Brevet från Säpo

sapobrev_ejdatum.pngDet här är brevet (klicka på bilden för att se en större version) som Säpo skickat ut till aktivister, aktivisters vänner, aktivisters släktingar, kompisars kompisar, tidigare aktivister etc. Brev där Säpo vill att man ska ta kontakt. Jag är helt säker på att de flesta som får ett sådant brev blir rädda och mycket obehagligt berörda.

Utöver detta har Säpo hotat folk med att de tänker förstöra folks karriär om de inte vill bli informatörer för Säpo. De har pratat med överordnade till de som de skickat brev till och överhuvutaget uppträtt på ett sätt som vållat obehag och rädsla hos många människor. Till en del aktivister har Säpo också ringt. Vivet också att det ofta förekommer erbjudan om ekonomisk ersättning, om man blir tjallare, från Säpo i dessa sammanhang.

Och kom ihåg, man kan inte och ska inte ha en dialog med Säpo.

Intressant?
Bloggat: Badlands, LOKE,
Borgarmedia: GP1, 2, DN, Dagen, SR,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

29 Svar på “Brevet från Säpo”

 1. Shit vad sjuka dom är! Som jag förstår det står det inte heller vad det gäller i brevet. Tänk om min mamma fått ett sånt brev, jag vet hon skulle fått panik. Vansinnigt är bara förnamnet!

 2. Nej, det står inte vad det gäller. Hade jag fått ett sånt brev hade jag blivit nervös. Tänk då hur det känns för någon som aldrig sysslat med politik.

 3. Det där brevet ser ju skitgammalt ut.

  Notera telefonnummret. Riktnummret är 010, vilket hörde till det gamla NMT-nätet som lades ner i början av 90-talet när GSM slog igenom.

 4. Man vill ju gärna tro att man efter några år i gemet skulle vara tillräckligt luttrad för att inte bli skrämd av sånt här. Men jag skulle bli skitnervös.

 5. Märkligt! Vill de göra aktivister till rena
  extermister? Det är en provokation. De arbetar vekkligen för att man skall upphöra att solidarisera sig med staten.

 6. Datumet och namnen har suddats ut av säkerhetsksäl. Brevet sändes i början av juni. Finns också publicerat i pappersupplagan av GP, med datumet fortfarande synligt. Det finns många brev och det är inga problem att få se dem om man kontkatar någon av dem som fått dem..

 7. @baraka: 010-nummer används numera för ”geografiskt oberoende tjänster” som pekar ut slutkund men inte en geografisk placering. (länk till PTS)

 8. Ofta att man verkligen skulle ringa. Det står ju bara att man blir ombedd, det indikerar ju någon sorts valsituation. Jag skulle aldrig i livet ringa dem.

 9. Om 010-numren:
  När de gamla NMT-numren blev lediga togs dom över av olika myndigheter och används idag i fasta nätet (med normalpriser).
  Migrationsverket t.ex. har gått över till 010-nummer på de flesta av sina anknytningar i Gbg.

 10. Jag måste fråga om deras lilla register som dom har.
  Innehåller det även folk som inte var med 2001? Är inte detta register olagligt och i så fall så borde detta vara ett sorts erkännande av att dom fortfarande håller på med åsiktsregistrering. Detta är urfånigt av dom. Det är väl någon insnöad människa som är ansvarig för detta.

 11. Vad jag förstått är det inte olagligt för Säpo att ha register. över misstänkta samhällsomtörtare. Så länge de inte är sökbara och/eller anger politisk grupp. OCh så länge anledningen till att man finns i registret inte är att man tillhör en viss grupp.

  Men SÄpo kan ju misstänka vem som helst för att hysa samhällsfienltiga planer och vilja ta till våld för att förverliga dem och därmed registrera dem. Då följer automatiskt alla som denne person känner och är släkt med eller på annat sätt träffar automatiskt med i registret som misstänkta på grund av dessa kontakter (som Säpo så vill förstås). Detta senare skulle kunna vara olagligt. Men det kan ju precis som det avslöjats i Danmark, finnas hemliga direktiv som gör det hela tillåtet.

  Huvuddelen av de som finns i Säpos register idag torde vara folk med muslimsk bakgrund, men även sådan personer som jag. En formell anledning att övervvaka mig är ju att jag faktiskt har kontakter med en gerillarörelse på Filippinerna. Eller att jag är en av de få svenskar som regelbiundet deltar i planering av internationella protester mot toppmöten etc.

 12. Men enligt SÄPÖ och BRÅs nya, för övrigt fantastiska, rapport så är ju inte dagens extremvänster ngt hot mot samhället. Kontentan är väl att då behövs inget register, eller?

  /Jonas, Grubblare

Kommentarer är stängda.