Yrkesarmé nästa

Sten Tolgfors och regeringens förslag för det svenska försvaret innebär i praktiken ett införande av yrkesarmé. Det är nämligen konsekvensen av att värnplikten blir frivillig. Hellre än en yrkesförsvar har jag inget försvar alls. Yrkesförsvar innebär nämligen att det skapas en maktapparat avskiljd från regeringsmakten, svårkontrollerad och med våldet i sin hand. Det är ingen vidare bra ordning. I skenet av all den repressiva lagstiftning som genomförs på löpande band av den borgerliga regeringen så innebär ett yrkesförsvar ytterligare ett steg mot storebrorssamhället där överklassen kan skydda sina intressen med övervakning och övervåld. Det är som en slags smygande totalitär fascistisk kupp.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

10 Svar på “Yrkesarmé nästa”

 1. Detta är förvisso inget oväntat men helt förödande för svensk försvarspolitik.

  Med viss självdistans (som både frivillig till värnplikt och till hemvärn) kan jag säga som så att de människor som vill vara en del av en yrkesarmé är inte samma människor som jag vill se försvara landet.

  Även om det finns väldigt legitima invändningar mot införandet av yrkesarmé ur rent strategiska grunder så är ändå demokratifrågan (vem har kontroll över vapnen?) den viktigaste, imho.

  Man kanske borde flytta till finland…

 2. Rekommenderad läsning för de som inbillar sig att yrkesarmé på något sätt är bra är ”Den Eviga Freden” med Immanuel Kant.

  Motivet är givetvis att man kan skicka en yrkesarmé världen runt för att utkämpa imperialistiska krig, det är svårare att göra med ett värpliktsFÖRSVAR.

 3. För mig känns det ändå mer odemokratiskt att ha det som det varit de senaste åren, dvs att en minoritet tvingas medan majoriteten slipper. Antingen borde alla vara tvungna att göra värnplikt eller okså borde det vara frivilligt.

 4. 1/ Avskaffa skiten, dvs försvaret.

  2/ Om det inte är möjligt, ha värnplikt för både tjejer o killar. Jag tror 50-50 balans mellan könen hade gjort en hel del för att motverka de värsta machotendenserna.

 5. Mats,
  jag håller fullständigt med att det är odemokratiskt att tvinga en minoritet till något och låta majoriteten slippa undan. Jag tycker att alla män och kvinnor skall göra värnplikt, eller kanske inte värnplikt, det behövs kanske inte ett så omfattande försvar i dessa tider, (men det kan förvisso ändras fort, det är det fina med värnpliktsmodellen att den klarar sådant), men det finns andra saker som man kan inför plikt på. Sjukvårdare vid stora svåra olyckor, träning och beredskap för naturkatastrofer, översvämningar odylikt. Man kan säkert komma på saker som folk kan göra utöver försvar. Tror detta skulle bygga ett starkare och robustare samhälle.

  Man skall inte ersätta alla yrken med pliktsystem, jag tänker mig mer komplettera och förbereda för extrema situationer.

 6. Här har jag samma åsikt som dig Anders_S. Ingen yrkesarmé kan vara bra. Den demokratiska förankringen av ett värnpliktsförsvar skall inte underskattas och det som varit svenska FN styrkors största tillgång är ju att de inte bara varit soldater utan även bilmekaniker, ingenjörer osv. Otroligt användbart i konfliktområden där det krävs så mycket mer än bara vapen för att förbättra livet för lokalbefolkningen. Dessutom fanns ju enorma fördelar när människor i Sverige som gjorde värnplikt fick se andra delar av Sverige och träffa människor de aldrig hade gjort annars. Jag ser bara nackdelar med en yrkesarmé.

  Kristina: Det var oerhört naivt och könsrasistiskt av dig. Kvinnor har inte alls den där ”mysgenen” som PK maffian vill göra gällande. Kvinnor var bland de grymmaste fångvaktarna i tyskarnas koncentrationsläger och när jag gjorde lumpen var de få kvinnor som fanns där bland de värsta så sluta sprid sådana lögner och floskler.

 7. Det ligger väl i linje med regeringens närmande till Nato. Privata intressen har alltid varit centrala i borgarnas politik – och så även nu.

 8. Klart att legoarméer är ett allvarliga hot mo samhället och totalt anakronistiskt i en demokrati.
  Hur tror man att USA ska klara av Black Water, och andra privatarméer, om man skulle vilja dra sig ur diverse krig?

  Men alliansen har nog inte så mycket till övers för demokratin.

Kommentarer är stängda.