Gårdstensalliansen – troligen ett tillfälligt nätverk

Sommaren och hösten 2008 försökte X-team tillskansa sig mer makt i Angered. Man förnedrade och straffade andra kriminella och affärsmän på en rad sätt. Resultatet blev en allians mellan olika kriminella gäng, familjer och affärsmän med både vita och svarta affärer i Angered. En allians som i media gick under namnen Vännerna eller Gårdstensalliansen. Gangstergänget Tigrarna anses ha utgjort en väsentlig del av alliansen och även folk från Asir anses ha varit med. Det fanns/finns också band till Naserligan som ju kanske är Göteborgs mest inflytelserika kriminella nätverk. En del i det nätverket tycks ju anse att X-team eller Bandidos var inblandade i mordförsöket på Naser Dzeljilji år 2006.

Under en kort tid var Gårdstensalliansen inblandad i en rad skottlossningar och våldsdåd riktade mot X-team eller omvänt, att de var utsatta för angrepp från X-team:

Senaste oroligheterna ägde rum under hösten 2008, mellan Bandidosknutna
X-Team och en dittills anonym grupp, en ny typ av gerillarörelse, från  de nordöstra stadsdelarna. Den kom att kallas Vännerna eller  Gårdstensalliansen.

Under kriget apterades bland annat en bomb på en bil tillhörig en medlem i X-team. På grund av något tekniskt fel detonerade bomben aldrig. Om den gjort det hade 4 personer med all sannolikhet dödats. Bomben upptäcktes av de tilltänkta offren för bomben och polisen kunde senare gripa tre män för brottet. Däribland en 25-åring med anknytning till Tigrarna och Vännerna:

Dels en 25-årig man, vars dna-spår påträffades på bombens timer. Han  förklarar detta med att han råkat pilla på föremålet ett par veckor tidigare.

Detta skall ha skett i samband med en inofficiell visning av automatvapen och sprängmedel hemma hos en individ på Gamlestan. 25-åringen har tidigare tillhört det kriminella gänget Tigrarna i Angered. Han säger sig dock ha brutit med dess företrädare.

Enligt polisuppgifter ingår han istället i grupperna Vännerna, som har
rötterna i Gårdsten, Lövgärdet och Bergsjön. Den består av ett tiotal  yngre män, som under senare delen av 2008 mer eller mindre bedrev ett gerillakrig mot Bandidos.

Det handlade främst om geografiskt  territorium, men också en orättfärdig bötning på 600.000 kronor som Vännerna påstår sig ha utsatts för.

Utöver 25-åringen greps också en 33-årig bombkonstruktör från det forna Jugoslavien. Han medgav att han byggt anordningen men förnekar att han vetat till vad den skulle användas.  Dessutom en 31-årig man från Jugoslavien, vän till 33-åringen, som erkände att han gett sin kompis i uppdrag att bygga fjärrstyrningen.

Efter en tid tvingades Bandidos och X-team till förhandlingsbordet i Lövgärdet. Detta efter kostsamma förluster. En vapenvila och fred kunde slutas mellan gängen. Enligt vissa uppgifter ska Bandidos ha representerats av deras Sverigeledare Jan ”Clark” Jensen. Bandidos och X-team tvingades bort från de nordöstra förorterna.

Hösten 2009 greps en man i Surte som enligt polisen förvarat vapen åt en kriminell gruppering. med all sannolikhet bör det ha varit Vännerna då han är nära bekant med en person som har kända kopplingar till alliansen.

Det finns dock ingen anledning att tro att Gårdstensalliansen är något mer permanent organiserat gangstergäng eller kriminellt nätverk. Däremot kan det säkert vara så att de olika intressenterna i nätverket håller kontakten.

Andra källor:
Lasse Wierup & Matti Larsson, Svensk Maffia – fortsättningen, 2010

PS. Varken Gårdstensalliansen, Tigrarna eller nåt annat gäng/nätverk i Angered är nog speciellt glada över rånet vid en bankomat i Gårdsten DS.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

11 Svar på “Gårdstensalliansen – troligen ett tillfälligt nätverk”

  1. Kriminella nätverk eller ej, för mig som arbetar i Lövgärdet, Gårdsten och övriga Angered är det uppenbart att stadsdelen är brottsdrabbad. Har upplevt flera skottlossningar, varav en på nära håll, polistillslag är legio, sist jag jobbade slöt fem polisbilar upp på torget i Lövgärdet. En jobbarkompis make blev hotad och slagen när han var ute på promenad, en jobbarkompis blev förra sommaren hotad med vapen av en polis, plus alla självmord och andra eländesincidenter. Ja, en polishelikopter i luften är vardag. Men vill avsluta med en solskenshändelse. Samtidigt som polisen slog till utanför Willys i Lövgärdet skulle jag handla. Hade en femhundring i fickan. När jag kom till kassan var sedeln borta. Affären var full med folk. Jag och kassörskan med mig trodde att sedeln var borta för alltid. Men jag gick till ingången. Där låg femhundringen på golvet, fullt synlig. Ärliga människor är ändå i majoritet, även i Angered.

Kommentarer är stängda.