Smutskastningskampanj mot Julian Assange?

I en krönika i Fria Tidningar pekar Mattias Gardell på att USA redan i ett dokument som läcktes via Wikileaks i mars i år anser att det som man behöver göra för att skada Wikileaks är att minska organisationens förtroendekapital, dess trovärdighet:

I en hemligstämplad utredning av USA:s militära underrättelsetjänst – läckt till WikiLeaks i mars 2010 – tar analytikerna fasta på att WikiLeaks verksamhet vilar på dess förtroendekapital, vilket gör dissidenter världen över villiga att läcka avslöjanden om deras staters illegala förehavanden till nätorganisationen. Detta förtroendekapital kan undermineras om man lyckas så tvivel om läckornas eller WikiLeaks lednings moraliska vandel genom avslöjanden eller åtal.

Huruvida denna strategi har något med sexanklagelserna mot Assange att göra vet vi ännu inte. Men det finns många frågetecken.

Det har också länge stått klart att USA verkligen är ute efter att åtala Julian Assange:

Sedan WikiLeaks offentliggjort dokumentation av mörklagda massakrer på civila i Irak, amerikanska dödspatruller i Pakistan och tortyr av fångar, aviserade Pentagon, FBI, Justitiedepartementet och inrikesministeriet i våras att de söker åtala Julian Assange, vilket inte är helt enkelt eftersom WikiLeaks inte brutit mot amerikansk lag utan tvärtom skyddas av den amerikanska konstitutionen.

Frustrationen blev inte mindre då WikiLeaks påbörjade publiceringen av diplomatdokument som avslöjade skumraskaffärer begångna av amerikanska och andra staters regeringar världen över.

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3, SVD1, 2, 3, EX1, 2, HD1, 2, E24_1, 2, VA, Resume, MV, DM, Guardian,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

6 Svar på “Smutskastningskampanj mot Julian Assange?”

Kommentarer är stängda.