Erkännande av Sydossetien och Abchazien en självklarhet

Ryssland har förstås gjort helt rätt som erkänt de två länderna Sydossetien och Abchazien. I motsats till vad USA-lakejen Carl Bildt uppger är dessutom Rysslands erkännande helt i linje med folkrätten och FN:s stadgar:

I FN-stadgan fastslås principen om folkens självbestämmanderätt. Principen avsåg främst avkoloniseringen men har även vidare räckvidd, även om dess tillämpning bortom de uppenbara fallen som de baltiska staterna förlorar sig i en mängd svårigheter. Utbrytarstaterna tillhör dock de uppenbara fallen.

Av principen följer alltså att det är tillåtet enligt folkrätten att en del av en stat bryter sig loss och bildar en egen stat.

För att ett territorium med dess permanenta befolkning ska anses ha uppnått statstillståndet krävs att det står under effektiv kontroll av en maktapparat med en regering i spetsen, som kan upprätthålla formella förbindelser med andra stater.

När dessa förhållanden föreligger existerar staten som sådan. Några erkännanden från andra stater krävs alltså inte. Ofta är det dock fråga om att det brister i den effektiva kontrollen över territoriet.

Det är folkrättsprofessorn Göran Lysén som menar detta i en debattartikel i SVD. Vidare menar han att Carl Bildt snackar skit samt att den georgiske presidenten Saakasjvili visade synnerligen dåligt omdöme när han lät georgiska styrkor angripa Sydossetiens huvudstad. Ett Sydossetien där ryska trupper hade ett fredsbevarande uppdrag på FN-mandat:

Politiskt var det ganska givet att Ryssland inte skulle låta sin bakgård förbli obevakad för västligt inflytande. USA har aldrig lämnat sin obevakad.

Dessutom hade ryska styrkor fått ett fredsbevarande uppdrag av FN, och “United Nations Observer Mission in Georgia” (UNOMIG) var på plats sedan första hälften av 1990-talet.

I denna politiska krutdurk med storpolitiskt rävspel hade alltså den georgiske presidenten det utomordentligt dåliga omdömet att använda militärt våld (raket- och stridsvagnsbeskjutning) mot Tschinvali i Sydossetien natten mellan den 7 och 8 augusti.

Att Carl Bildt med flera västliga politiker helt är ute och cyklar understryks också av vad Robert Nilsson skriver i en annan debattartikel i SVD:

I ett anfall av selektiv minnesförlust förtränger Bildt och Reinfeldt det faktum att det var ­Mikheil Saakasjvilii som initierade en ­öppen militär aggression genom en brutal förintelse av ­Tschinvali, Sydossetiens huvudstad med mer än 30000 invånare.

I medierna framställs kriget som ett försök av Ryssland att ockupera en demokrati av västerländsk modell. Vad avser det ”demokratiska” Georgien, är uppenbarligen den med militära medel krossade demonstrationen i Tbilisi mot Saakasjviliis regering i november 2007, införande av undantagstillstånd, samt ockupationen av ­­ tv-kanalen Imedi, helt bortglömt.

Vissa tyckare har jämfört de ryska militära operationerna med invasionen av Tjeckoslovakien 1968, en fullständigt barock ­parallell, som till och med Tjeckiens president, Vaclav Klaus, ­tagit avstånd ifrån.

Som jag skrivit tidigare, det bästa vore om resten av världen också erkände de två utbrytarrepublikerna, som ju inte vill tillhöra Georgien och som praktiken varit självständiga länge. Därifrån kan man sen gå vidare och lösa frågan om flyktingars återvändande och annat. Krigshetsen måste ta slut.

Intressant?
Bloggat: Intisbloggen, Jinge,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Svar på “Erkännande av Sydossetien och Abchazien en självklarhet”

 1. Tycker du att de georgier som fördrivits ska få återvända när de båda länderna blir självständiga?

 2. Sitasitikas: Svar Ja. Precis som jag tycker att palestinier har rätt att återvända till det som idag är Israel.

 3. Du har helt rätt — och i båda fallen så brukar fördrivningens försvarare skylla på att de som flydde för sina liv gjorde det ”frivilligt”. I Abchazien var georgierna i majoritet innan de fördrevs. ”Men de har ju redan ett eget land”, som israelerna brukar säga om araber.

 4. Det är en ganska komplicerad historia. Vad jag förstått var det inbördeskrig där strax efter sovjetunionens fall. I syd östra Abchasien bodde flera tusen georgier som fördrevs under tidigt 90 tal ifrån sina hem. Enligt vissa georgier är det i storleksklassen hundratusentals människor.
  Det kanske var lite idiotiskt av Georgiens premiärminister att anfalla Sydossetien. Men Rysslands aggresion som svar är faktiskt överdriven. Det kanske räckte att driva ut Georgierna ifrån sydossetien men de valde istället att ockupera vitala delar av Georgien och förstöra militär och civil infrastruktur.
  Rysslands militära anfall är oproportionerligt stort. Georgiens militär har aldrig varit särskilt stort.
  Georgien har faktiskt folkrättsligt rätt till delar av Abchasien och Sydossetien, främst de södra delarna. Men efter denna konflikt har separatister och paramilitärer utfört en omvänd etnisk rensning i Abchasiens sydöstra delar och Sydossetiens södra delar. Flera georgiska hus har bränts ner och det ryktas att separatister med stöd av Rysk militär
  plundrar och rånar strax innanför georgisk gräns i Georgien som georgisk militär tidigare skyddade emot.

 5. Med tanke på Rysslands agerande i Tjetjenien saknar deras påstående all form av trovärdighet. Brukar Hells Angels få uttala sig som experter på brottsbekämpning?

  Georgien är bara ett av många tecken på rysk revanchism. En mycket obehaglig trend som pågått i flera år.

Kommentarer är stängda.