Ny ockupation i Göteborg

Det ockuperas i Sverige som aldrig förr och så även i Göteborg!Fredagen 18 september ockuperades en fastighet i industriområdet Almedal. Byggnaden rymmer garage/verkstad, större rum och många avgränsade kontorsutrymmen, liksom kök och bastu. Visionerna för huset är flera.

-Byggnaden är så stor att vi kan göra vad som helst av den. Folk är välkomna hit med sina aktiviteter, oavsett om det är att spela basket eller ha knypplingskurs, säger Amanda från ockupanterna. Det finns gott om sovplatser och möjligheter att bygga till och om. Vi öppnar upp med ett alkoholfritt partaj på lördagskvällen. Tänk knytis!

Det ser ut som om fastigheten använts som visningshall för bilar, och senast har Lions använt en del av den för loppmarknader.

Fastigheten ägs av det privata fastighetsbolaget Wallenstam, i sin tur ägt av en av Göteborgs rikaste män. En del av Wallenstams profil är att ha ett samhällsansvar; man arbetar aktivt mot hemlöshet, för att ungdomar ska ha någon stans att vara, för ungdomsidrott och med drogförebyggnade arbete. Ockupanterna förutsätter därför att Wallenstam är nöjda med att de hädanefter förvaltar byggnaden.

-Vi arbetar nämligen också mot bostadslöshet, för icke-kommersiella utrymmen där unga och gamla, med eller utan pengar i plånboken, kan ägna sig åt kultur, sport, politik eller bara vara, säger Amanda. Och huset är drogfritt.

Alla är nöjda och ockupanterna meddelar att de tänker förvalta huset tills vidare. Allmänheten är välkommen till Gamla Almedalsvägen 49-51, hållplats Almedal.

Ovanstående är ockupanternas pressmeddelande som jag snappat upp på Ockupantscenen. Men där står inte att Wallenstam länge velat bygga bostäder och kontor i området. Dels renovera upp de gamla byggnaderna till kontor och bostäder, dels bygga nya hus. Kommunen i Göteborg har motsatt sig detta i enlighet med detaljplan och annat. Området ska vara till för industri och inte bostäder enligt planen. Vilket naturligtvis är dumheter egentligen.

Den gamla textilindustristadsdelen Almedal, längs med Mölndalsvägen i södra Göteborg har historiskt sett alltid haft blandad bebyggesle med bostadshus och fabriker om vartannat. arbetarbostädern till Lyckholms bryggeri låg exempelvis längs med ån och Nellickevägen och inte på bryggeriets gård låg Melcher Lyckholms privata lilla jättehus som idag är kontor av olika slag.

En stad med blandad bebyggelse blir och är en bättre stad.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Ny ockupation i Göteborg”

Kommentarer är stängda.