Svenskarna är tyskar

Tydligen har man konstaterat att svenskarna har en genuppsättning som är mer lika nordtyskarnas, eller ska vi säga platttyskarnas genuppsättning. Att vi är mer tyskar än skandinaver alltså. Fast skillnaderna är små över hela Europa. Med ett undantag, finnarna.

Att svenskarna är mer tyskar än skandinaver visas ju också avvårt språk, där det vanligaste urspunget för ord är lågtyska (plattyska) och inte skandinaviska ord. Sen har ju Sverige varit fiende till Danmark (och deras koloni Norge) i långa tider, men vän med olika tyska makter. Delar av Tyskland har ju dessutom varit svenska. Så speciellt konstigt är det väl inte att svenskarna är gentisk närmare släkt med nordtyskar än med danskar och norrmän.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 1. Jag undrar iofs vilka delar av Sverige de har hittat sina testobjekt.

  En stor del av nuvarande Sverige var dansk-norskt tills 1600-talets gränsändringar. Skånelandskapen, Bohuslän och Jämtland-Härjedalen. Är folk med ursprung från dessa områden mer lika danskar och norrmän än de med ursprung från ”ur-Sverige” (Mälardalslandskapen + Småland och Väster/Östergötland, grovt förenklat)?
  Sen har vi även samerna och Gotland, där det senare landskapet borde haft mer inflytande från hela omgivande Östersjöområdet. Samerna och de nybyggare som flyttade in i Norrland blandade sig ytterst sällan med varandra.

  Däremot förvånar det nordtyska inslaget inte. Så gott som hela den svenska borgarklassen i medeltidens städer kom från Nordtyskland genom L?ºbeck och Hansan eller var ättlingar till invandrade hantverkare från Tyskland. Stockholm, Visby och Kalmar hade tysktalande borgmästare och troligtvis talade en majoritet av stadens borgare tyska. Stadsplanen i Gamla Stan i Stockholm är troligtvis kopierad från L?ºbeck. Även kyrkan och hovet kom att hämta mängder med kanslister och administratörer från Tyskland för allt från brevskrivning till kyrkobyggande. Det behöver inte betyda att en majoritet av stadsbefolkningen talade tyska, men inflyttade från landet, tiggare m.fl. räknades inte till stadens borgerskap.

  Sen undrar jag om det svenska språket är mer likt tyska än det danska språket, det danska språket har vad det känns som många fler tyska låneord än i svenska; ”sågar” ”efeu” osv.

 2. Nej, svenska har betydligt fler tyska (plattyska) ord. Inlånade på medeltiden. De flesta av de orden uppfttar vi idag som svenska. Som exempel, alla yrkesnman som slutar på -are, de flesta sjötermer (oftast från holländska, en plattysk dialekt) och flera av de allra vanligaste orden.

  Däremot är det inet säkert att dagens tyska (högtyska) är mer likt svenska än danska.

  När Jämtland/Härjedalen var norskt bodd i storts ett bara samer där. Den icke-samiska befolkningen har flyttat in senare. På den svenska tiden. Vad gälelr Belkinge och SKåne förekom ganska omfttande etnisk rensning där danskar tvingades bort och svenskar från östra rikshalvan (nuvarande Finland) och Småland flyttades in som en del av en försvenskningsprocess.

  På medeltiden var alla viktiga och större svenska städer i praktiken tysktalande. Om jag föstått rätt var detta inte fallet i Danmark.

 3. Pingback: Forum fˆr levande historia, en lobbyorganisation fˆr skattepengar | Jinges web och fotoblogg