Förlorare – israelerna

Invånarna i Israel är några av de många förlorarna på den israeliska statens överfall på och övergrepp mot palestinierna i flyktinglägren och städerna i Gazaghettot. De är förlorare på flera sätt. Massmordet i Gaza har skapat en osäkrare situation i området som troligtvis kommer att leda till fler terrordåd och självmordsattentat. En ny generation av barn och ungdomar med stort hat mot Israel har skapats på grund av Israels urskiljningslösa bombande. Ökad otrygghet har blivit resultatet. Det är något som Israels befolkning såväl som palestinierna förlorar på.

I Israel genomförs dessutom ytterligare begränsingar av demokratin. Det finns redan klart odemokratiska inslag i Israels författning, som att enbrat religiösa bröllop finns, militärtjänst är bara till för judar och druser, men inte för andra osv. Om vi dessutom tar med de av Israel ockuperade och kontrollerade områdena Gaza och Västbanken i beräkningen så saknar stora delar av folket i dessa områden alla demokratiska rättigheter förhållande till kolonialmakten Israel.

I och med massmordet i Gaza har ytterligare inskränkningar i demokratin även drabbat israeliska invånare. Detta genom att helt demokratiska och legitima israeliska partier förbjudits. Det handlar om två arabiska partier som kritiserar Israel och dess funktionssätt som stat. En klar inskränkning av demokratin alltså. Precis lika klar demokratisk inskränkning som att hundratals människor gripits av israelisk polis för att de demonstrerat mot Israels barbariska bombningar av Gaza. Israelerna är därför också förlorare på grund av en ännu större inskränkning av den existerande partiella demokratin. Som tur är finns det andra attityder också i Israel. En kritik mot regeringen från krafter som förenar araber och judar finns.

Intressant?
Bloggat: Björnbrum, Jinge, Motbilder,
Borgarmedia: AB1, AB2, AB3, AB4, VG, DB, Dagen, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements