KD behövs inte

Kristdemokraterna (KD) funderar på att byta namn uppges i en rubrik i Svenska Dagbladet, fast det är nog inte riktigt sant. Den kristdemokrat som i artikeln tar upp namnfrågan är Lennart Sacrédeus som ju kommer från partiets abortfientliga, religiösa och fundamentalistiska extremhöger. En grupp inom kristdemokraterna som mycket väl skulle passa i sverigdemokraterna. Charlie Weimers kan tänka sig att diskutera frågan men Göran Hägglund är mycket tveksam.

Andra falanger inom KD av mer socialliberal kulör kan lika gärna vara med i folkpartiet som de var förr i tiden så kanske det partiet kan bli just socialliberalt igen, vilket ju vore en avsevärd förbättring. Vart värdekonservativa antirasistiska upplysningsanhängare ska vända sig är dock mer oklart. Moderaterna har ju också en sådan falang, bland väljarna åtminstone, som inte heller har någon egentlig partipolitisk hemvist.

Kort sagt så behövs inte kristdemokraterna som parti. Det finns gentligen ingen social grund för dem att stå på. Fiskarbefolkningen på Västkusten och en del extrema frireligiösa grupper i Småland räcker inte riktigt till som social bas för ett riksparti i Sverige.

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, Högberg, Johannes,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

15 Svar på “KD behövs inte”

 1. Nja, moderaternas gir mot mitten lämnar ju plats för ett traditionellt konservativt parti, en av falangerna i kd.

  1. Hans, men den falangen har ingen chans mot de kristna fundamentalisterna (också en konservativ falang) som ju i de flesta frågor är överens med SD.

 2. Jasså, det är lika bra att de slår ihop påsarna med SD? Jesus..

  I’m left, You’re Right, She’s Gone – Ibland är livet outhärdligt utan Elvis :-). KD är just kristet med stort K, men det behöver inte betyda att de är fascister om än bibeltolkningar kan slå slint åt helvete. Det finns en naivitet i tydande av den heliga texten, men de är också beredda på att idiotförklaras och det är ju inte heller så konstigt. Speciellt inte när man tror att en homosexuell människa kan helas och omvändas till hetero t. ex.

  För övrigt är ju Moderaternas gir mot mitten bara högst ytlig. Ja, rent falskt chimär.

  1. Vert: Jag känner öbor som inte håller med dig. De menar att många kristdemokrater inte är ett dugg bättre än SD när det gäller invandrare, familj, kvinnor, nationalism osv. Utan i praktiken samm skrot och korn. eprsonligen är jag inte riktigt av den uppfattningen om KD generellt, men det fisnn folk som utan tvekan platsar i KD.

 3. Du kan inte jämföra KDs politik md SDs politik.

  Återigen denna okunniga vänsterdogmatiska ryggmärgsreflexartade pk-placering av fenomenet nationalism till höger. Det är faktamässigt fel helt enkelt.

  Det finns inget parallellt universum där nationalism bara är höger. I varje fall är inte nationalism automatiskt höger i vårt universum. Och jag antar att vänsterpolitik avses att tillämpas på just vårt universum.

 4. Självklart kan man jämföra KD:s och SD:s politik. En stor del av KD:s politiker kommer från det islamofobiska och hatiska Livets Ord eller de liknande pingstkyrkorna. De har samma tro på ”västerlandet” och samma värdegrund. Det är återigen det okunniga, stollighetsdogmatiska ryggmärgsreflexartade sd-placerandet som får folk att säga anorlunda.

  De har fel, helt enkelt.

 5. Hans: Det kanske inte har med den här tråden att göra, men ”nationalism” är ett så tvetydigt begrepp att det inte borde användas. Redan George Orwell använde en del plats åt att skilja på å ena sidan att helt enkelt ”bygga landet”, allmän medborgaranda och en vilja att det skulle vara så bra som möjligt där man bor och vara beredd att offra en del för det, och å andra sidan ”konkurrerande prestige” och maktkamp. Om man så vill skillnaden mellan Per Albin och Hitler.

  SD:s bakgrund och visioner är apartheid, vilket beskrivs i en artikel av statsvetaren Mats Lindberg, lagrad av Jinge: http://jinge.se/a7/Lindberg.pdf. Var och en ska hålla sig där han hör hemma. En vision som möjligen tilltalar extrema byråkrater och som inte skulle nå någon som helst popularitet om det inte rådde en allmän förruttnelseprocess där alltfler blir arbetslösa och resurser slängs i gapet på finansintressena hellre än att göra nytta i realekonomin.

 6. ”Den kristdemokrat som i artikeln tar upp namnfrågan är Lennart Sacrédeus som ju kommer från partiets abortfientliga, religiösa och fundamentalistiska extremhöger.”

  Trist med nedsättande och urskiljnngslös etikettering, som stryper samtalet och tar bort tilliten till varandra genom att bombastiskt döma ut en annan människa som Du inte mött eller samtalat med. Nyanserna i det politiska tänkandet försvinner helt. Känns fattigt.

  Som ledamot av Kristdemokraternas fackligt-sociala råd är jag en varm förespråkare för fackföreningarnas grundläggande och viktiga samhällsroll. Gör det mig till ”extremhöger”?

  Jag har ingen anledning att skämmas över att vilja lyfta fram det djupt sorgliga att år efter år runt 38 000 ofödda barn aborteras i vårt land och att inte liv får leva.

  Varje människans livåskådning och tro är djupt personlig. I grund och botten innebär ger ett rikt andligt liv människan livsmening och förankring, inspiration och vägledning. Det erbjundet står tron på och tillitten till den återuppståndne Jesus Kristus för.

  Ingen äger total kunskap om sin medmänniska och ska därför vara försiktig med att förenkla så som skett i denna blogg.

  Den nedsättande etiketten – i det här fallet om mig – stryper samtalet och vädjar hellre till fördomar och förutfattade meningar än saklig diskussion.Så gör vi knappast Sverige och vårt samhällsklimat bättre.

  1. Lennart: Ja din inställning i abortfrågan gör dig till extremhöger och fundamentalist som jag ser det. Din positiva inställning till facket är bra, men det förändrar inte hur jag ser på dina åsikter i stort.

   Mycket riktigt vet jag inget om dig personligen, du kan säkert vara en trevlig person, precis som många konservativa, högervridna personer från min hemö (Jag är uppvuxen på Rörö, en ö med en stark pingströrelse och en ingift släkting till mig var i många år pastor för församlingen).

   Det är möjligt att jag förenklat. Bloggformatet kräver förenklingar för att fungera.

Kommentarer är stängda.