Uppsalamaffian – från våldsbrott till ekonomiskt fiffel

Uppsalamaffian – så kallas en grupp män som från slutet av 1980-talet och till början av 2000-talet gjorde livet osäkert för en del människor i Uppsala. De centrala personerna i detta gangsternätverk var Stefan Eriksson (Tjock-Steffe), Johan Enander och Peter Uf (Pricken). På 1980-talet ingick trion i ett stort gäng av kroppsbyggare som jobbade som krogvakter och gjorde affärer.

Första gången Stefan Eriksson figurerade i rätten var 1981, då han som 20-åring åtalades för en lång rad stölder av mc- och biltillbehör. Fler av brotten utfördes tillsammans med en äldre släkting.

Johan Enander hade för sin del drömt om att bli polis när han var ung, men 1987 fälldes han för en misshandel och dessa drömmar gick i stöpet. Han var en duktig kampsportare och hade vunnit flera svenska och internationella mästerskap. Efter domen försöjde han sig som tränare på den egna karateklubben Chikara.

Den tredje personen som brukar nämnas är Peter Uf, barndomsvän till Stefan Eriksson. Han var känd för sitt heta temperament och hade nära till våldet. Som tonåring hade han precis som Stefan Eriksson ägant sig åt småstölder men gick senare över till konst- och bolagsaffärer.

Mellan 1981 och 1987 försörjde sig Stefan Eriksson på tillfälliga arbeten, men från och med sistnämnda år tog andra affärer över. Bland annat handlade han med guldlänkar och kokain. Han reste ofta utomlands och hade uppenbarligen mycket pengar. 1988 hittade polisen vid en razzia kokain och ett avsågat hagelgevär hemma hos honom. För detta dömdes han till 3,5 år i fängelse.

På 1990-talet började Johan Enander, Stefan Eriksson och Peter Uf som kompanjoner och tillsammans med att driva in skulder genom hot om våld och med våld. Men de var inte de första som gjorde detta i Sverige så som Lasse Wierup och Matti Larsson påstår i boken Svensk Maffia. Jag kände personligen folk som ägande sig åt sånt på 1970-talet i Göteborg och familjen Hannell hade sysslat med denna typ av indrivning redan på 1960-talet. Idag sköts väl det mesta av denna verksamhet av gängen med västar.

Trion från Uppsala fick snart kontakt med andra kriminelal grupperingar i Sverige, som exempelvis Roland Bjuhr, La Reine-mannen Rolf Gustafsson, krogprofilen Micke Magnusson och den som senare skulle kallas för ”maffians bankir”, Torgny Jönsson.

Utöver indrivningsverksamhet misstänktes ligan också för att ha planerat tryckning av falska sedlar i stora upplagor. Man var också inblandade i ett stort bedrägeri med felaktiga bankgiroavier. 25 miljoner förskingrades på det viset. För detta brott dömdes Stefan Eriksson år 1994 till 5 års fängelse. Till detta straff lades ytterligare  5,5 års fängelse för misshandel, olaga hot, anstiftan till olaga frihetsberövande, hemfridsbrott och förberedelse till grov utprångling av falska sedlar. Han frikändes dock för utpressning i hovrätten. Peter Uf fick i samma rättegång 6 års fängelse för i stort sett samma brott och Johan Enander kom undan med 4,5 år.

År 2000 blev Stefan Eriksson frisläppt, men senare samma år greps han återigen. Nu för en misshandel. Några månader senare inleddes det som skulle bli Stefan Erikssons internationella brottskarriär. En karriär som kunde slutat med en spektakulär bilkrasch med en Ferrari. Men inte verkar ha gjort det. 2009 greps och häktades Stefan Eriksson igen, nu misstänkt för en rad brott, riktade mot bland annat Peter Uf. För detta dömdes han senare till fängelse i 1,5 år. Liksom Stefan Eriksson var Peter Uf och Johan Enander också inblandade i fiffelaffärerna kring Gizmondo. Peter Uf har också kopplingar till Mikael Ljungman.

Personer som hade kontakt med och som kanske kan sägas ha ingått i det nätverk som ibland kallas Uppsalamaffian  är fortfarande brottsaktiva och de dyker upp i en mängd olika sammanhang, som exempelvis i samband med en skottlossning i Östhammar, kopplad till det brott som Stefan Eriksson nyligen dömts för, och numera återigen i samband med guldhandel.

Det senare i samband med Internets största nordiska guldhandelsbolag, SMS Guld, i vilket Johan Enander är engagerad tillsammans med Henric Clewehielm, Alexander Clewehielm och Christopher Clewehielm. De två senare är söner till den förstnämnde. Henric Clewehielm, med sitt fejkadliga namn, har tidigare figurerat i en ekonomisk härva kring det kraschade finansföretaget Acme där över hundra miljoner kronor gick upp i rök. Inget åtal om brott har dock väckts i det aktuella fallet då Ekobrottsmyndigheten tidigare i år (2010) skrev av misstankarna om grovt bedrägeri, grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Henric Clewehielm och Johan Enander är barndomsvänner och de var båda elitidrottare inom fullkontaktkarate. Trots Johan Enanders förflutna i Uppsalamaffian och i fiffelaffärerna kring Gizmondo och Carl Freer tyder ingenting på att det skulle föregå nån kriminell verksamhet inom SMS Guld. Familjen Clewehielm tycks under åren ha ägnat sig åt samma namnbytescirkus som kan ses i familjer med många brottsbelastade medlemmar som Magnusson (också Salenkvist och Örtenbrink) i Göteborg och Cederholm i Skåne. Jag vill dock påpeka att jag därmed inte hävdar att någon i familjen Clewehielm skulle ha begått några brottsliga handlingar av något slag.  Tidigare har Clewehielms hetat bland annat Guteskiöld (ytterligare ett fejkadligt namn) och Johansson.

Uppsalamaffian (alt. Uppsalaligan) var nog egentligen aldrig nåt organiserat gangstergäng/nätverk utan det är nog mest ett namn som Lasse Wierup och Matti Larsson hitta på för att beskriva de tre kompisarnas, Peter Uf, Stefan Eriksson och Johan Enanders framfart i Uppsala. Definitivt existerar inte gänget numera.

Läs mer: GD1, 2, EX1, 2, Newsdesk, DN, Dagens ledare,

Andra källor:
Lasse Wierup och Matti Larsson, Svensk Maffia, 2007

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!

9 Svar på “Uppsalamaffian – från våldsbrott till ekonomiskt fiffel”

  1. Det här känns som ett Flashback inlägg med mycket ”guilty by association”. Själv har jag förmånen att jobba med Christopher och Henric i drygt ett år och har svårt att hänga med i alla svängarna i den här artikeln i synnerhet eftersom jag tycker det rä en väldigt trevlig familj. Jag har svårt att se hur något som händer på 80-talet kan kopplas med Christopher som föddes 1987. Om arvssynden gäller så är alltså Christophers brott att han som 3-åring har en pappa som tränar karate tillsamans med Johan som har ett kriminellt förflutet. Ehh?
    Med liknande asscociationsbanor går det att bevisa i stort sett vad som helst. Att Johan numera är säkerhetschef och har lämnat det kriminella är väl bara bra och visar på ett socialt ansvar både från han och från SMS Guld. Jag har förmånen att jobba med Johan och han skulle passa i vilken TV-soffa som helst. Om fler företag tog ansvar och anställde på samma premisser skulle nog samhället vara bättre. Det är väl därför du har byggt den här webbsiten Svensson?Johan har förresten sin egna hemsida. /*Länk borttagen*/ #AS

  2. Det är i så fall du som läser in sånt i inlägget. Jag påstår inte nån nånstans att någon av dem skulle vara inblandade i nåt brottsligt kring SMS-guld utan snarare motsatsen. 

Kommentarer är stängda.