Ett helt vanligt polisövergrepp

Det polisövergrepp som Jesper Nilsson filmat i tunnelbanan är inte något som är extremt eller speciellt ovanligt i Sverige. Framförallt inte i Stockholm där de civila spanarna inom polisen är kända för att begå övergrepp i många olika sammanhang. Mot oskyldiga på tunnelbanan som i detta fall, mot invandrarungdomar på stan och i förorter, mot vänsteraktivister i samband med och i närheten av demonstrationer och aktioner och mot fotbollsälskare i samband med matcher.

Folk som inte brukar vistas i sådana sammanhang som jag nämner och folk som inte är unga tror förmodligen att det som Jesper Nilsson filmat och rapporterat om är en avvikelse. Men så vitt jag vet är det istället det normala beteendet från delar av den civilklädda polisen i framförallt Stockholm, men även i Malmö och i viss utsträckning i Göteborg. Men ofta går det våldsammare till. Det är ingen avvikelse som Jesper filmat, utan den sortens övergrepp som delar av den svenska polisen begår regelbundet.

Intressant?
Läs mer: Dagens Konflikt1, 2, Röda Lund, Arbetarperspektiv, Röda Linjen, Röda Malmö, Andrea Doria,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements

46 Svar på “Ett helt vanligt polisövergrepp”

 1. Tjena Svensson!
  Kul att vara först med en kommentar 😉
  Jag undrar lite vad du baserar ditt påstående om att ”civilklädda polisen i framförallt Stockholm…” på? Menar du att civilpoliserna i Göteborg är betydligt snällare än i Malmö och Stockholm? Vad får du det ifrån?

  MVH Gurra

  (sedan får du pilla lite på andra stycket…)

  1. Gurra: Det är skillnader mellan poliserna i olika polisdistrikt och från de sammanhang där jag har erfarenhet från så beter sig göteborgspolisen bättre. Göteborgspolisen är känd sen länge för att vara något bättre när det gäller sådant här. Men när det gäller ungdomar i förorter är det säkerligen ingen större skillnad. Jag arbetar ju väldigt mycket med dessa frågor och konfronterar (inte våldsamt, men jag är där) ofta polisen ute på gatorna i olika sammanhang.

 2. Det kan jag faktiskt bekräfta! Visst finns det extrema anabolidioter bland civvarna här också, men jämfört med Kalmar, Västerås och Sveriges eget Ciudad Juaréz, Helsingborg så är Göteborgs poliskår riktigt duktig! Men som sagt, även här finns det stolpskott, och några av dem har fångats på bild här: http://ss.gronsvart.com/

 3. Hej Jesper

  jag är inte förvånad över det som hänt, jag blev själv ombedd att sluta filma och försvinna från platsen annars skulle jag gripas. Detta av Norrköpings kändispolis Mikael Skoog, när jag filmade ett ”samtal” mellan några gångtrafikanter vid kampsportsgalan som var i Norrköping för några år sedan.

  Poliser är livrädda för att bli filmade, anledningen kan vara att de får sin identitet röjd, men också för att deras arbetsmetoder granskas. De har att rätta sig efter polisförordningen 1998:1558 och speciellt Kapitel 4, ¬ß 1

  Det lustiga är också att åklagare som leder polisens internutredningar inte försöker bringa klarhet i vad som skett vid polismäns tvivelaktiga tjänsteutövande utan har till uppgift att hitta en väg därur.

  Men vem är förvånad? en sak ska vi dock tänka på det kunde varit värre, var en tid i ett annat land på jobb, där fanns små eller inga rättigheter mot polisen över huvud taget.

  Till Jesper, om du trots allt blir fälld för något, önskar jag att bistå dig ekonomiskt, i alla fall med en del, du har min epost.

  Lycka till

  Tomas

 4. vilka klantar till civilpoliser som finns,den ena ser själv ut som en pundare och den andre försöker smälta in i folkmängden med sina ”osynliga¬¥¬¥ militär chinos,,hahaha,,ännu en skandal för svenska polisen ,men som vanligt så klarar dom sig undan detta oacceptabla beteende precis som alla andra poliser för dom håller varandra om ryggen precis som alla andra fegisar….
  tråkigt men sant,,,,

 5. Poliser är ofta äkliga svin!! som ofta använder drogtests hot som utpressning!! och ofta så är man ju inte sugen på att lägga 2-3 timmar av sin dyrbara fritid på att behöva lämna det!! Sen har jag flera gånger blivigt stannad av poliser med bil där dom har grova attityds problem … // Henke

 6. Poliserna begår ju ett allvarligt brott mot yttrandefriheten där .. Att med hot om statlig inblandning en journalist att ändra sitt lagrade material är ju så allvarligt att dessa poliser borde vara glada om de över huvud taget får en rättegång innan vi skickar dem till guantanamo för angrepp mot demokratin!

  Att polinsen sedan inte utreder händelsen påvisar abra att staten inte är att lita på när det gäller förmågan att försvara vår yttrandefrihet, vilket naturligtvis kräver att en fristående medborgarkontrollerad maktgrupp startas för detta ändamål. Swedish liberation army will have to rise sooner than you think!

 7. om vi ska få bukt med allt skit som börjar dyka upp i detta land så får vi tyvärr
  räkna med sådana insidenter… inte för att det är ett nytt fenomen polisen har alltid använt denna taktik du blir nog ursäktad snart är jag säker på.
  Låt polisen sköta sitt jobb förmodligen hade dom något på gång och du kom bara lite olägligt

 8. Polisen har ingen rätt alls till de gjorde i detta fall. Inte under några omständigheter skall det gått tillväga på detta sätt. Jag har själv sett poliser som anser att personer är drogpåverkade och anser sig då kunna göra om de vill. Även om DE själva vet av mycket väl att så inte var fallet. Om poliserna i detta landet vill ha mer respekt så är det inte såhär de skall visa sig. Personligen har jag noll i tillit, när det gäller Svenska polisen. Att man tar in sådan idioter på polishögskolan skrämmer mig. Tänk om de kunde göra ett riktigt jobb ist för att mesa omkring med sin macho stil…

  Nä. Svenska polisen är lata och dumma! Om de inte förstår att man kan återskapa bilder, hur lätt som helst. Och att det alltid finns någon som ser och hör. Nu mera med mobiler ;). Jag tycker polisen skall se detta som en VARNING. Skärp er och gör ert jobb riktigt så slipper ni bli uthängda i media!

  /*Länk till Flashback. Jag accepterar inte länkar dit då där förekommer en hel del rasism och olagligheter, osv*/ #AS

  lite om vad svenska ungdomar tycker om polisen!

  //tack för mig

 9. Poliserna verkar inte inse skillnad mellan fakta och sitt eget tänkande, du ”verkar” torr i munnen. Vadå verkar, är det polisen som fantiserar eller fakta. För polisen är nog fantasi/tankar = fakta i detta fallet.

  Disciplinära åtgärder mot duon är solklart för mig. Helt klart behöver polisskolan och senare arbetsgivaren verktyg/mandat att kontinuerligt utvärdera och ha rätt att göra sig av med gråzonsagerande poliser. Kan ju ställa sig frågan vad som skulle hända om en civil Svensson skulle agera på samma sätt? Tror inte den personen skulle klara sig undan åtal?

 10. Hej Jesper, jag vill bara säga att d händer mkt sånt i Sverige. Min storebror blev stoppad med sin nya bil och blev anklagad för att han är påverkad, min bror varken dricker alkohol elr röker vanliga cigaretter.. Han blev visiterad som om han vore stor kriminel mitt i trafiken. Sen fick han följa med till polis huset o pissa. Vår familj blev mkt upprörda av detta och ville anmäla dessa poliser men vi tänkte sen att vi inte skulle komma nån vart, de är ju poliser och är mest trovärdiga i samhället.. Jag kan inte förstå att en polis kan leva med ett sånt samvete och komma hem till sin familj med ett falskt ansikte..

  Bra att du tog upp d här inför hela Sverige för detta är bara en droppe i havet.. MVH

 11. gnällspikar,polisen borde få vara hårdare och tuffare,och så kommer det att bli
  tyvärr så kommer en oskyldiga att fålite skit under jakten på buset.
  Det gnälls på polisen hela tiden men prova deras jobb ett par dar så fattar ni va dom sysslar med

 12. som du skriver rör det sig om vardagsmat, vore trevligt om detta faktum äntligen nådde in i de svenska vardagsrummen.

  någon som ids kan ju tipsa Jesper på hans blogg om Ramsbromålet inför ev. framtida rättegång. Givet att han bedöms vara ”vanlig dödlig” ger det honom likväl relativt fria tyglar i fråga om PUL.

 13. Det känns igen från hela sverige och det är inte bara civilsnutar som begår övergrepp…..
  Det verkar som om polisen kan ta sej vilka friheter som helst,en gång i tiden skulle dom ju skydda medborgare från brottslingar men så är det inte längre.
  Deras främsta uppgift idag verkar vara att springa den folkvalda Diktaturens ärenden

 14. Jagh blir så trött på detta… Kan ingen ha någon förståelse för att poliser faktiskt är människor och själva är jäkligt trötta på att hamna i media på ett negativt vis hela tiden? Alla är inte heller så oskyldiga som de verkar.

  Sen allt snack om polisövergrepp i andra artiklar. Poliser har rätt att använda våld. Vilket ofta glöms bort.

  1. Jag blir så trött på såna som dig.. Poliser är människor precis som du säger.. Människor gör MISSTAG:-
   Synd bara att vi gett dom här människorna rätten till att bära vapen och utöva våld..

  2. Jag blir så trött på såna som dig.. Poliser är människor precis som du säger.. Människor gör MISSTAG:-
   Synd bara att vi gett dom här människorna rätten till att bära vapen och utöva våld..

 15. @KG.

  A: Ingen tvingar poliserna att välja just det yrket. De vet mycket väl vad de ger sig på när de utbildar sig till poliser. Skulle de mot förmodan inte veta det utan de kommer som en överraskning när de börjar jobba så kan de sluta och söka annat jobb. Precis som all andra i samhället.

  B: Hoppas du blir drabbad om/när polisen blir tuffare.

 16. Jag ser detta som ännu ett bevis på att såna här saker händer i Sverige HELA TIDEN. (Jag är glad att jag inte är kille, eller invandrare för jag tror de drabbas mest.)
  Frågan är bara:

  När kommer polisen/regeringen ta detta på allvar?

  Och HUR ska vi lösa problemet?

  Tyvärr är nog svaret på bägge frågorna : aldrig. Men tack vare den här filmen har vi i alla fall tagit ett litet steg i rätt riktning och belyst problemet.

 17. Chandler, eller om det var Sjöwall & Wahlöö, skrev nånstans att ”polisyrket kräver den högsta integritet, tyvärr finns det inget i yrket som lockar folk med sådan, så vi får stå ut med vad vi får”.

  Det enda som kan hålla rent är rädslan för att åka fast. Dvs folk som Jesper, eller den som filmade den polis som slog ihjäl en gatuförsäljare i England förra året – http://www.guardian.co.uk/uk/2009/apr/07/video-g20-police-assault

  Den tekniska utvecklingen stärker inte bara överhetens möjlighet att hålla kontroll utan även medborgarnas.

 18. Polisen gör helt rätt som samhället ser ut så måste dom få ta i med hårda tag utan att bli anmälda hela tiden snart vågar dom inte göra någonting av rädsla att bli anmälda hur tror ni då det kommer att se ut i samhället lämna Poliserna i fred så att dom kan sköta sitt jobb.

  1. Jörgen: Så polisen ska lämnas i fred för att begå övergrepp, olagligheter och brott? Du kan väl ändå inte mena att just den grupp som ska bekämpa brottslighet samtidigt ska ha rätten av vara brottslig? Du inser nog själv hur bisarrt det blir.

 19. Är jag den ende i detta land som anser att polisväsendet och rättsystemet är korrupt när det kommer till åtal och fällande domar mot poliser? Åtal läggs ner, åtal väcks inte ens, poliser döms aldrig till samma straff som svensson (alla lika inför lagen..? jo j*vlar), poliser utreder poliser, åklagare och poliser håller varandra om ryggen, och alla fall och alla mål är nästan alltid belagda med strängste skretess, poliser som anmäls görs direkt en motanmälan…… varför reagerar ingen??

 20. Lite kul att se hur folk reagerar över något man själv blivit utsatt för hur många gånger som helst.
  Jag har personligen väldigt bittra erfarenheter av Svensk polis.
  Har blivit oskyldigt dömd i en Svensk rättegång så jag kan personligen intyga att vårat rättsystem har katastrofala brister.
  Blev överfallen av ett gäng på en krog och jag slog ner tre personer.
  I rättegången berättade jag sanningen medans gänget som hoppat på mig ljög och sade att dom inte gjort något.
  Det enda som gick att bevisa var att jag hade slagit eftersom jag just berättat sanningen att jag slagit tillbaka efter att ha fått två knytnävsslag i ansiktet.
  Då vann dom och jag blev dömd.
  Pratade sen med personer inom rättsväsendet och dom sa ”du skulle sagt att du inte gjort något”.
  Jag blev alltså straffad för att jag berättade sanningen.
  Har fått stryk av poliser och blivit bemött av deras taskiga attityd så länge jag kan minnas och vem jag än pratar med så har dom samma erfarenheter.
  Problemet är att personer som söker sig till polisyrket är fel sorts människor,man har ju hört att dom gör psykologiska tester på polishögskolan men dom testerna är ju uppenbarligen rena skämtet.
  Vi behöver en hård poliskår i ett hårt samhälle men att vara hård är inte symonymt med att vara en osympatisk idiot som är sämre än våra värsta kriminella.
  Det är hög tid att göra något åt detta.
  Såg nyligen poliserna i Iran som misshandlar demonstranter och sanningen är ju att vi inte har bättre polis här än där.
  Iranierna har problem med att få ut bilder och videofilmat material på nätet som visar dessa övergrepp då diktaturstaten spårar och stänger ner internetsidor…precis som i Sverige alltså.
  Vilket äckligt land detta har blivit!

 21. Den civilklädda polisen som säger att han ser narkotikapåverkad ut heter Carl Larsson, söker man på ”Carl Larsson spanare” på google så finns ett annat klipp där han intervjuas och blottar ansiktet.

 22. Jörgen, det är väl bara positivt om polisen inte vågar begå övergrepp av rädsla för att bli filmade? Jag tror det kommer se bra ut i samhället med färre övergrepp.

 23. Om sanningen är uppmaning till brott då vet du inte vad uppmaning till brott är. Slå upp lagboken. Jag talade bara av egen erfarenhet eftersom jag precis muckat från ett lång fängelsestraff och vet tongångarna om polisen av människor som haft med dem att göra, betydligt oftare än du.
  Hoppas i allafall att det går bra för dig och att du vinner i JO. Välkommen till demokraturen Sverige! : )

 24. svar på B
  mats har suttit längre ner än satan,dom som fickmej ur skiten var just polisen
  dom va på o bråkade trakaserade o störde min verksamhet hela tiden,tills jag fattade varför tack vare detta så ser jag var dag ovan jord som en bra dag…
  på buset med stenhårda tag skräm skiten ur dessa dryga små skitungar så lägger dom ner sitt skit

 25. Jag håller fullständigt med dig! Detta är tyvärr väldigt vanligt bland poliser och det är helt åt helvete!

 26. Det som hänt får mig att fundera. Jag tror att jag själv stött på de här killarna, de är ju ganska lätta att känna igen. En lätt obehagskänsla. När någon närmar sig på ett inte helt vänligt sätt så får man det.

  Men för det känner jag inget speciellt agg till dem. De har ett svårt uppdrag i botten. (De närmade sig inte mig alls som vänster, snarare trodde de kanske att jag langade pga min stil.)

  Det som hänt kan nog vara ett uttryck för dåligt omdöme. De utför sitt jobb balanserande mellan maktlöshet och maktfullkomlighet. I ett sådant läge skulle jag knappast våga mig på att gissa deras personliga inställning. Den kan vara helt annorlunda än man först får för sig.

  Det dåliga omdömet är i sig emellertid alarmerande och kan få oerhört allvarliga konsekvenser, menar jag. Även om det inte står för en personlig inställning från början kan det med tiden också övergå till det och forma organisationen, dvs i detta fall polisväsendet. Jag råkade just läsa om just det. En man som arbetat med trauma i krigsområden beskriver hur hans egen inställning vacklar pga det han varit med om. Han gillar det inte alls, men kan i stunden inte skydda sig. Boken jag läst handlar bl a om hans arbete med att själv ta sig ur detta dilemma och att hjälpa andra med samma sak.

  Boken jag läser är skriven av David Bercelli, ett för mig okänt namn tidigare. (Förordet är däremot skrivet av en som jag känner lite bättre till.) Den är lättläst och förmedlar en del grundläggande tankar kring trauma som jag finner värdefulla (och en del som jag funderar vidare kring). Den heter ”the Revolutionary Trauma Release Process”.

  Jag tror att om vi vill ha en bättre polis måste de få hjälp av personer som är mer insatta i hur trauma kan påverka vårt psyke. (Såna tankar börjar nå fram till svenska psykologer. Observera dock att de är långt ifrån den kognitiva inriktning som för närvarande dominerar.)

 27. Betr. polisövergreppet mot Jesper. Ja, så är det. Poliser och även åklagare gör sig ofta skyldiga till ollika former av övergrepp. Nu senast att läsa. Fingerat namn ”Markus 21” i Uppsala, nyårsaftonen 2008. Blir visst lite stökig på krogen. Utkastad av vakterna. Polisen kommer och misshandlar Markus. Fäller Markus till marken, bryter upp hans arm och slutligen stampar av Markus arm på flera ställen. Polisdåren anmäls för övervåld. Nu börjar det roliga. För det första, polisförhöret med Markus sker per telefon. Alla nekar, dvs de edssvurna polisjävlarna.som medverkat i misshandeln. De håller varandra om ryggen som vanligt. Ingen har sett något. Vakterna som kastade ut pojkstackaren blev skitnödiga så de vågade inte anmäla händelsen. Åklagaren i Uppsala, storkäften Åke Willquist lägger ned förundersökningen just för att det var polisövervåld. Få poliser och ännu färre åklagare blir åtalade för sina fel. Jag säger bara, dags att hänga ut polisjävlarna som stampade av Markus arm men häng storkäften, åklagaren Åke Willquist högst upp. Sånt där jävla korruppt drägg skall vi inte ha.

 28. Jag blir så trött på såna som dig.. Poliser är människor precis som du säger.. Människor gör MISSTAG:-
  Synd bara att vi gett dom här människorna rätten till att bära vapen och utöva våld..

  1. Men nån måste ju vara polis, eller hur? Jag har svårt att se ett samhälle utan den funktionen. Men då kontrollapparaten av polisen viktig. Hur vi kontrollerar dem vi gett tillstånd att ha vapen blir en mycket viktig sak och där brister det i Sverige.

Kommentarer är stängda.