Svenska gangsters på export

Sverige är ett land som i stor utsträckning lever på export. Under senare år har vi fått en ny exportvara. Rånare. Värdetransportrånare. Visserligen rånar man fortfarande värdetranpsorter och banker i Sverige, men man har blivit så framgångsrika och skickliga, samtidigt som det blivit svårare att råna i Sverige, att man alltmer rånar även i grannländerna.

Det rör sig framförallt om gangsters från Stockholmsområdet som ingår i lite mer lösa nätverk. Flera från dessa nätverk har gripits för stora rån i Danmark. Även vid en del spektakulära rån och andra våldshändelser i Göteborg är det Stockholmsgangsters som varit i farten. Men även ett göteborgsbaserat kriminellt nätverk som Naserligan har rånat i ett annat nordiskt land, Norge. Det gäller rånet mot NOKAS i Stavanger år 2004.

Det är dock fortfarande Göteborg som har flest gäng i förhållande till storleken på orten och enligt sajten Svensk maffia.se (25 sept) har det nyligen bildats ett nytt gäng, 187, som delvis består av tidigare medlemmar i Original Gangsters (OG), ett gäng som hävdar att de etablerat sig i ett annat nordiskt land, Norge. Enligt uppgifter på sajten Svensk maffia var en medlem i 187 målet för ett av den senaste tidens sprängdåd i det göteborgska gangsterkriget:

Onsdagsnattens bombexplosion i ett bostadshus på Helleforsgatan i Göteborg ses av den nybildade kriminella organisationen 187 som en direkt attack mot en av dess medlemmar.

I fastigheten bodde tidigare en välkänd 33-årig OG-torped. För en kort tid sedan uteslöts torpeden ur Original Gangsters i bad standing och gick med i 187. Kvar i fastigheten bor hans före detta fru och barn, som alla var hemma när bomben exploderade utanför lägenhetsdörren i trapphuset.

– De är oskadade, men är förstås chockade. Mina barn är bara två och fyra år gamla. Det var tur att huset är så massivt byggt för annars hade ingen av dem överlevt, berättar 33-åringen för svenskmaffia.se.

Den 33-årige torpeden har varit medlem i OG i många år. Så sent som i februari i år dömdes han tillsammans med organisationens dåvarande tredjeman Mahad Gadudow för utpressning och försök till utpressning. Tidigare är han dömd för bland annat människorov och utpressning.

Samtidigt med kriget i Göteborg fortsätter också kriget i Malmö. Nu har en gangster i princip avrättats. Utvecklingen är oroväckande och den annalkande lågkonjunkturen ihop med regeringar som skär ner på den sociala välfärden (möjligtvis är den norska regeringen undantaget som bekräftar regeln) tyder på att utvecklingen inte går att stoppa på kort sikt. Det krävs en förändrad politik för att det ska bli möjligt. En politik som inte utelämnar folk till att klara sig bäst de kan. En social välfärdspolitik.

Intressant?
Borgarmedia: SDS1, SDS2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Svenska gangsters på export”

Kommentarer är stängda.