Reclaim-fest inte välkommen i Rosengård

Det verkar som om Rosengårdborna (eller var det bara 5 sura gubbar) inte ville veta av Reclaimfesten på lördagskvällen, i alla fall om vi ska tro Sydsvenskan, utan den fick flytta till ett ställe där polisen kunde skydda den från sura Rosengårdsbor.

Det måste ju anses vara ett stort fiasko om man har en Reclaim-fest för att återta en stadsdel och de som bor i stadsdelen inte vill veta av återtagandet. Förresten, de bor ju redan i stadsdelen och behöver ju inte återta den. Hela tanken som aktivisterna bakom Reclaim Rosengård har haft verkar ju lite knäpp. Man ska återta en stadsdel som befolkningen inte vill att någon som inte hör hemma där ska ”återta” överhuvudtaget.

Man ville från arrangörernas sida fästa uppmärksamheten på frågor om slumbostäder, segregation, ungdomsproblem osv som man tycker borde beröra de som bor i Rosengård (och ja, säkerligen bor någon av Reclaim-aktivisterna i Rosengård, men det tycks inte ha förändrat något). Men man har gjort det utan att ha någon som helst kontakt med lokalbefolkningen. Vad fan liknar det? Fiasko och platt fall för arrangörerna bakom Reclaim Rosengård får man nog säga. Och hur kan man tro att folk uppskattar att man är maskerad? Hela idén verkar lite fel redan från start.

Kanske kan de bakom Reclaim-festen lära sig något av det inträffade. Först blir de bortkörda och sen börjar en del av deltagarna på festen att slänga saker på polisen. Enligt Motkraft.net utan någon som helst provokation från de uniformerade. Men polisen agerade inte och det hela avlöpte därför förhållandevis lugnt. Därefter gav sig festdeltagarna och ljudbil iväg in mot Malmö, varefter polisen angreps igen. Förmodligen hade folk på festen hyggligt roligt, men egentligen var nog det hela ett totalt fiasko. Och en total isolering av den autonoma rörelsen från arbetarklassen. Ridå!

Och som Röda Malmö skriver:

Det värsta med det här är inte att Reclaim-projektet har gjort slutgiltigt fiasko. Det verkligt skadliga är att det har skapat en mycket negativ bild av vad vänstern är för något och skrämt människor från att protestera mot orättvisor i samhället. I många fall har Reclaim-arrangörerna fört fram bra krav som också övriga vänstern delar och som många människor sympatiserar med. Problemet är kampmetoderna, metoder som de elitistiska och individualistiska autonoma grupperingarna valt ut åt massorna, inte är förankrade hos och inte har beslutats av dem i vars namn man talar.

Intressant?
Borgarmedia: Sydsvenskan1, 2, 3, 4, AB, KB, DN, SVD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , ,

Advertisements

33 Svar på “Reclaim-fest inte välkommen i Rosengård”

 1. Reclaim-konceptet har varit lika misslyckat var än det har försökts. Bara gjort folk förbannade, skapat dålig stämning och mindre sympatier för vad de påstår sig vilja.

 2. I snart tio år har vänstern urholkats och motarbetats; av Mona Sahlin-högerns proffspolitiker från ena hållet och av de ; denna självutnämda elit; de ”utomparlametariska” medelklassglinen från andra hållet.

  En liten elitistisk klick som utger sig för att representera arbetarklassen – men som saknar all förankring till den senare (och då talar jag både om förankring till ”invandrarklassen” och till den traditionella ”Arbetaren”)

  Det är kanske dags att ta dessa glin i öronen – ni för INTE vår talan.

  Hybrisen är total när ”representanter” anordnar en maskerad ”presskonferans” – i pinsam Svennebanan-wannabe Zapatista stil.

  Är ni så total verklighetsfrånvarande att ni inte kan se er själva med någon som helst objektivitet eller självironi?

  Far åt helvete med er – femtekolonnare!

 3. En annan dimension av oroligheterna syns i Sydsvenskans film.

  Påfallande många av motdemonstranterna bär jackor med ”Lions family” tryckt på ryggen. De går sedan sida vid sida med polisen när reclaimarna avlägsnar sig. En enkel googling ger vid hand att ”Lions family” är ett organiserat Malmöbaserat gäng som anklagas för grov brottslighet. Lite som polisen, fast privatiserat, alltså.

  Polisen och medierna kallar tydligen ”Lions family” för ”boende i Rosengård” eller ”organiserade brottslingar och gängkriminella” beroende på vad som passar syftet.

 4. tycker reclaim conceptet är bra , även om utförandet kunde gjorts bättre… tycker inte alls det handlar om kampmetoder … om det var så, skulle ju både KP och vänsterpartiet vara större… men det är de inte

  och tara , samma lilla elitistiska klick sitter i både vp styrelse och kp styrelse … medel och överklassklick

  tycker ni ska sluta hacka ner på människor som faktiskt försöker göra något, kom istället med konstruktiv kritik,

  och tara om inte dem, vem är det då som för våran talan?

 5. Tara: De autonoma är de enda som överhuvudtaget har någon kontakt med ungdomarna i Rosengård. Vänstern är ju så jävla skraja att skita ner sig att de inte vill ta i de här områdena med tång. Du och alla andra proffstyckare har så jävla fina ideér men de ”kriminella” hemska upprorsmakarna kan smutsa ner era valturnéer och sabba eran öppna diskussion med liberalerna.

  /*Sexistiskt uttryck, borttaget*/ #AS

 6. Reclaimarnas attityd är en helt klassisk interventionism — man säger sig stövla in i Rosengård för de boendes bästa, något ingen där har bett om. På vilket vis är detta inte samma hållning i det lilla som bombhögerns i det stora?

 7. Dessvärre har Tara rätt – elitism äter från båda hållen. Folkrörelselinjen sitter fan så trångt idag.

 8. Det var det kriminella gänget Lions Family som gav sig på reclaimet. Även om de nog också är rosengårdsbor så är de nog inte särskilt representativa.

 9. Beträffande reclaim-aktioner som form tycks det bero på. Alternativ Stad i Stockholm initierade en hel rad med såna i början av 90-talet utan några som helst problem. Dvs vi kallade det inte så, vi kallade det för kulturkrockar, ockuperade korsningen Sveavägen/Kungsgatan och fyllde den med diverse kulturella aktiviteter under 20 minuter. Inga fyllkajor syntes till, allt gick mycket lugnt till, polisen ingrep inte heller. Fast det är klart – det hela var mycket välorganiserat, funktionärerna var många, och de visste precis vad de skulle göra.

  Kanske borde man göra en ordentlig utvärdering av när en reclaimfest fungerar och när den inte gör det?

 10. Jag är medveten om att flera i den angripande gruppen tillhör Lions Family. Men det förändrar egentligen inte problematiken och gör inte Reclaim-konceptet mindre problemfyllt.

 11. Anders; ett klavertramp att än en gång försöka slå sig själv för bröstet med att utropa ”De autonoma är de enda som överhuvudtaget har någon kontakt med ungdomarna i Rosengård” –

  ännu ett försök att sätta sig själv på piedestal – att framstå som ”Rosengårds röst” av en liten, självgod klick professionella demonstranter som svävar där uppe i det blå.

  ”Kontakt med folk i rosengård!” – Vi är många som jobbar sida vid sida med folk som bor på Rosengård, inom service, städning och andra kanske för dig outbildade skitjobb utan era formidabla akademikerbakgrunder och politiska nätverk.

  Jag är en simpel vänstermänniska , med lika simpel bakgrund och simpelt umgänge – levande ett simpelt liv bland simpla människor – i en , för er helt främmande värld kanske?..Den enda kontakt jag har med liberaler är då jag snubblar över dem på nätet.

  Att vara politiskt aktiv och att hänga på Möllan ger inte dig arbetarbakgrund. Ni saknar som sagt helt förankring.

  Kanske du någon gång i framtiden , då du gjort dina universitetsstudion och ditt välbetalda jobb, kan sitta och slå dig för bröstet för vad du gjorde i din ungdom, kanske himla med ögonen och utbrista att i din förälrarevolt ”var där” – där bland proletäriatet, påstå att du känner dem och vet hur de tänker.

  Som sagt; femtekolonnare

 12. Kristina: Black Cobras är också ett kriminellt gäng. Skillnaden mellan dem och Lions var att folk från BC var med och arrangerade, om jag har förstått det hela rätt.

  Både BC och LF är dock lika mycket Rosengårdsbor.

 13. Total failure!
  Jag tror inte man kan underskatta den här händelsens betydelse för hela den svenska vänstern. För första gången ha vänsterns akilles-häl blivit brutalt belyst; nämligen att aktivistvänstern består av välgödda medelklass-ungar,som ”kämpar” för personer som ställer sig helt oförstående inför rörelsens krav i väderingar. Hur vänstern skall kunna slingra sig ur det här, det har jag ingen aning om. Förtroendekapitalet är kört i botten. 22/8 -09, lägg det datumet på minnet.

 14. Nu tycker jag ju att de här små veganist-bråkstakarna främjar sig från arbetarklassen och splittrar vänstern varje gång de hittar på något. Det hela blir inte bättre av att de allihop är små klena tonåringar som inte ens orkar lära sig att slå en höger innan de ska ut och slåss, och sedan vågar de ändå inte slåss.

  Men sanningen ska väl ändå fram.
  Det hade bara samlats omkring 20 aktivister på platsen när 10-12 personer från det småkriminella gänget lions family kom dit och körde bort dem för att de ansåg det vara deras ”turf” (busområde).

 15. Adam, händelsen har ingen betydelse för vänstern annat än för den lilla sekteristiska gruppering som rört sig kring Reclaim the Street. De är lika intressanta som APK för resten av vänstern. Dvs inte alls.

  Bra att de blev bortkörda för övrigt.

 16. Jag gillar Taras kommentarer så starkt att jag vill köpa hennes arbetsplats en jättekaffekrans till fikakaffet (så kan hon dela med sig lite till kollegorna som också knegar i vardagen, all heder åt hederligt arbetande folk)

 17. …Ps, om det nu är så herrnas viktigt att haka upp sig på att ”Lions Family” var de som bad Reclaimarna dra, vilka var det som körde bort reclaimarna från Västra Hamnen? Man börjar se ett mönster…. liksom.

 18. Min favorit från Motkrafts liverapportering är nog ändå:

  [00:41] Ca 200 pers i rondellen vid Ramels väg. Det byggs barrikader av bland annat av däck, som nu brinner. Polisen syns inte till. Stämningen är bra.

  En prisvinnare.

 19. Marcus Almgren:
  Min personliga favorit som lagvrängare är:
  [00:12] Rosengård centrum spärrats av helt enligt pl 23, ”fara för annans liv”.

  Egentligen:
  finnas en risk att något brott, som innebär allvarlig fara för liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom, kommer att förövas på en viss plats

 20. Varför skaffar de där ”gängen” sig så töntiga namn? Gör de inget annat än tittar på film? ”Lions”, ”Cobras”… varför inte ett ”Chipmunks”, det kan ändå inte bli mycket töntigare.

 21. Varför tänker jag plötsligt på Afghanistan?

  En viss del av ”vänstern” sökte ockupera Afghanis… Rosengård. Guerillan besegrade dem (med hjälp av organiserad brottslighet?). Det är kontentan av det hela.

  Det är fascinerande hur ett fåtal röster i den här tråden försöker försvara något, en ”reclaim-aktion”, som i varje annat ordalag skulle ha varit, just, en ockupation.

Kommentarer är stängda.