Våldtäkter och Sveriges värdelösa journalister

Precis som jag tidigare skrivit är antalet anmälda våldtäkter inte ett användbart mått om man vill veta det verkliga antalet våldtäkter i ett land. Flertalet våldtäkter anmäls inte, men i Sverige anmäls en större andel än i andra länder. Dessutom är betydligt fler sorters brott klassade som våldtäktsbrott i Sverige än i andra länder och vår statistik är mycket bättre. Detta gör att det inte går att jämföra brott av typen våldtäkt mellan länder genom att jämföra antalet anmälda brott. Enligt BRÅ gäller detta dessutom de flesta våldsbrott:

Inom den etablerade forskningen om brottsnivåer och brottsutveckling är man överens om att det inte går att bedöma och jämföra de faktiska nivåerna av våldsbrott som våldtäkt mellan länder genom att jämföra antalet polisanmälda brott. Skillnaderna mellan ländernas rättssystem och system för att skapa statistik över polisanmälda brott är nämligen inte bara stora – de är mycket stora.

För det första har vi i Sverige en påtagligt vid juridisk definition av vad som är våldtäkt. Det gör att fler gärningar i Sverige bedöms och registreras som våldtäkt än i flertalet andra länder. För det andra lägger vi i Sverige på ett mycket tidigt stadium i processen ner ovanligt mycket arbete på att registrera alla fall som kan misstänkas vara våldtäkt, vilket gör att vi även räknar med fall som senare visade sig vara något annat sexualbrott, inget brott alls osv. Vi registrerar också alla enskilda gärningar, inte bara det senaste tillfället eller huvudbrottet. I många andra länder väntar man och sorterar bort många fall från statistiken, för att de inte har valt lika ambitiösa system för att registrera brott och skapa statistik som vi.

Och det är inte bara på våldtäktsområdet som de här skillnaderna märks. På framför allt hela området brott mot person utmärker sig Sverige genom att registreringen av brott är mer extensiv än i flertalet andra länder i Europa.

Sverige ligger i själva verket långt ifrån toppen när det gäller våldtäktsbrott, vilket vilken någorlunda allmänbidlad ochkällkritisk människa som helst hade förstått. Men tyvärr inte våra journalister och ledarskribenter. De är uppenbart så obildade att de utan att reflektera sprider falska uppgifter vitt och bretet. Så här skriver BRÅ om hur verkligheten när det gäller våldtäkter är:

Men i den offerundersökning som finns som tillåter grundläggande jämförelser mellan nivåer av utsatthet för sexualbrott i tio europeiska länder, ligger inte Sverige överlägset högst som i anmälningsstatistiken. Vi ligger inte högst alls. I stället återfinns vi nära medelvärdet, vilket vi för övrigt också gör när det gäller misshandel och hot trots att vi jämfört med andra länder har så många sådana anmälda brott. Att vi inte ligger sämre till än många andra länder innebär förstås inte att läget är bra. Sker det våldtäkter så är nivån för hög.

Journalisterna och ledarskribenter som Johannes Forsberg i Expressen borde skämas för sitt orkitiska accepterande av en värdelös så kallad ”forskarrapport”. Sverige har inte många våldtäktsbrott, undersökningar visar att Sverige ligger på medelnivå. Förmodligen ligger vi i verkligheten längre ner, för även i offerundersökningar kan man utgå från att en större andel av de som blivit våldtagna uppger detta i Sverige än i andra länder (se återigen BRÅ:s kommentar). Och vårt frigjorda sätt i förhållande till sex har förmodligen inga negativa konsekvenser vad det gäller våldtäkter. Det är bara moraltanter, kristna sexofober och en del journalister som tror det. Naturens ordning? Vilken idioti! För han är väl inte ironisk antar jag? För antagandet att Sverige skulle ligga högt i våldtäktsstatistiken är faktiskt bara skitsnack.

Det finns visst också en del andra som inte är så smarta dom heller. För Sverige är ju precis som de flesta faktiskt vet, förmodligen världens mest jämställda land, även om det finns mycket att göra för att göra det ännu jämställdare, både nu och i framtiden. Men huruvida våldtäkter står i något som helst relevant förhållande till graden av jämställdhet vet man faktiskt inte. Det som jag tror är att en avslappnad inställning till sex och en attityd om att alla är lika värda och en negativ inställning till överhet i alla dess former bidrar till att minska antalet våldtäkter. Det är förmodligen därför Sverige har så få.

Intressant?
Bloggat: Johanna Sjödin, Stenudd, Tankar fån vänster,
Borgarmedia: SVD, SDS, DN, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Svar på “Våldtäkter och Sveriges värdelösa journalister”

Kommentarer är stängda.