Statistiken visar en nedåtgående kurva i antalet anmälda brott när det gäller telefonbedrägerier och brottsvinsterna minskar. Det blir alltså allt färre telefonbedrägerier.
– Arbetet mot telefonbedrägerier är ett prioriterat område för Polismyndigheten, banker och teleoperatörer, vilket bidrar till att antalet anmälda brott minskar. Vi ligger ändå totalt på en högre nivå än förra året, så det är en fortsatt viktig fråga att fokusera på, säger Lotta Mauritzson i ett pressmeddelande. Hon är samordnare på polisens nationella bedrägericentrum.
Sms och hembesök
Telefonbedrägerier, eller vishing som det också kallas, är en del av den digitala brottsligheten som förändras snabbt. Fysisk vishing, där bedragaren efter ett telefonsamtal kommer hem till brottsoffret för att lura till sig guld och andra värdesaker också har ökat den senaste tiden.
Just nu startar ungefär 50 procent av brotten med att brottsoffret får ett sms som handlar om en skuld som ska betalas. Brottsoffret uppmanas att ringa ett nummer för att reda ut den påhittade skuldfrågan. De hamnar då hos bedragaren som på olika sätt manipulerar personen till att betala sig ur problemet.
– Istället för att bedragaren ringer runt till en mängd människor på måfå, kontaktar brottsoffret alltså själv bedragaren. Det är ett sätt för kriminella att effektivisera arbetet, säger Lotta Mauritzson.
Brottsvinster göder kriminella nätverk
– De här brotten har direkta kopplingar till den grovt kriminella miljön där vinsterna göder verksamheten. Det är mycket viktigt att vi hittar huvudmännen bakom brotten. Vi kommer att kunna trycka tillbaka, men inte komma åt brottsligheten helt om vi inte kommer åt dem, säger Lotta Mauritzson.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.