna klarlägga händelsen, säger senior åklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål i ett pressmeddelande.

Det var natten till söndag den 26 januari som skadan upptäcktes på en kommunikationskabel mellan Sverige och Lettland i Östersjön. En förundersökning om grovt sabotage inleddes. Ett fartyg som misstänktes vara inblandat i kabelbrottet togs i beslag. Förundersökningens primära syfte har varit att utreda misstankarna om brott som kan ha varit inriktade mot svenska intressen.

– Med hjälp av förhör, beslag som har gjorts och analyserats samt brottsplatsundersökningar som har genomförts kan vi med säkerhet säga att det inte rör sig om ett sabotage. Samtidigt har vi kunnat konstatera att det är det fartyget som tagits i beslag som har orsakat kabelbrottet, säger Mats Ljungqvist.

Säkerhetspolisen bedriver förundersökningen under ledning av åklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål. Flera myndigheter är med och bidrar till utredningsarbetet.

–Vi har haft ett mycket gott samarbete med flera svenska myndigheter. Jag vill särskilt framhålla Kustbevakningen och Polismyndigheten samt Försvarsmakten. Utan den goda samverkan hade utredningen inte kunnat nå det utredningsläge som vi nu har nått fram till, säger Mats Ljungqvist.

Förundersökningen fortsätter i nuläget för att fastställa om det finns andra brott som kan misstänkas i samband med kabelbrottet.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.