Om kristdemokraterna ramlar ut är det ingen förlust

Det är knappast någon förlust om det lilla Jönköpings- och skärgårdspartiet kristdemokraterna ramlar ur riksdagen när det är val om ett år. För så skulle det bli om den senaste opinionsundersökningen var ett valresultat. Det är ett parti som saknar nån större egentlig bas i samhället. Den lilla konservativa evangeliskt kristna rörelse som i Sverige återfinns i Pingströrelsen, Livets Ord och kvarvarande konservativa delar i Missionskyrkan, är en alltför bräcklig grund att stå på i den svenska politiken. För det är i dessa grupper som kristdemokraterna har sina kärnväljartrupper och de utgör på sin höjd 2% av befolkningen i Sverige. Det är inte mycket att bygga på. Inte heller känns partiet som ett parti som appelerar till storstadens befolkning.

KD:s möjligheter att komma in i riksdagen bygegr alltså på att de kan få värdekonservativa icke-kristna, troligen en lite större grupp, att rösta på dem. En nog så vår uppgift när det dykt upp ett annat parti på högerkanten, Sverigedemokraterna, som också försöker nå denna grupp med en del av sitt budskap. Den delen som känns gammaldags 1800-tals nationalistiska, med folkdräkter, sverigeflaggor etc. Något som kanske funkar för Frp i Norge, men som knappast kan funka i det betydligt mindre nationalistiskt präglade Sverige. I den senaste opinionsundersökningen ligger Sverigedemokraterna precis under 4%-gränsen, så det är tack-o lov ingen självklarhet att de ska kunna komma in i riksdagen.

Intressant?
Borgarmedi: HD, EX1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , ,

Advertisements

8 Replies to “Om kristdemokraterna ramlar ut är det ingen förlust”

 1. ”KD:s möjligheter att komma in i riksdagen bygegr alltså på att de kan få värdekonservativa icke-kristna, troligen en lite större grupp, att rösta på dem.”

  Här finns finns ett utrymme eftersom moderaterna på flera punkter rört sig åt mitten. Om detta kan man läsa på http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3510837.svd.

  Sedan håller jag inte med om att de värdekonservativa skulle vara ”icke-kristna”. Det verkar här nästan som om likhetstecken sätts mellan ”kristen” och ”frikyrklig”. Värdekonservatismen är djupt rotat i den kristna traditionen. Själv anser jag mig som kristen men är för den skull inte frikyrklig.

 2. Är det inte lika bra att slå ihop SD och KD, sen får de kalla sig KDS.
  Det är faktiskt ingen större skillnad på det politiska innehållet.

 3. KD och SD skulle åtminstone kunna ha valteknisk samverkan. Det skulle säkra dem platser i riksdagen, kanske bara 10 per parti. Annars är det tveksamt om de får några platser alls.

  Men M har ju alltid möjligheten att kommendera en del av sina väljare att rösta KD. jag har alltid undrat hur man bär sig åt för att göra det; det gäller ju att få lagom många att rösta KD i st f M, eller att rösta V i stället för S.

 4. August Palm:
  ”Är det inte lika bra att slå ihop SD och KD, sen får de kalla sig KDS. Det är faktiskt ingen större skillnad på det politiska innehållet.”

  Det är ganska uppenbart att du inte tagit någon större del i någondera av partierna program.

  I flyktingfrågan är skillnaden avgrundsvid, SD är ytterst restrikiva medan KD talar om en generös flyktingpoliktik.

  På det ekonomiska området står SD klart till vänster om KD genom prat om blandekonomi och ett stort mått av samhälleligt ägande av för landet vitiga resurser och företag.

  Ska man hitta områden där det finns likheter kan det vara på familjepolitikens område med betoningen av familjen som en viktig grundsten.

 5. August, ditt förslag faller direkt på grund av orsaken till att KD tog bort S:et ur sitt namn. Det togs nämligen bort för att de retat sig på folks vana att utala namnet ”KåDiS”.

  SD står annars till höger om KD på det ekonomiska området med motstånd mot fack och annat. Det framkom mycket tydligt i en intervju med partiets ekonomiska talesman. Båda partierna delar också önskan att bomba fattiga länder och att värna konservatism och kristen tro.

 6. Jag hoppas, men tror inte, att KåDisarna åker ur.

  Men gör de det ersätts de ju av SD, och Reinfeldt skulle bilda regering med Assar Oredsson om han behövde för att behålla makten, så det är väl inte jättehöga odds på att SD både kommer in OCH kan hamna i någon form av regeringsställning 2010.

Kommentarer är stängda.