Att använda bilder på bloggar och annat kring upphovsrätt

En artikel på en blogg blir ofta mer intressant om bilder används. Men det är också besvärligt att använda bilder på grund av upphovsrätten. Dessutom finns det oseriösa företag som utpressar ägare av bloggar och småsajter på ett helt oacceptabelt och förmodligen inte ens lagligt sätt.

Bilder med upphovsrätt

Om ni råkat publicera en bild för vilken det finns upphovsrätt så finns ingen skyldighet att betala någonting innan ärendet avgjorts i domstol. Om bilden publicerats i samband med ett pressmeddelande där bilden ingår är publiceringen fri. Ingen betalning ska göras. Bilden kan vara kvar.

Ifall en bild där det finns upphovsrätt publicerats utan att upphovsrättsinnehavaren kunnat identifieras ska den tas bort om upphovsrättsinnehavaren hör av sig och vill det. Men ingen ersättning behöver normalt betalas ut. Om upphovsrättsinnehavaren ändå vill ha ersättning måste den vända sig till domstol.

Upphovsrättsinnehavare är nästan undantagslöst en fysisk person. I allmänhet innehar denne både den ideella upphovsrätten och den kommersiella rätten att publicera ett verk. Det är bara den ideella upphovsrätten som är intressant i detta sammanhang. TT, olika dagstidningar, bildagenturer etc innehar i allmänhet aldrig den ideella upphovsrätten. Den innehas i allmänhet av den fotograf som tagit bilden eller den konstnär som skapat verket. Den ideella upphovsrätten går inte att överlåta eller sälja.

I Upphovsrättslagen står följande om detta:

7 §   Såsom upphovsman anses, där ej annat visas, den vars namn eller ock allmänt kända pseudonym eller signatur på sedvanligt sätt utsättes på exemplar av verket eller angives då detta göres tillgängligt för allmänheten.

Är ett verk utgivet utan att upphovsmannen är angiven såsom i första stycket sägs, äger utgivaren, om sådan är nämnd, och eljest förläggaren företräda upphovsmannen, till dess denne blivit angiven på ny upplaga eller genom anmälan i justitiedepartementet.

Den kommersiella rätten att publicera en bild i ett visst medium eller överallt går däremot att sälja. Sådana rättigheter förvaltas av nyhetsbyråer, bildbyråer, förlag och tidningsföretag med mera. Men de kan inte kräva ersättning för brott mot upphovsrätten. Det kan bara innehavaren av den ideella upphovsrätten göra. Men företagen kan var representanter för upphovsrättsinnehavaren och företräda denne vid krav på ersättningen för brott mot upphovsrätten. Ett företag kan dock inte kräva ersättning för TT:s räkning för en bild där en enskild fotograf eller en enskild konstnär innehar upphovsrätten.

Utpressarbolag

Grundregeln om ett betalningskrav från ett utpressarbolag (eller ett seriöst företag eller upphovsrättsägare) skickas till dig som innehavare av en mindre webbsajt eller en blogg för att du ska ha brutit mot upphovsrätten är att inte betala och inte förhandla.

  • Förneka att du brutit mot upphovsrätten och bestrid alla betalningskrav.
  • Påpeka att du inte kunnat identifiera fotografen eller att du publicerat bilden i samband med ett pressmeddelande.

Det är mycket sällsynt att någon går till domstol eller polisanmäler. Oseriösa utpressarbolag kan inte göra det. Ta också bort den aktuella bilden. Kontakta också gärna upphovsrättsinnehavaren direkt. Denne kan ge dig tillstånd att använda bilden.

För att undvika att hamna i konflikter om upphovsrätt så finns det några enkla regler:

  1. Publicera bilder som är public domain, har Creative Commons-licenser (CC) eller GPL-licens.
  2. Publicera bilder där du har tillstånd från fotografen/konstnären.
  3. Använd aldrig bilder som publicerats i dagstidningar.
Att tänka på

Men det är bra att ha koll på följande saker:

  1. Alla bilder och texter där upphovsrättsinnehavaren varit död i 70 år eller mer är public domain dvs fria bilder och texter. Bildbyråer och liknande kan inte förbjuda användning av sådant material även om de förvaltar bilderna.
  2. Kontakta fotografer och konstnärer direkt om rätten att publicera deras bilder
  3. Det mesta som finns i publikationer som getts ut av myndigheter och offentliga förvaltningar är fritt (public domain) med undantag av bilder de använt med tillstånd från nån upphovsrättsinnehavare. En stor del av alla avhandlingar och uppsatser är också fria. Det gäller i allmänhet även om de också publicerats i en tryckt bok.
  4. Bilder från statliga myndigheter som exempelvis polisen eller tullen i allmänhet är fria att använda men hämta dem då från myndigheternas egna publikationer, inte från media.
  5. Pressmeddelanden är fria och kan publiceras rakt av (blir dock i allmänhet bättre om de redigeras) men bilderna som hör till är i allmänhet inte fria.
  6. Direktrapporter om brott saknar ofta upphovsrätt. Detta då verkshöjd saknas. Alla rapporter om samma händelse är mycket lika, de är inte unika och pressmeddelanden från myndigheter utgör ofta en stor del av texten. Detta kan gälla även en del andra nyhetstexter.
  7. Det går alltid bra att citera. Citat ska utgöra en mindre del av din text såväl som en liten del av den text som citeras.
Om myndigheter i upphovsrättslagen:

9 §   Upphovsrätt gäller inte till
1. författningar,
2. beslut av myndigheter,
3. yttranden av svenska myndigheter och
4. officiella översättningar av sådant som avses i 1-3.

Upphovsrätt gäller dock till verk vilka ingår i en handling som avses i första stycket och är av följande slag:
1. kartor,
2. alster av bildkonst,
3. musikaliska verk eller
4. diktverk.

Upphovsrätt gäller även till ett verk som ingår i en bilaga till ett beslut av en myndighet, om beslutet avser rätten att ta del av den allmänna handling där verket ingår.

Texter och bilder man tagit själv är alltid fria för en själv. Ett utpressarbolag försökte en gång att kräva pengar för en bild som jag själv tagit då den varit publicerad i en dagstidning. Det var rätt bisarrt och visar hur oseriösa dessa bolag är.

För ljud och rörlig bild är upphovsrätten lite mer komplicerad. Där har bolagen som producerat ofta upphovsrätten. Men sådant som publicerats på exempelvis Youtube och Vimeo är fritt att publicera om det går att dela och klistra in kod i ett inlägg.

Observera att det i många andra länder, framförallt i engelsktalande länder, går att sälja den ideella upphovsrätten och att bolag i allmänhet är stora upphovsrättsinnehavare där. Ovanstående gäller därför enbart Sverige.

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!