Arkan

På 1960-talet skämde Zeljko Raznatovic (Arkan) (1952-2000) ut sin familj i Jugoslavien genom småbrott och huliganism. Därefter lämnade han Jugoslavien och gjorde ”karriär” i Västeuropa som tjuv och rånare under 1970-talet. Först till Italien varifrån han sedan gav sig ut på en rån- och stöldturné genom Europa som kom att föra honom allt längre norrut. 1973-74 kom han till Stockholm där han uppträdde under ett falskt italiensk namn. Han umgicks med ett stort gäng italienare och jugoslaver, vara en var Ratko Djokic. Polisen hade gruppen under bevakning för att man misstänkte hämndaktioner i samband med mordet på Jugoslaviens ambassadör några år tidigare.

Förutom Ratko Djokic lärde Arkan också känna en jugoslav som kallades Whiskey. Det två gav sig ut på en rånturné i Sverige under våren 1974. Vapen och bilar skaffades genom stölder och de två kom snart till Göteborg där de rånade posten vid Jaegerdorffsplatsen och ett av Götabankens kontor. Arkan fick också en ny flickvän i Göteborg som senare födde en son.Under sommaren och hösten fortsatte rånturnén med rån mot bland annat en bank i Kungälv och två SE-bankskontor i Stockholm. I november greps dock Whiskey i Stockholm, men Arkan hade kommit undan. Polisen misstänkte också att Arkan investerat pengar i modebutiken Boutique Valentino som ägde av en vän till honom. Polisen misstänkte att denne i själva verket bara var en bulvan för Arkan. Han kunde tvätta sina rånpengar genom butiken. Vid jul 1974 greps dock Arkan i Belgien. Vid gripandet var han skottskadad i mage. Han dömdes till tio års fängelse för rån i Belgien. I fängelset förlovade och gifte han sig med den svenska flickvännen.

1979 rymde Arkan från fängelset i Belgien och återvände till Stockholm. I september 1979 rånade han tillsammans med några kumpaner en bank på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Arkan och hans kumpaner kom i eldstrid med polisen. En greps. I samband med häktningsförhandlingarna fritogs han av två maskerade män som öppnade eld och skadade en häktesvakt. Några veckor senare rånade Arkan tillsammans med två män och en kvinna NK i Göteborg. När polisen slog till mot lägenheten där de gömt sig i centrala Göteborg lyckades arkan och en kumpan komma undan via bakvägen. Några veckor senare greps han dock i Amsterdam efter ett rån mot en juvelerarbutik. I fängelset skilde han sig från sin svenska fru men han fortsatte vara mån om kontakten med sonen. 1981 rymde han och tog sig till Jugoslavien. Där gjorde han sig känd som en playboy, drev ett litet café och syntes ofta på nattklubbar och casinon. Inkomsterna tycktes vida överstiga de han kunde få från det lilla cafét.

1979 ska ha Arkan ha träffat Dragan Joksovic första gången. Troligen presenterades de för varandra av Ratko Djokic. Efter flykten från fängelset i Nederländerna år 1981 återvände Arkan aldrig till Sverige, men polisen ska ha utrett om Arkan eventuellt ägde del i restaurangerna Östergök och Sturehof. Något sådant kunde inte beläggas. Den formelle ägaren var i bägge fallen samme man som tidigare drivit Boutique Valentino.

När Arkan nu åter hade börjat leva i Belgrad så började ett stadigt rykte om att han egentligen (ockås?) var agent åt den jugoslaviska underrättelstjänsten cirkulera. En händelse år 1983 ansåg stärka denna teori. Två poliser hade skickats till Arkans hem för att gripa dena. Skottlosnning utbröt och han greps därefter för mordförsök. En chef inom säkerhetstjänsten i Jugoslavien, Stane Dolanc, trädde då fram och gav stöd till Arkan. Arkan släpptes inom ett par dagar istället för att åtalas. Även kring hans svenska vänner Dragan Joksovic och Ratko Djokic gick sådana rykten. I den senares fall agerade jugoslaviska ambassaden vid ett tillfälle år 1985 för att skaffa honom en annan advokat än den tillförordande.

I början av 1990 hade spänningarna i landet byggts upp till bristningsnivå. Zeljko Raznatovic var då ledare för en supporterklubb (Delije) till fotbollslaget Röda Stjärnan. Den 13 maj 1990 utbröt kravaller när Raznatovics supportrar från Belgrad besökte Zagreb för mötet Dinamo Zagreb – Röda Stjärnan. Ordförande för Dinamo var den blivande kroatiske presidenten Franjo Tudjman.

I oktober 1990 bildade Arkan en paramilitär grupp, det Serbiska frivilliga gardet (Srpska dobrovolja?ka garda) som gick under smeknamnet Arkans tigrar. Tigrarna bestod från början av ett 20-tal av Raznatovics supportrar från Röda Stjärnan men växte snabbt till flera hundra man. Uppgifterna om gardets storlek varierar mellan några hundra och upp till som mest 10 000 man.

Raznatovics paramilitärer stred i Vukovar i östra Kroatien 1991 och på olika platser i Bosnien 1992-1995. Bland annat i de bosniska städerna Bijeljina och Zvornik i östra Bosnien våren 1992 där Arkans tigrar utförde etnisk rensning mot städernas icke-serbiska befolkning. Gardets medlemmar har anklagats för övergrepp och krigsförbrytelser. Bland annat för att ha avrättat och torterat tillfångatagna fiendesoldater och våldtagit hundratals muslimska kvinnor. Domare Richard May från Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien väckte åtal mot Zeljko Raznatovic redan 1997. Åtalet offentliggjordes 1999 i samband med Kosovokriget. Arkans trupper användes inte under Kosovokonflikten.

1995 gifte sig Raznatovic med den serbiska sångerskan Svetlana Velicovic, mer känd som Ceca. Bröllopet filmades och visades på TV. Paret fick två barn.

Direkt efter Bosnienkrigets slut började Arkans närmaste män mördas en efter en. Den 15 janurai år 2000 mördades han själv i lobbyn på Intercontinental Hotel Belgrade som då var fullt av hotellgäster. Mördaren, Dobrosav Gavric, var en 23-årig polisman med känningar i undre världen. Förutom Arkan så sköts också affärsmannen Milenko Mandic och polisinspektören Dragan Garic ihjäl. Arkans ena livvakt, Zvonko Mateovic lyckades skjuta och skada Gavric. Motivet bakom mordet är fortfarande okänt. Rykten hävdade att Slobodan Milosevic beordrade mordet så att Arkan inte skulle kunna vittna mot honom i Haag. Gavric dömdes till 30 års fängelse och också hans medbrottslingar Milan Duricic and Dragan Nikolic dömdes.

Zeljko Raznatoviv begravdes med militära hedersbetygelser och med en serbisk-ortodox sorgeceremoni den 20 januari 2000. Runt 20 000 personer kom till begravningen. Ražnatovi?s grav bevakas dygnet runt av två vakter.

Mordet på Arkan följdes av flera andra under våren 2000, bland de mördade märktes Jugoslaviens försvarsminister, Goran Zugic (säkerhetsrådgivare åt Montenegros president Milo Djukanovic), Vanja Bokan och andra med kopplingar till den lönsamma cigarett- och kokainsmugglingen. Vanja Bokan sköts i Athen och han var nära medarbetare till affärsmannen och gangstern Stanko Subotic (Cane). I denna smuggling hade också Ratko Djokic engerat sig efter att han utvisats från Sverige år 1985. 2002 återvände Djokic till Sverige för att enligt egen uppgift söka skydd undan folk som var ute efter honom, däribland Stanko Subotic.

Även i Sverige dödades under dessa år en rad personer med kopplingar till Arkan. Dragan Joksovic mördades 1998, Milan Sevo utsattes för mordförsök 2001 (och blev själv häktad för mord lite senare) och 2003, Ratko Djokic år 2003 och Pera Grujic år 2005. Morden var förmodligen det som satte igång gangsterkrig mellan olika falanger i Malmö, något som tycks pågå än idag och den starka roll och position inom den kriminella världen som Arkan, Joksovic, Djokic med vänner tidigare tycks ha haft blev nu kraftigt försvagad då fler nyckelpersoner försvann. Milan Sevo som är gift med en dotter till Ratko Djokic, rymde år 2004 från Täbyanstalten (där han hamnat då han dömts för vapenbrott i samband med att ovan nämnde livvakt till arkan, Zvonko Mateovic, gripits för narkotikabrott) och dök senare upp i Serbien där han också tycks ha utsatts för ett mordförsök år 2005.

Bland personer som misstänkts för inblandning i morden och mordförsöken i Sverige märks ”Greven” och Rade Kotur.

Läs mer: AB1, 2, 3, DN, Ordfront, SVD, EX, Röda Rummet, SDS, KVP,

Andra källor:
Lasse Wierup och Matti Larsson, Svensk Maffia, 2007
Misha Glenny, McMaffia, 2008

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

14 svar på “Arkan”

  1. Följande info är ren trivia: Under 70-talet bodde Arkan under en period hos/med en svensk kvinna i Arendal (Hisingen) i en större villa. Under samma tid riktades stor mediauppmärksamhet mot politiseringen på bl a Arendalsvarvet. Att varvsarbetarnas rekreations- och konferensanläggning som byggdes 1974 på berget utanför varvet kom att heta Arken är en ren tillfällighet. Låt oss enas kring att fiske- och småbrukarsamhället Arendal inte själv valde att ortens mest namnkunnige son (alla kategorier!) från att vara rånare kom att bli den internationellt efterspanade krigsförbrytaren och ledaren för ’De serbiska Tigrarna’  -fortfarande mer än tio år efter sin död av tusentals serber betraktad som ’Arkan -folkhjälten och befriaren’. Det är bara en av historiens ironier att han som bankrånare och ligaledare bodde strax utanför det strålkastarljus som under åratal riktades mot varvsarbetarna och varvskrisen på bl a just Arendalsvarvet. 

Kommentarer är stängda.