Maskeradligan – militärer och brottslingar

Del 10 av 27 i serien Svenska gangsters genom tiderna

Maskeradligan var en rånarliga i Sverige som var aktiv under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Namnet kommer av att de utförde flera av rånen utklädda, ofta till poliser. Ledare för ligan var Mats Rimdahl och den bestod av flera personer, varav några hade en bakgrund inom Försvarsmakten. Mats Rimdahl hade varit officer i militärpolisen:

Mats Rimdahl förutspåddes en lysande karriär inom det militära. Men han kom inte överens med befälen och i början av 80-talet fick han sluta som militärpolis. Han engagerade sig i hemvärnet, men även där uppstod konflikter och det var då som han, tillsammans med kamrater från uppväxten söder om Stockholm, inledde sin intensiva kriminella karriär.

Det första rånet begicks i februari 1985 mot Akademibokhandeln i Stockholm. Det gav 900.000 kronor och blev en grundplåt för att planera fortsatta rån. Ligan fortsatte med ett antal rån mot bland annat Konsumbutiker och i maj 1986 rånades en värdetransport. Än en gång i polisuniform stoppade Mats Rimdahl och hans kumpan transporten och satte handklovar på väktarna. Bytet blev ligans största: 3,6 miljoner kronor.

I den inre kretsen ingick fem personer, som alla betraktades som skötsamma och som hade vanliga jobb vid sidan om rånen. Efter varje rån avsattes en summa pengar för framtida brott, och namnet maskeradligan skyddades upphovsrättsligt.

När Mats Rimdahl första gången greps 1986 senare dömdes han till 9 års fängelse för en rad av 7 grova rån i Stockholmstrakten, plus ett antal andra grova brott, totalt omkring 20-talet. Göran Axelsson fick 6 års fängelse. Rånen gav ett sammanlagt byte på cirka 5 miljoner kronor. Efter att ha avtjänat en del av sitt straff på fängelse i Norrköping fritogs han i april 1988 under uppseendeväckande former. Han var ute på rastgården när en kumpan med automatvapen hotade vakterna och Rimdahl kunde klättra ut. Under flykten stoppades de av en polispatrull. De övermannade de tre polismännen, tog deras vapen och uniformer samt deras polisbil. Polismännen fördes sedan flera kilometer från platsen i sin polisbil, till en avsides skogsväg och gömdes.

I drygt tre veckor var Rimdahl efterlyst innan polisen fann honom i Gävle. I januari 1996 frigavs Mats Rimdahl från sitt nioåriga straff. Rimdahl ändrade sitt namn till Mats Amtun. Han läste därefter bland annat ekonomi och historia på Högskolan Dalarna.

Han har också haft nära kontakter med sin gamla kumpan Göran Axelsson som var elektriker innan han började begå brott. Under åren i fängelset brevväxlade de två männen med varandra.

I en brevväxling använde Rimdahl/Amtun och Axelsson ett speciellt kodsystem. I alla brev som slutade med ”hälsningar” fanns hemliga citronsyreskrifter på brevets baksida för att lura brevkontrollen på fängelserna.

1999 greps Axelsson och Amtun (Rimdahl) igen som misstänkta för att tillsammans med en tredje man ha planerat nya grova brott, kanske lurendrejerier mot finansmän och andra förmögna svenskar. Den tredje mannen drev en bilverkstad där man trodde att ligan utrustat bilar med falska skyltar etc. De två hade också skaffat sig polisidentiteter med äkta polisiära id-kort:

Det står samtidigt klart att Rimdal och Axelsson lyckats stjäla äkta polisidentiteter och kunde därmed ta sig in överallt som ”riktiga” poliser.

De hade dels äkta id-handlingar, dels den speciella kod som finns i fodralet till varje polislegitimation och som är unik för varje polis.

Polisen vet inte hur många liknande legitimationer som är i omlopp och därför har säkerheten skärpts vid samtliga polisstationer i länet samt vid länets häkten och vid kriminalvårdens lokaler.

Ett mardrömsscenario är att någon av de medbrottslingar som polisen tror fortfarande är på fri fot kan försöka frita de gripna ledarna.

Polisen vet att Rimdal var ytterst nära att lyckas frita Axelsson för tio år sedan genom att helt fräckt promenera in på Kronobergshäktet, visa upp en polislegitimation för äktespersonalen och hävda att han skulle förhöra sin kumpan.

För detta dömdes de tre för häleri med lyxbilar och för grov urkundsförfalskning till fängelse. 2004 var det dags igen, nu greps Amtun för grovt bedrägeri. Flera förmögna svenskar hade lurats på pengar bland annat genom att Amtun utgett sig för att vara polis. Han häktades även för människorov:

Enligt uppgift rör människorovet att en 47-årig man i Drottningholm ska ha gripits av två falska poliser, som ville ha nyckeln till hans bankfack. De två satte handbojor på mannen och förde honom till ett bankkontor i Midsommarkransen i södra Stockholm. 47-åringen lyckades dock trycka på larmet, och när den riktiga polisen var på väg till bankkontoret försvann de båda falska poliserna snabbt.

Mats Rimdahl, som numera kallar sig för Mats Amtun och står som utvandrad till den franska huvudstaden Paris, ska tillsammans med 24-åringen med hjälp av falska legitimationer ha adressändrat flera välbärgade svenskars post från deras bostäder till postlådor på andra ställen.

– De fick ut cirka 100.000 kronor. Mer blev det inte, men hade de fortsatt ett tag till, så hade det nog blivit mer, säger kammaråklagare Thomas Holst.

Polisens och åklagarens utredning fortsätter nu inför åtalet.

Minimistraffet för människorov är fyra års fängelse, och dessutom kan ytterligare straff tillkomma för de andra brotten. Thomas Holst säger också att fler personer kan komma att tas in för förhör och gripas.

Amtun (Rimdahl) dömdes till 4 år i fängelse för grovt bedrägeri och olaga frihetsberövande.

Hösten 2008 misstänktes han ha ingått i en liga som stulit lyxbilar i Stockholm och sålt dem utomlands. I oktober skulle polisen i Lübeck stoppa svensken, som körde en stulen Porsche Cayenne. En vild biljakt inleddes, där ligaledaren misstänks ha mejat ner en flicka på cykel innan polisen stoppade honom. Flickan fördes till sjukhus. Vid gripandet hade han en falsk svensk polislegitimation. I juni 2009 dömdes Mats Eriksson (som Rimdahl/Amtun numera heter) till tre års och tre månaders fängelse i Tyskland.

En av de andra misstänkta i denna härva var en då 41-årig man med namnet Håkan Hedning (innan 1993 Håkan Lundström) som också misstänktes och åtalades för mordförsöket greve Carl Piper och dennes sambo utanför en krog i Gamla stan i Stockholm. Han erkände småningom och dömdes till 10 års fängelse. Håkan Hedning har också dömts för en rad andra brott och har arbetat som dörrvakt. Enligt Expressen har han kontakter med kretsar i jugoslaviska kriminella nätverk:

I mitten av 90-talet var han så kallad målvakt i en rad bolag strax innan de försattes i konkurs. Bolagen ägdes tidigare av en affärsman som under många år var känd som ”krogkungen” och ”gudfadern” inom den jugoslaviska maffian.

I dag står 41-åringen åtalad för bland annat grovt häleri. Kopplingar finns till Mats Rimdahl, ledare för den ökända Maskeradligan som genomförde en rad uppmärksammade rån under 1980- och 1990-talet.

Efter att 41-åringen själv utfört ett grovt rån utanför Uppsala, där han och hans kumpaner rånade en postbil utklädda till vägarbetare, och även dömts för medhjälp till rån är dörrvakten ett välkänt – och fruktat – namn hos polisen.

Carl Pipers exfru var misstänkt för att ha anstiftat mordet men hon avskrevs från fallet och anses ha varit helt oskyldig.

Läs mer: SR, EX1, 2, 3, 4, 5, 6, DN1, 2, 3, SVT, Nyheter24_1, 2, SVD, AB1, 2, 3, 4,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Svartenbrandt – dalmas på brottets banaUlf Tallberg – känd gangster? >>
Advertisements

One Reply to “Maskeradligan – militärer och brottslingar”

Kommentarer inaktiverade.