Spekulationskapitalister med problem

Nordic Capital, ett så kallat Private Equity-företag som lever på att investera pengar från stora investerare med hjälp av fonder registrerade i skattesmitarländer, har ekonomiska problem. Det uppger fler tidningar idag, däribland DI och Dagens PS. Finanskrisen och fallande börskurser har gjort att bolagets fonder inte innehåller tillräckligt med medel för att finansiera köpet av bildelsföretaget Thule. Inte heller går det just nu att låna från banker och Nordic Capitals vanliga investerare, bland annat SHB, Atle, Bure, försäkringsbolagen Pohjola och Tryg-Baltica, har inte heller några möjligheter att låna upp kapital eller ställa kapital till förfogande för uppköpet av Thule.

Alltså har Nordic Capital fått problem med det man åtagit sig. Ett uppköp av Thule. Det är kanske det första svenska spekulationskapitalbolag som drabbas av problem, men förmodligen inte det sista. Thule är i sig ett bolag som varit föremål för omfattande spekulationer från flera olika spekulationsbolag, med början 1999, då Wallenbergarnas EQT köpte bolaget, som då var en del av företaget Eldon. 2004 togs Thule över av brittiskt spekulationskapital, bolaget Candover och nu är det alltså dags för Nordic Capital att försöka köpa bolaget. Något som verkar kunna misslyckas.

Hela spekulationskapitalidén kritiseras dessutom i DI av en representant från småföretagartraditionen i Gnosjö:

”De här riskkapitalisterna är kortsiktiga och går in i bolagen för att vara ägare under fyra fem år och snabbt skapa volym. Det är hela deras drivkraft. Ett personligt ägande har en helt annan drivkraft att utveckla företagen”, säger Stig Claesson.

En del andra spekulanter ser dock till att stärka sina positioner, sålunda köper HQ Bank den svenska delen av den kraschade isländska banken Glitnir. Och en del andra spekulanter tjänar grova pengar på att kasta ut världen i en finanskris.

Intressant?
Borgarmedia: DI1, DI2, DPS, SVD, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Spekulationskapitalister med problem”

  1. Men spekulationer har också bidragit positivt till det välstånd vi bor i just nu.
    ÄVen börsen har skapat mycket kapital hoss sparare.
    Hos vänstersympatisörer kanske oviljan mot kapitalister bero på okunskap. Och att de inte vet hur man sparar i aktier.

Kommentarer är stängda.