Fler poliser varnas på jobbet

Allt fler felaktigheter inom polisen kommer till allmänhetens kännedom. För det är det som det handlar om, ökningen av antalet anmälda poliser och antalet varnade poliser:

På fem år har antalet varningar stadigt ökat, med en topp 2009 på 70 disciplinåtgärder. 2006 var siffran 25.

– Vi har blivit väsentligt många fler poliser under de här åren, säger Lotta Gustavson, ansvarsnämndens vice ordförande, som förklaring.

– Det kan också vara så att polismyndigheten har blivit bättre på att uppmärksamma felbeteenden som bör överlämnas till personalansvarsnämnden.

Det handlar sannolikt inte om att polisen blivit sämre, utan något paradoxalt om att polisen blivit bättre. En ökad öppenhet inom polisen och därmed en ökad insyn gör att felaktigheter, övergrepp och olämpliga beteenden bland poliser blir mer kända.

Men samtidigt är det fortfarande så att utredningar av brott som poliser misstänks ha begått inte sköts på ett opartiskt och oberoende sätt. Något som ständigt leder till nedlagda förundersökningar och friade poliser om det nån gång går till rättegång:

Att polisen själv utreder anmälningar mot polismän har tidigare fått hård kritik och sedan årsskiftet sköts internutredningar om misstänkta brott av en särskild avdelning inom Rikspolisstyrelsen.

– Kvaliteten är fortfarande pinsamt dålig. Det har inte skett någonting, utom att man har blivit snabbare på att lägga ner förundersökningar, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.

Men det räcker inte med att utredningarna sköts av Rikspolisstyrelsen. Det enda som kan avhjälpa denna bedrövliga situation är att det skapas en särskild myndighet för att utreda polisers brott. En oberoende myndighet med egna utredare och åklagare. Så fungerar det i bland annat Storbritannien och Norge. I andra länder kan det finnas två eller flera olika polismyndigheter. Så det finns redan beprövade lösningar på detta problem i många länder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Ett svar på “Fler poliser varnas på jobbet”

  1. Vad är en varning för en svensk polis? Ett kort snack med sin överordnade som fort glöms och sen en fika eller ett träningspass med samma person gissar jag på.

Kommentarer är stängda.