Brottsligheten i Sverige är låg

I alla fall om man jämför med länder som har liknande ekonomiska och sociala förhållanden. Antalet mord har enligt statistisken varit något lägre på 2000-talet än på 1990-talet och mordfrekvensen (antalet mord per 100 000 invånare) är en bra fingervisare på om brottsligheten ökar eller minskar. Med minskande antal mord och ökande befolkning har vi alltså en minskande mordfrekvens i Sverige.

Speciellt är brottsligheten i Sverige låg, med en mordfrekvens på cirka 1, om man jämför med det våldsamma USA där mordfrekvensen är avsevärt mycket högre. Det ser dock ut som om antalet olösta mord i Sverige ökar något. Detta beror antagligen på att den organiserade brottsligheten, de kriminella gängen, numera är ansvariga för en större andel av morden. Och dessa grupper pratar inte med polisen.

Den viktigaste anledningen, som jag kan se, till den låga brottsligheten är välfärdststaen. att vi har ett samhälle som bygger på solidaritet och gemenskap istället för egoism och konkurrens. Något som tyvärr de borgerliga partierna och liberaler vill ändra på.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

PS. Enligt statistiken, om man går in på BRÅ:s hemsida så skedde det förra året 250 mord. Det är alltså fel. Det handlar om antalet anmälda mord. BRÅ har skrivit en rapport om detta som visar att antalet mord/dråp etc har varit cirka 100 stycken sen 1970-talet och som går igenom varför statistiken är fel. Jag har också skrivit en mängd inlägg om detta tidigare. Läs dem. DS

Advertisements

10 Replies to “Brottsligheten i Sverige är låg”

 1. Vad tråkigt att du tog bort mitt inlägg.

  Folk får ingen möjlighet att läsa vad andra skriver till dig och se vad som är ”fel”. Det hade ju uppenbarligen varit småintressant i sammanhanget eftersom du kände att du behövde lägga till lite extra hänvisningar i din text.

  Jag läser gärna den där rapporten du nämnde. Vad heter den?

 2. Den tolkningen är upp till dig, då. Det är ju din blogg. Jag kan tyvärr inte hålla med om att det skulle vara en olämplig länkning eller en olämplig blogg, för den delen.

  Du kan nog hitta en anledning att ta bort de flesta kritiska inlägg med liknande resonemang.

  Tack ändå för det utrymme jag trots allt fick på din nåder.

  Nästa gång (om det blir någon) ska jag komma ihåg att inte länka någonstans.

 3. Nej, vad jag förstår är inte Norges och Danmarks statistisk fel på samma sätt. Vilket ju är logiskt. De är tre länder med smma typ av samhälle och mordfrekvensen är då lika stor. Läs BRÅ:s rapport om det hela. Hela Sveriges kriminalstatistik lider av smma fel. Det finns överanmälningar för i stort sett alla brott.

  Kriminalstatistik mellan olika länder kan i allmänhet inte jämföras (defintionen av olika typer brott är olika, hur man för statistik är olika osv)

 4. Om nu egoism och konkurrens är fel, varför konkurrerar du på ett egoistiskt vis med din fiende USA genom att peka på dess brister?

  För övrigt så tycker jag att en hög självmordsfrekvens säger mer om hur bra ett land är att leva i än ett högt antal mord som sker i små delar av ett land på 300 miljoner invånare. USA har runt 30 gånger större risk att inneha en Mattias Flink i samhället än vad Sverige har.

 5. Sanningen den att självmord är ovanligt i Sverige. Det är en myt, en falsk och osann sådan att Sverige har många självmord.

Kommentarer är stängda.