Kriminella gäng inblandade i förortsbränder

Enligt polisen i Göteborg var kriminella gäng inblandade i en del av förortsbränderna i Göteborg förra hösten, vilket jag hävdade redan då. Det verkar dock främst gälla Biskopsgården och inte de andra områden som drabbades hårt av bränder, Lundby stadsdelnämndsområde med stadsdelar som Slätta damm, Bjurslätt och Tolered samt i Backa och Tynnered. I de olika stadsdelarna är det olika gäng som dominerar och finns så det kan vara förklaringen. Noterbart är att det var förhållandevis få bränder i nordöstra Göteborg där ju stadsdelar som Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten, Lövgärdet och Bergsjön ligger.

I Biskopsgården hade alltså kriminella gäng en del med bränderna att göra och det gäng man främst tänker på i detta sammanhang är då X-team som är kända i området. Där har också funnits sett ungdomsgäng vid namn Biskop 418. Det var också i Biskopsgården som bräderna höll på längst och där det var svårt att se något socialt missnöje eller någon koppling till nån specifik händelse.

Syftet med att underblåsa anläggandet av bränder har förmodligen varit flera, att demonstrera sin makt, försöka rekrytera och dessutom ekonomiska. Emellertid så slog kalkylen fel. Större polisnärvaro i Biskopsgården innebar istället att gängens ekonomi drabbades. Knarklangning försvårades och därför så såg de kriminella nätverken till att bränderna slutade även i Biskopsgården till slut.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements