Oppositionen stark bland unga

Bland personer mellan 18 och 29 år så leder oppositionspartierna stort enligt en opinionsundersökning som Sifo gjort för SVD:

I den senaste mätningen, gjord i juni, bland 18-29-åringar fick de rödgröna 56 procent jämfört med 32 procent för alliansen. Gapet var alltså nästan 25 procentenheter. Detta trots att de borgerliga i samma mätning för första gången sedan valet 2006 gått förbi oppositionen.

De borgerliga högerpartierna brukar ha mindre stöd bland unga än bland andra. Så har det varit sen 1998. Med det verkar enligt undersökningen och SVD som om det kan finnas en tendens till att ungdomar är mot de som sitter vid makten. En viktig faktor är förmodligen den höga ungdomsarbetslösheten. Som var hög innan valet 2006 och är ännu högre nu.

Vänsterpartiet har stöd från samma andel bland de unga som man har i hela befolkningen. Det är miljöpartiet och socialdemokraterna som har större stöd bland unga än i befolkningen som helhet. Så det är knappast så att vi har en radikal våg bland unga.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

11 Svar på “Oppositionen stark bland unga”

 1. ”Det är miljöpartiet och socialdemokraterna som har större stöd bland unga än i befolkningen som helhet. ”

  Min tolkning är att det är miljöpartiet som har de stora framgångarna här. Jämfört med stödet för paritet i opinionsundersökningarna, runt 10 procent, är alltså stödet bland unga 50 procent högre.

  Socialdemokraterna ligger i opinionsundersökningarna på någonstans 30-33 procent varför 34 procent hos de unga egentligen inte är så anmärkningsvärt mycket högre.

  Om det ska bli regeringsskifte eller inte beror, som jag ser det, i hög grad på mijlöpartiet och fokus på miljöfrågor. Ett stort fokus på miljöfrågor kommer nog också att öka valdeltagandet hos unga. Litet fokus på miljöfrågor och jag tror vi kommer att ha kvar regeringen.

  Har inte socialdemokrater och vänsterparti nu lyckats ”exploatera” all problematik som de gågna årens kris givit upphov till är det ganska osannolikt att man skulle lyckas med det under den korta tid som återstår fram till valet. Att socialdemokraterna i denna situation faktiskt i undersökningarna ligger under förra valresultatet måste nog betraktas som ganska sensationellt och säger att detta parti har stora problem.

  1. Pragmatikern: Vi är överens i stort, men jag tror du övevärderar miljöfrågorna lite. Att socialdemokraterna har stora problem är vi dock helt överens om.

 2. ”…men jag tror du övevärderar miljöfrågorna lite.”

  Ja kanske men det är ändå så att miljöfrågan, i det längre perspektivet, är en ny fråga med mycket fokus och där klimatproblematiken är konkret och påtaglig. Detta skapar engagemang och nån sorts optimism att det går att göra något.

  I kontrast till detta finns de tradtionella frågorna, arbetslöshet, trygghetsförsäkringar, skatter och vad det nu kan vara, där det från de tradtionella politikerna låtit ungefär lika dant så länge vi kan minnas. Regeringar har kommit och gått, de flesta har varit socialdemokratiska men några har varit borgerliga. Så stor skillnad har det dock inte varit. Visst det har varit någon procentsats här och någon karansdag där men om vi ska vara ärliga har det varit i stort sett samma system. Att i detta läge uppbåda entusiasm i dessa frågor jämfört med den nya ”fräscha” miljöfrågan är inte enkelt och det är hät jag tor socialdemokraterna har ett av sina grundproblem.

 3. Hur det än går borde socialdemokraterna göra sig av med Mona. Hon är helt enkelt helt jävla oduglig.

 4. Var det ”Mosa Mona” kampanjen som slog till? Mona är varken bättre eller sämre än misslyckade och antivetenskapliga politiker som Reinfeldt, Björklund eller Borg.

 5. Så Mona har varit bra för sossarna? nu finns det mätningar som pekar på att moderaterna är större än sossarna. Det har väl inte hänt sen allmän rösträtt infördes. Hur man än ser på det så är Mona inte bra. Hennes första riktigt dåliga beslut förutom att bli partiledare var att skapa det rödgröna blocket. Vilken jävla ide. Sån politikdödare.

 6. ”Så Mona har varit bra för sossarna? nu finns det mätningar som pekar på att moderaterna är större än sossarna.”

  Personfrågan är nog bara en del i det, utförslöpan startade tidigare. Men visst om vi har två partier, socialdemokrater och moderater, som båda slåss om samma mittenväljare och som är mycket mer lika än de vill göra sken av själva, så kan, i avsaknad av verkliga sakfrågor, person bli viktig och här pekar en del undersökningar nu på att Reinfelt står högre i kurs än Sahlin. Det kan mycket väl fälla avgörandet i valet.

 7. Samtidigt är det ju Mona som till stora delar styr den inriktningen partiet tar. Om hon koncentrerar sig mer och mer på mittenväljarna och det resulterar i större koncentration på partiledarna än politiken är det Monas eget fel. Det är hon som styr partiet och det är hon som borde kunna se till att det handlar mer om politik än person. Speciellt som hon själv borde inse att hon inte är särskilt poppis, inte ens bland sina egna väljare.

 8. Mona är bara en av högern inom socialdemokraterna. Hon kan inte skyllas för allt. Tyvärr är stollarna fler och var ännu fler under Persson.

Kommentarer är stängda.