Civila poliser och ny taktik

Det finns alltså två typer av civila poliser som brukar förekomma i samband med demonstrationer. Dels är det ingripandenheten, eller Romeo som den kallas. Dels är det Kilo, de poliser som filmar och dokumenterar. I dialogen med polisen har det flera gånger förts fram att vi vill slippa se poliser ur Romeo-enheten i samband med olika demonstrationer. Detta därför dessa civilpoliser har som uppgift att gripa folk och deras närvaro betyder alltså en upptrappning av situationen. Vad det gäller spanarna, Kilo finns överhuvudtaget ingen överenskommelse mellan den svenska polisen och olika demoarrangörer. Frågan har inte diskuterats och polisen har vid minst ett tillfälle i samband med dialogmöten deklarerat att underättelseinhämtning kommer att äga rum. Dvs att de civila spanarna kommer att finnas närvarande vid olika aktioner och demonstrationer.

Den polis som till Sydvenskan uppgett att det skulle finnas en uppgörelse mellan demoarrangörer och polisen om att spanarna i Kilo inte skulle jobba far alltså med felaktiga uppgifter och för alltså Sydsvenskan och Sydsvenskans läsare bakom ljuset. Så vitt jag vet fanns det också spanare från Kilo på plats.

Att det ännu inte finns mer än två som gripits för skadegörelsen (nåt upplopp var det inte frågan om) beror helt enkelt på att det faktiskt inte var så många som deltog i skadegörelsen. Det var 5 – 10 personer och jag misstänker att fler än de två som gripits faktiskt har identifierats och kommer att gripas vart det lider. Utöver de som som slog sönder SEB var det kanske lika många till som istället kastade flaskor och sten mot polisen.

Med mina erfarenheter från Göteborg 2001 vågar jag också påstå att polisen agerade på absolut bästa sätt. Genom att ta det lugnt kom skadegörelsen att minimeras och inget upplopp att uppstå. Hade polisen ingripit hårt så hade situationen spårat ur på samma sätt som i Göteborg 2001. Folk som inte haft en tanke på våld innan, hade i det läget tagit till våld för att försvara sig från polisens övergrepp och angrepp. Den nya taktiken polisen använder är en väldigt bra taktik som minimerar riskerna och problemen. Att lösa saker med dialog och samtal är alltid överlägset att lösa saker med våld. Som det nu är har polisen visat att de klarar att lösa saker med dialog och samtal. Däremot har anarkisterna visat att de inte klarar samma sak.

Intressant?
Borgarmedia: SDS1, SDS2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

8 Svar på “Civila poliser och ny taktik”

 1. Fast har inte Kilo-poliser vevat i demonstrationer i Stockholm vid ett flertal tillfällen? Felaktig information, våldsbenägna stockholmspoliser, ren inkompetens eller annat?

 2. Det hela verkar ju ha avlöpt rätt bra till slut, men jag tycker det är märkligt att inte polisen gick in och försvarade den man som blev misshandlad av slöddret med huvor vid fönsterkrossningen – om den händelsen nu beskrivits korrekt. Och det gäller oavsett om det nu var en som blev slagen av ”de egna” eller någon annan – knytnävsrättvisa inför stillastående poliser är ingen bra modell.

  Det är ju dock alldeles utmärkt att polisen har lärt sig en vettig taktik att ta till. Det där ”stå och banka på skölden med batong iförd hjälm”-beteendet man har sett verkar ju inte så konstruktivt.

  Men jag undrar: Varför uttalar sig inte ESF centralt emot andra organisationer som beter sig illa, typ tar avstånd från RTS när de visar att de inte kan sluta använda våld? Är det en fråga om att ha kvar cred från vissa ytterflyglar inom vänstern, eller?

 3. Det var ett internt slagsmål i gruppen. Det blev många sådana under kvällens lopp. Därför agerade inte polisen. Har faktiskt pratat med de inblandade i just den händelsen.

  ESF fördömer skadegörelsen och de individer som utförde den. ESF Norden 2008 vet inte om RTS är skyldiga till den eller inte. Rent formellt får faktiskt inte ESF Norden enligt stdagar och sådant inte uttala sig alls. Men man har alltså brutit mot de gena stdagarna för att ta avstånd från skadegörelsen. Mycket tyder på att de som ordnade RTS försökte stoppa skadegörelsen. Bland annat med det aktuella slagsmålet som en följd. Från ljudbilen uppmanade man också vandalerna att sluta kasta sten och sluta krossa fönster. Det hörde både poliserna på plats och vi andra på plats.

  Faktum är att polisen inte hade kunna hindra skadegöeslen även om de gått in direkt. Det hände på cirka 15 minuter. Därefter var det lugnt i timmar, sen började skadegörelse igen och då gick polisen in. DÅ var det kanske ett 50-tal personer kvar på reclaimen. Jag som var på plats tycker att polisen agerade föredömligt.

  Fler av de fåtaliga poliser (cirka 50 av mer än 1000 poliser sammanlagt) som klagar var inte på plats. De stod flera kvarter ifrån som reserv.

 4. Anders. Det är du som blandar i hop det hela. Kilo gruppen i Stockholm är en av de mest ökända. Det var tex de som veavade
  på friskt med batonger civilklädda under ett reclaim i Sthlm. Det är även de som regelbundet nitar på aktivister. Senast vid en blockad mot resturang Josefine (http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20080827-3)

  Romero har och ska ha en mer dokumenterande funktion.
  Hör med aktiva i STHLM om du vill veta mer.

 5. AK: Det var Romeo som vevade med batonger. Jag har koll. Jag pratade med Stockholmsaktivister inför Malmö om detta för att hålla STockholms Romeo-enhet på avstånd. Romeo är stora killar med batonger, KIlo är mindre killar med kameror.

Kommentarer är stängda.