Är framtiden för internet verkligen små gemenskaper?

Är framtiden för internet verkligen små gemenskaper? Tidningen The Verge har tillsammans med Vox Media gjort en undersökning om hur US-amerikanska internetanvändare ser på utvecklingen av Internet just nu. Undersökningen visar enligt artikeln några tydliga trender:

1. Förtroende för stora plattformar minskar

Äldre teknologi (t.ex. Google) och sociala plattformar tappar snabbt mark när förtroende och äkthet bleknar, med fler människor som flockas till AI-chatbotar, nischcommunitys och plattformar som TikTok. Detta signalerar en massiv förändring och öppnar dörren för störande deltagare som kommer att erbjuda mer autentiska, pålitliga upplevelser. Fyrtiotvå procent av konsumenterna tycker att sökmotorer som Google blir mindre användbara.

2. Digitala utrymmen tappar mark

Digitala utrymmen tappar mark jämfört med stabila och mer långsiktiga relationer. Medan sociala medier förbinder människor, tror de flesta också att de har underblåst samhälleliga splittringar genom att skapa ekokammare. Aptiten på äkta, meningsfulla kontakter växer — och plattformar som kan underlätta detta ”anslutningsskifte” kommer att omdefiniera nästa fas av den digitala gemenskapen. Sextio procent av de tillfrågade ser negativt på tillståndet för sociala medier, att uttrycka att det känns som en plats för oändliga produktplaceringar och får dem att känna sig som en siffra i en gigantisk algoritmmaskin.

3. Innehåll driver gemenskap

Det gäller även för digitala upplevelser. Kärnan i digitala gemenskaper är innehåll, som inkluderar inlägg eller atta bara titta på utan att delta. Även de som helt enkelt konsumerar innehåll känner sig fortfarande anslutna och en del av gruppen. Engagemang handlar inte alltid om att vara högljudd. Ibland räcker det att bara vara närvarande för att skapa meningsfulla kontakter. Nittio procent gör ingenting; 9 procent postar då och då; och 1 procent gör 80 procent av innehållsskapandet.

4. AI är kraftfullt men inte alltid välkommet

AI förvandlar digitala utrymmen. Men samtidigt gör automatiseringen många obekväma. Människor vill inte att deras interaktioner ska kännas automatiserade eller manipulativa. De vill ha människodrivet engagemang. Plattformar som har rätt balans kommer att vinna. Nästan hälften av konsumenterna säger att de hellre vill vara en del av en gemenskap som inte tillåter AI-genererat innehåll.

5. Mindre, målstyrda gemenskaper är framtiden

Önskan om mindre, mer intima gemenskaper är obestridlig. Människor överger massiva plattformar till förmån för sammansvetsade grupper där förtroende och delade värderingar frodas och innehållet är kärnan. Framtiden för samhällsbyggande är att gå tillbaka till grunderna. Varumärken och plattformar som kan främja dessa personliga, mänskliga interaktioner kommer att bli vinnarna.

Ett mångfaldigt multikulturellt internet

Som jag ser det är det en återgång till hur internet var innan Facebook och Youtube tog över. Då fanns det många olika mindre social medier, gemenskaper och diskussionsforum. Facebook var bara ett alternativ av många. Det många liknande sociala medier och bloggar var en större grej än det är idag. Istället för Youtibe, Spotify och strömningsjättarna hade vi piratkopiering. Internet var helt klart vildare och friare.

Fediversum är delvis en återgång till detta idag försvunna internet. Vi får många sociala mediesajter (instanser) med olika regler och olika fokus. Något som resulterar att människor umgås på social medier med andra som har samma intressen: Det finns mer politiska insatser, nördiga instanser, instanser för olika specialintressen, olika religion och olika sexuell läggning. Samtidigt kan alla dess instanser kommunicera med varandra på ett sätt som inte gick i det gamla internet då vi var inlåsta i olika fack.

Ett storföretagskontrollerat internet

Efter det gamla internet kom dagens internet då vi alla är inlåsta på Facebook, X, Instagram, Youtube, Spotify, Gmail med mera. De företag som kontrollerar dessa sajter bestämmer också vad vi ska få för information, Vi kan inte välja själva. Dessutom samlar företagen en massa uppgifter om oss som de sen säljer till reklamfröetag eller vem som helst som kan betala. VI matas med reklam och ser nästan bara sånt som företagen kan tjäna pengar på.

Fediversum är ett brott med detta storföretagsdominerade internet där allt går ut på att tjäna pengar på användarna. Fediversum är konstruerat så att ett företag inte kan kontrollera hela det sociala nätverket och att ingen kan kontrollera allt. Det finns möjligheter till att skapa små ö-nätverk som delar av det stora nätverket. Det finns möjlighet att välja vilka en ska umgås med och vilken instans eller vilka instanser en vill vara på. Detta samtidigt som en ändå kan kommunicera med alla om en vill det. Olika instanser kan välja vilka andra instanser de vill kommunicera med vilket dessutom den enskilde användaren också kan göra.

Att skapa ett fritt, mångfaldigt, multikulturellt och oberoende internet är möjligt. Och nödvändigt. Svaret på frågan i rubriken är därför ja.

Läs mer:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.