Att tala med Hamas är början på vägen till fred

Om man vill ha fred i Israel och Palestina är ett första steg att man talar med varandra. Det innebär att man måste tala med de som är rättmätiga representanter för Palestina, dvs den demokratiskt valda Hamas-regeringen. För utan samtal med dem finns ingen möjlighet till fred.

Några som uppenbarligen vet detta är den tidigare amerikanske presidenten Jimmy Carter och Israels vice premiärminister Eli Yishai. Man kan inte uppnå fred utan att prata med den som har makten hos motståndaren. Att bojkotta den demokratiskt valda palestinska regringen, den som har det palestinska folkets stöd kan inte leda framåt utan bara bakåt. Därför måste alla form av bojkott mot Hamas och den av Hamas bildade regringen som idag styr bara i Gaza upphöra.

Ett faktum är dock att Israel redan från början måset vara beredda att ge upp vissa saker. Alla bosättningar på ockuperat område måste utrymmas, muren rivas och palestinier måste ges rätt att återvända. Det är grundförutsättningar för att förhandlingar med palestinska representanter överhuvudtaget ska ge resultat på lite längre sikt. Dvs om man vill sträva efter en långvarig och permanent fred är detta de första stegen Israel måste ta.

Intressant?
Bloggat: Rawia Morra, Jinge,
Borgarmedia: DB, PDK, AB, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Bygger för bosättare och rånar föräldralösa barn « Rawia Morras Blog()

 • Du skriver ”Alla bosättninagr på ockuperat område måste utrymmas, muren rivas och palestinier måste ges rät att återvända. Det är grundförutsättningar för att förhandlingar med palestinska representanter överhuvudtaget ska ge resultat på lite längre sikt”.

  Så du menar alltså att palestiniernas samtliga krav (bortsett från Jerusalem) ska tillgodoses redan innan man börjar förhandla?

  För mig låter det mer som att kräva att den ena sidan kapitulerar, snarare än en start på en förhandling…

 • Det är inte enbart palestiniernas krav. Det är krav från Sverige, FN, världssamfundet och de mänskliga rättigheterna. Du kan väl inte mena att det skulle vara kapitulation av Israel att följa FN:s resolutioner och därmed få en stat med säkra, internationellt erkända, gränser?

  Alternativet vore ju att du är för ockupation! Dvs ett brott mot de mänskliga rättigheterna, FN:s stadgar och Géneve-konventionen.

 • Pingback: En självmordsbombare till | Svensson()

 • Pingback: Jo, det är Israel som är problemet | Svensson()