Mubarakmobben

I ett obehagligt och desperat försök att tvinga bort demonstranterna från Befrielse(Tahrir)-torget lät Mubarak igår bussa in civilklädda poliser, personer från säkerhetstjänsten, egna partianhängare och huliganer (baltagiyya) för att attackera de protesterande folkmassorna. Beväpnade med påkar, skjutvapen (inklusive automatvapen) och mycket annat fick de fri passage genom militärens vägspärrar. De har inte lyckats få bort demonstranterna med 5 personer dödades och hundratals, kanske tusentals, skadades.

Striderna pågick även under natten och Mubarakmobben angrep även journalister på plats. Allt verkar ha skett utan att militären ingrep, eller med militärens tysta medgivande. Något som kan tyda på att armén är med Mubarakvänlig än vad som tidigare antagits. I alla fall så lär befäl och officerare och förmodligen också elitenheter vara Mubarakvänliga.

Intressant?
Bloggat: Jinge, K & Å, Röda Malmö, Annarkia, Moberg,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, SVD1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

8 Svar på “Mubarakmobben”

 1. Game over: The chance for democracy in Egypt is lost

  Som säger ungefär att förändring har skett, militären har stärkt sitt grepp om makten, generalen Omar Suleiman utsetts till vice och trolig efterträdare till Mubarak, den pensionerade generalen Ahmed Shafiq utsedd till premiärminister. Mubaraks inte speciellt populäre (i något läger) son Gamal distanserad från ev maktövertagande och hans korrupta affärskompisar sparkade från regeringen. Samtidigt har militären ”charmoffensiv” mot folket och låtsas att man är välvilligt inställda till demonstranterna. Att militärledningen skulle ställa sig under civilt demokratiskt styre är förmodligen inte nära förestående.

  Tyvärr så gör Robert Springborgs (professor of national security affairs at the Naval Postgraduate School) analys att många pusselbitar faller på plats. Men inget är förstås givet, återstår att se om demokratikämparna håller ut till fredag och om det kan bli en ny stor protestvåg då efter fredagsbönen.

  Återstår att se hur MB agerar, de kom ju som en svans på det som har skett och försökte göra sig breda när det var dags för den sk miljonmarschen. Frågan är om de säger så mycket om demokratiprotesterna har försvagats och diktaturen återtagit initiativet.

 2. Kanskje Murbarak har flere tilhengere enn motsatt. Jeg tror uansett det er bedre med Murbarak ved makten, inntil han gaar av i September, enn aa slippe til en islamist bande som vil terrorisere befolkningen mye mer enn Murbarak sitt regime gjoer.

  1. Det handlar inte om anhängare till Mubarak som angripit demonstranterna. Det handlar om poliser och säkerhetstjänsten i civila kläder. Ingenting tyder på att Mubarak skulle ha fler anhängare än oppositionen.

   Det är den egyptiska befolkningen som i fria demokratisk val ska bestämma vem de vill ha. Oavsett om vi gillar det eller inte.

Kommentarer är stängda.