Att skydda sig mot bostadsbedrägerier

Antagningsbeskeden till universitet och högskolor har kommit vilket innebär högsäsong för bostadsbedragarna. Polisen har därför publicerat några tips för att undvika att bli lurad när en försöker skaffa sig en bostad. Det är bra tips när det gäller att skydda sig mot bostadsbedrägerier.

Sensommaren och terminsstarten har enligt polisen blivit en högsäsong för bostadsbedrägerier. Samtidigt som blivande studenter gör sig redo för att flytta till en ny bostad, rustar bedragarna för att utnyttja det höga trycket på bostäder som uppstår.

Polisens tre tips för att skydda sig mot bostadsbedrägerier är dessa:

  1. Kontrollera uthyrarens namn och sök själv fram telefonnumret för att jämföra med annonsen.
  2. Kontrollera med fastighetsägaren att personen som vill hyra ut verkligen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd att hyra ut i andra hand.
  3. Betala inget innan du sett bostaden. Att vilja hyra ut sin lägenhet utan att träffas tyder på bedrägeri. Begär legitimation och kontrakt.

Bostadsbedragarna har olika knep. Ett vanligt tillvägagångssätt är att en lägenhet utannonseras via en webbplats eller sociala medier. Låter det för bra för att vara sant, så är det antagligen det. Ofta har lägenheten i annonsen en attraktiv adress och en för låg hyra.

Bedragarna kräver vanligen flera månadshyror i förskott eller i deposition. En annons kan se väldigt riktig ut och därför är det viktigt att kontrollera att lägenheten faktiskt existerar.

Läs mer om bostadspolitik

Ett svar på “Att skydda sig mot bostadsbedrägerier”

Kommentarer är stängda.