Leif Peters – polismorden i Handen

Leif Peters växte delvis upp på barnhem, bland annat på Vidkärrs barnhem i Göteborg där han blev vän med trubaduren Bengt Sändh. De båda flyttades senare båda två till Frälsningsarméns barnhem Sundskär. Som vuxen studerade Peters bland annat på prästseminariet i Uppsala men arbetade i början av 1960-talet som vakt på ett vaktbolag, Schäferkåren. Under denna tid eller strax efter tycks han dock ha blivit involverad i en större stöldliga som han kom att leda. Denna avslöjades efter att han gripits för polismorden i Handen och i ligan tycks ett antal personer som arbetat på samma vaktbolag ha ingått. Däribland de andra två, Leif Wahlqvist och Gustav Torver, som var inblandade i trippelmordet i Handen.

Kriminalinspektör Uno Helderud och polisman Lars Birger Wikander samt väktaren Nils-Bertil Nilsson sköts till döds i Handen den 9 januari 1967. Polismännen hade fått i uppdrag att bevaka en lastbrygga till ett nybyggt affärscentrum i Handen eftersom en stöldliga misstänktes hålla till där. Vid lastbryggan stötte Wikander och Helderud på tre män som de snabbt fattade misstankar mot. Männen uppgav till en början att de hade hand om bevakningen av affärerna i Handens centrum men tog sedan fram en k-pist och en pistol och sköt kallblodigt ihjäl alla tre med sammanlagt 34 skott.

Polisen inledde en intensiv jakt på mördarna:

Polisen genomförde flera stora razzior i den undre världen. Ett tips började framstå som mer intressant än de övriga. En polisman hade hört av sig till utredarna och fäst deras uppmärksamhet på en vapenstöld som begåtts året innan på västkusten. Flera k-pistar stals vid detta tillfälle. Ingen hade åtalats för stölden, men polismannen var säker på att den skyldige var Leif Peters.

1961 hade Peters varit befälselev och velat bli officer. Han fick dock inte vara kvar då han åkte fast för vapenstölder på regementet. Två år senare misstänktes Peters för nya vapenstölder ur ett militärt förråd. Han dömdes för olaga vapeninnehav men inte för stölden.

I jakten på trippelmördaren i Handen pekade fler och fler tips i riktning mot den 29-årige Leif Peters och två kumpaner till honom. Den 9 februari 1967 genomfördes husrannsakningar på 16 olika platser runt om i landet mot personer som kunde misstänkas ha kopplingar till Peters. I samband med detta avslöjades en gigantisk stöldliga som Leif Peters hade lett.

Medhjälparna från stöldligan togs in till förhör och berättade ganska omgående att Leif Peters skjutit poliserna och väktaren. Polisen beslagtog också en stor mängd stöldgods men Peters själv var på fri fot utomlands.

[…]

Peters lyckades ta sig igenom passkontrollen utan att bli upptäckt. Han tog sig till Bandhagen där han kontaktade en bekant som han under hot tvingade att köra till Södertälje. Därifrån tog Peters själv tåget till Strängnäs. Hans kidnappningsoffer hade hunnit slå larm och Strängnäspolisen nåddes nu av beskedet att polismördaren fanns i närheten och gav nu ordern: ”Leif Peters har kommit till stan! Ta era vapen och ge er ut!” .

Leif Peters greps utan någon större dramatik i Strängnäs och erkände att han skjutit poliserna och vakten med en k-pist och pistol.

Peters dömdes till livstids fängelse men överflyttades efter några år till den psykiatriska vården. Leif Peters satt livet ut på en psykiatrisk klinik och dog 68 år gammal i juli 2006. Hans båda kumpaner dömdes till vardera fem års fängelse.

Både pistolen och k-pisten användes vid skottlossningen så rimligtvis måste fler än en av de tre männen ha skjutit. Det var dock bara Peters som dömdes för själva morden eftersom han uppgav att han avlossat samtliga skott.

Leif Peters erkände också mordet på en kvinnlig taxichaufför, Berit Lundqvist. Detta mord ägde rum i Stockholm år 1960. Det verkar dock inte troligt att Peters var mördaren då han i erkännandet uppgav en mängd felaktiga detaljer.

Läs mer: HN, SVT, UNT, EX1, 2, AB1, 2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements