Låt inte kraven på kortare arbetstid få pyspunka

Äntligen – efter ett halvsekel i skymundan – har förkortad arbetstid åter förts upp högst på den politiska dagordningen. Den stora uppslutningen bakom Vårdförbundets strejk i våras, såväl bland medlemmar som allmänhet, visar vilket starkt stöd som finns bakom kravet.

Och nu föreslår Annika Strandhälls socialdemokratiska programgrupp 35 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Argumenten de ger är starka.

Kortare arbetstid

Många människors arbetsliv präglas av stress och utbrändhet. Allt fler upplever att de inte klarar att få ihop livets delar, vilket får till följd rekordmånga sjukskrivningar för stressrelaterade sjukdomar. Antalet sjukskrivna för stress har ökat med 50 procent bara de sista fyra åren.

Samtidigt står många utan heltidsarbete eller helt utanför arbetsmarknaden. Allt detta bidrar till ökade skillnader i hälsa, livschanser och livslängd, skriver Strandhälls arbetsgrupp. Sänkningen skulle innebära århundradets frihetsreform.

Kortare arbetstid nu – inte sen

Den som tar Strandhälls argument på allvar ställer sig naturligtvis frågan varför inget ska hända på allvar de närmsta sex åren och varför en så angelägen reform inte ska vara genomförd förrän 2035. Århundradets pyspunka skriver Aftonbladet syrligt.

Det är lätt att hålla med. Samtidigt, utmärkt att argumenten redovisas och debatten kommer igång.

Arbetsgivarna skriker grundlöst i falsett att reformen skulle kosta 500 miljarder (samtidigt som de utan prut vill att staten ska ställa upp med nästan lika mycket för några kärnkraftverk). Kortare arbetstid knäcker Sverige, säger Svenska Dagbladet och tycker att de som inte orkar – alltså framför allt lågavlönade – kan gå ner på deltid istället.

Sakargument biter naturligtvis inte. Men under femtio år fram till 1970-talet minskade arbetstiden från 56 till 40 timmar, semestern ökade från 0 till 5 veckor, föräldraledighet genomfördes och pensionsålder sänktes under ständig ekonomisk tillväxt. De senaste 50 åren har inte en minut av den kraftigt ökade produktiviteten gått till sänkt arbetstid.

Krävs politiska beslut

En annan fördel med Strandhälls förslag är att den placerar lösningen där den hör hemma: i politiken.

Den svenska modellens förespråkare menar att denna fråga ska regleras genom överläggningar mellan arbetsmarknadens parter. Metall har redan tagit avstånd: det kommer att påverka de svenska företagens konkurrenskraft. Låt oss förhandla fram en lösning istället, menar man.

Erfarenheterna talar ett annat språk. Alla viktiga arbetstidsförkortningar – 40-timmarsdagen, semester, pensioner – har krävt politiska beslut. Ändlösa fackliga försök att pressa ner arbetstiden har varit lönlösa.

Vårdkonflikten pekar i samma riktning. Trots den kraftfulla mobiliseringen vek arbetsgivarna inte en tum när det gällde generella arbetstidsförkortningar. Tvärt om skrämde man förbundsledningen att retirera med hot om kännbara motåtgärder.

Samtidigt pekade Vårdstrejken därmed på ett av de avgörande hindren för arbetstidsförkortningen: De kommun- och regionsanställdas arbetsgivare i SKR. Och här är det inte bara borgerligheten som bromsar. Inte heller de rödgrönas företrädare bröt arbetsgivarfronten. Det är skamligt.

För att den stora uppslutningen bakom mänskliga arbetstider ska kunna omvandlas till konkreta reformer – nu, och inte i långt in i framtiden – krävs nya fackliga aktioner i Vårdförbundets spår. Men det kräver också tryck på våra politiker, som demonstrationer utanför stadshus och regionstyrelser. Och här finns en uppgift för våra förtroendevalda.

Måtte motioner om arbetstidsförkortningar hagla, och där majoriteten tillåter antas, i fullmäktigeförsamlingarna. Och ge de rödgröna representanterna i SKRs förhandlingsdelegationer klara direktiv om hur arbetstiden ska kunna kortas, snabbt och generellt. Den offentliga sektorn ska gå före som mönsterarbetsgivare, inte bekämpa strejker.

Kjell Östberg

Tidigare publicerat i Internationalen.

Läs mer om kortare arbetstid.

2 svar på “Låt inte kraven på kortare arbetstid få pyspunka”

  1. Utmaningen handlar inte om ekonomi utan om tillgång på personal framför allt inom sjukvården och detta i en situation där ålderspyramiden förändras med den nödvändiga konsekvensen – en större andel äldre – mer behov av sjukvård. Sjukvården är i detta mycket olik industrin med ständigt pågående strukturrationaliseringar som rimligen ger goda möjligheter att minska arbetstiden. I sjukvården handlar det istället om att tillföra personal.

    Det råder idag stor brist på såväl läkare som sjuksköterskor samt inom en rad andra kategorier av legitimerad personal. Socialstyrelsens rapport i frågan (https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2024-3-8943.pdf) är på inget sätt någon ”munter” läsning.

    Den nyss avslutade vårdkonflikten visar på det sanna dilemma som landets centraliserade och byråkratiska regioner bringat in sjukvården i. Å ena sidan är det uppenbart att vårdpersonal, alla kategorier, nyttjas allt för hårt (vilket får många att sluta), å andra sidan finns ingen ersättningspersonal, med nödvändiga kvalifikationer, att sätta in ”snabbt och lätt”. Utsagan att ge ”förhandlingsdelegationer klara direktiv om hur arbetstiden ska kunna kortas, snabbt och generellt” är därför naiv och utan verklighetsförankring och skulle tveklöst leda till att sjukvårdens kapacitet kortsiktigt minskas vilket skulle drabba sjuka människor i behov av vård.

    Fromma förhoppningar om snabba och generella direktiv är förvisso lätta att uttala men lättheten att uttala gör dem inte mer realistiska. Vad det handlar om är en gigantisk utbildningsinsats för alla sjukvårdens yrken. En viktig del i sjukvårdsutbildning är praktiktjänstgöring vilket kräver kvalificerad handledning. Handledare är de som idag sliter hårt i sjukvården och att dessa skulle kunna handleda utan att andra arbetsuppgifter påverkas är knappast möjligt, även detta är alltså ett sant dilemma som saknar enkel lösning.

    Utifrån detta är nog 2035 ett rimligt mål även om inte heller detta är enkelt eller något som uppfyller sig själv. De som, i uppenbar okunskap om sjukvårdens villkor, tror på de snabba och generella direktiven kommer att ”bita sig i svansen”. En sjukvård under decennier driven av centralistiska ”von-oben-perspektiv” utan egentlig verklighetskontakt med sjukvårdens vardag är inget som kan förändras från en dag till en annan. Hur gärna vi än skulle vilja har ett dilemma har aldrig någon ”snabb och ”enkel” lösning…

Kommentarer är stängda.