IFK Holmsund – ett år i fotbollens societet. Det var den legendariska ledaren och fotbollsjournalisten Rudolf ”Putte” Kock som en gång i tiden myntade uttrycket ”Norrlandsfönstret”, utifrån en spekulation om när något lag från Sveriges norra delar skulle gå upp i herrarnas Allsvenska och slå upp detta fönster. Bakgrunden var att denna landsända länge utgjorde ett fotbollens undantagsbarn.
Det var först säsongen 1953/54 som föreningar belägna norr om Hälsingland överhuvudtaget gavs rätten att spela i de två högsta divisionerna. De tog sedan drygt tio år innan GIF Sundsvall 1965 kvalificerade sig till allsvenskt spel. Därefter har ”giffarna” gjort flera säsonger i societeten, IFK Sundsvall några och sedermera även Östersund ett antal. Dessa föreningar är dock belägna vid den svenska mittpunkten. Norr däröver är det betydligt mer tunnsått med allsvensk representation.
Faktum är att ingen förening från dessa breddgrader någonsin bärgat det allsvenska kontraktet, utan det blev direkt respass för såväl Holmsund 1967 som Luleå 1971 och Umeå 1996. Vi kan nog främst finna tre förklaringar; kultur där traditionella vintersporter haft en högre status och lockat fler utövare; klimatet där de stränga vintrarna försvårar träningen; ekonomi där de långa resorna till övriga landet utgjort en avsevärd kostnad.
Ingen naturlag säger emellertid att föreningar långt norröver är dömda till andraplansroller. Se bara på damfotbollen där Umeå i början av 2000-talet rodde hem sju svenska mästerskap och under en period kanske var världens bästa klubblag. Men även Sunnanå från Skellefteå blev svenska mästare, 1980 samt 1982, och 2018 var det dags för Piteå att höja segerpokalen.
Vad är det då för historia som döljer sig bakom IFK Holmsunds korta gästspel i societeten?
Holmsunds korta stund
Holmsund utgör sedan 1974 en tätort i Umeå kommun – idag runt 6 000 invånare – och är beläget 18 kilometer söder om kommunens centrum. Historiskt byggdes samhället upp med några sågverk som ryggraden och med SCA som den stora ägaren. År 2012 lades dock det sista sågverket ner. Det som idag främst håller liv i bygden är att Umeås hamn ligger här, att konstruktören av elbussar Hybricon etablerat sig och att det finns attraktioner som golfbana och äventyrsbad.
IFK Holmsund bildades 1923 och länge utövades förutom fotboll även bandy. Redan säsongen 1954/55 tog fotbollslaget plats i division 2. Matcherna spelades på Kamratvallen och träningsplanen gick under epitetet Kompisvallen. Topplaceringar radades på varandra och 1962 gick man hela vägen fram till serieseger och kval till Allsvenskan.
Trots ett formidabelt publikstöd – med 8 262 åskådare mot Halmia från Halmstad som Kamratvallens rekord – ändade kvaläventyret i tre raka nederlag. Laget bet sig ändå fast i tvåans toppskikt och 1966 års serieseger kunde slutligen följas upp med ett allsvenskt avancemang i kvalet, efter 2-0 mot Gunnarstorp, 0-0 mot Saab och 1-1 mot Hammarby.
Kortvarig framgång
Vad var då hemligheten bakom denna framgång? Ja, precis som på flera andra småorter var det ett företag som bidrog med ekonomiska muskler. Degerfors hade sitt Järnverk, Åtvidaberg sitt kontorsföretag Facit och Holmsund hade sitt SCA: ”SCA köpte in spelare till höger och vänster, som fick påhittade arbetsuppgifter och ett litet kyffé på kontoret”, som det beskrivits på en blogg. Dessutom levde hela samhället med fotbollen där en viss Svante Sandström kunde hamna i lokaltidningen som en udda sensation på grund av sitt ointresse.
Det allsvenska äventyret blev emellertid en grov missräkning; endast tre segrar, sju poäng och en tydlig jumboplats. Sista hemmamatchen, mot GAIS, kännetecknades av en närmast begravningslik stämning med endast 137 åskådare, bottenrekord för Allsvenskan. År 1973 åkte man sedan ur division 2. Laget kom åter 1988, men 1990 slutade allt i en jumboplats och ekonomisk konkurs. Förutom en säsong i Allsvenskan blev det totalt 21 säsonger i den näst högsta serien. Idag återfinner vi Holmsund i division 4.
Anders Karlsson
Läs mer:
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.