Framgångsrik vargskyddsaktion i Bohuslän/Dalsland

I norra Bohuslän och Dalsland där det finns en lång tradition av framgångsrik miljökamp mot privata företag och myndigheter har aktivister lyckats jaga den stora vargflocken i Dals Ed-Halden-reviret över till norska sidan. Något som inneburit att vargarna inte kunnat jagas. En varg har skjutits i Melleruds kommun, troligtvis tillhör den Kroppefjällsreviret, eventuellt Dals Ed-Haldenreviret.

För övrigt är jakten nu avslutad också Örebro län (nja, en varg kvar) och Västra Götalands län (förutom den skjutna i Mellerud har en annan varg enligt uppgift skadskjutits) och i Värmland har hälften av det tillåtna antalet vargar skjutits i en licensjakt som är mycket tvivelaktig och troligtvis inte i överenstämmelse med EU:s lagstiftning. I Dalarna och Gävleborgs län var jakten i praktiken slut redan efter första dagen.

Intressant?
Bloggat: Moberg, Jinge, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Svar på “Framgångsrik vargskyddsaktion i Bohuslän/Dalsland”

  1. Ni svenskar debatterar detta med vargarna ganska mycket. Hur många vargar finns det i Sverige idag, och hur många får man lov man skjuta per år? Jag antar att man har man får ansöka om ett antal certifikat som delas ut av någon statlig administration. Här i USA har vi 2000 vargar i Minnesota och 10000 i Alaska. Kanada har 30000. Firade jul i Idaho och såg en vacker varg komma ner från bergen i en snöstorm. Har någon människa blivit dödad av en varg nyligen?
    Erik i Florida

    1. Man ansöker om licens om att få jaga. I år var det väl en sådär 8 000 som fick licens för att skjuta 20 vargar. Av 200 vargar totalt.Det har aldrig hänt att en människa har blivit dödad av en vild varg i Sverige så länge vi har en dokumenterad historia på detta område. Dvs inte på minst 150 år. Enda känd fallet av en vargdödad människa är den så kallade Gysingevargen. En tam varg som släpptes ut i det fria.

Kommentarer är stängda.