Hårda tag hjälper föga

Det hörs rop på hårda tag i Backa (förmodligen från en minoritet, men det passar väl GP att rota fram den). Men hårda tag hjälper föga mot ungdomsbråk och oroligheter. Konsekvensen av så kallade hårda tag är oftast att man trappar upp och så blir det värre. Det vet polisen. Därför undviker man den typen av agerande även om man satsar stora resurser (vilket är bra, främst på kort sikt). Det som behövs är långsiktighet, organisering och sociala åtgärder. Det är sådant som lett till att situationen i Hammarkullen är mycket bättre än i de allra flesta andra förorter.

Vi ska samtidigt också komma ihåg att förorterna i Göteborg har låg kriminalitet i jämförelse med andra svenska städers miljonprogramsområden. Backa är inte ett av de större problemområden i staden men ett avd e områden som har sämst kommunikation med staden i övrigt och ett område (eller egentligen flera områden som inte hänger ihop riktigt) med brist på socialt sammanhang.

Det som skulle behövas i Backa är en verksamhet av samma typ som Mixgården i Hammarkullen som får tillräckligt med pengar och personal så man kan arbeta ostört i en 10-15 år. För det är sådana tidsperspektiv man måste ha när sociala problem ska åtgärdas. För oroligheterna, bråken i Backa handlar i grunden om sociala problem.

Vidare bör man satsa rejält på att skapa sociala sammanhang i stadsdelen, eller ska vi kanske säga de stadsdelar som utgör Backa.  Sådant kan man skapa genom mer sammanhållna och tätare bebyggda områden med möjligheter till social kontroll. Genom att skapa mer innerstadslika förhållanden med kvarter och fler bilgator i Brunnsbo, i området kring Wadköpingsgatan och Baron Rogers gata och kring Selma så skapar man möjligheter för social kontroll. Sådant arbete tar också lång tid men genom byggande av nya lägenheter, verksamhetslokaler, bilgator, omplanering av staden osv kan man på sikt uppnå en social stabilare situation.

Till slut bör man knyta Backa tätare och bättre till centrala Göteborg genom att bygga den spårvagnslinje som stadsdelen lovades redan på 1960-talet.

Genom sådana satsningar som jag här kissar på, långsiktiga satsningar visar man att Backa är viktigt. Det ökar stoltheten i området. På sikt innebär åtgärderna att man minskar den sociala oron. Men det tar tid och det kräver investeringar och resurser Såväl personella som ekonomiska. med nuvarande statliga och kommunala besparings- och nedskärningspolitik kommer problem liknande de i backa att regelbundet plåga hela Göteborg. Oavsett om man tar till hårda tag eller inte. För hårda taga hjälper inte. Kortsiktigt kanske, men på lite längre sikt förvärras bara läget.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

12 Svar på “Hårda tag hjälper föga”

 1. De flesta små inbördeskrig av den här typen brukar dessutom uppstå PÅ GRUND AV hårdare tag från polisen, då polisen allt för ofta bara griper folk, vem som helst, skyldig eller ej, misshandlar dem och sedan bara lämnar dem nånstans flera mil hemifrån och låter dem gå hem.. troligen ett sådant fall som låg bakom även denna händelsekedja… Så, att ropa efter hårdare tag kommer bara ge mer inbördeskrig eftersom oskyldiga råkar illa ut och bilbränningar är ett svar på det.

 2. Jag är helt med på att hårda tag inte hjälper och långsiktigt arbete som typ Mixgården är jättebra. Vad ska man göra med brotten som ändå begås nu då för att det inte situationen ska förvärras? Det är inte så kul att få sin bil uppbränd heller. Polisens uttalande var att de ser allvarligt på det här och att de som begått brott ska lagföras. Och det är väl högst rimligt. Frågan är vad kvarvarande gäng hittar på i det korta perspektivet. Det brukar ju smitta av sig också till andra gäng som inte har något bättre för sig. Det hela är ju sorgligt.

 3. Eller fordi en del innvandrere kommer fra kulturer der det ikke er helt uvanlig å mangle respekt for felleskapet og dets autoriteter?

 4. Vad många inte verkar veta är att kärnan i de ”ungdomsgäng” som bränner bilar och kastar sten i Göteborgs förorter är kriminella. De flesta är redan dömda för flertalet fall av narkotikabrott, vapenbrott, rån och inbrott. Det är inte ungdomar som är upprörda över att de inte har bostad eller arbete, det är redan kriminellt etablerade individer som inte tycker om den roll polisen har i samhället(den som utgör ett hinder för deras kriminella aktivitet).

  På lång sikt kan sociala åtgärder stoppa framkomsten av den här typen av gäng. Tillräckligt stöd i skola och hemmiljö gör att många kan välja en annan bana än kriminalitet. Men de individer som är aktiva nu är nog förlorade för samhället för många år framöver.

  1. Pa Z: på kort sikt är polisiära insatser naturligtvis också nödvändiga. Men vill vi undvika att det kommer nya till gängen hela tiden måste vi vidta social åtgärder, långsiktiga åtgärder också. Vi är helt överens.

 5. Det är bedrövligt att poliserna i Göteborg är så rädda för undomarna i Hisings backa.

  ”Vi äger statsdelen, vi är inte rädda för polisen… polisen är rädda för oss”

  1: Ett gäng lata ungdomar som inte orkar jobba vill styra i statsdelen.

  2. Dom vill inte utbilda sig dom vill vara backas maffia.

  3. Det bor 25.000 personer i backa och 25 undomar som springer och gömmer sig hos mamma efter att dom bränt bilar
  styr, pga att polisen är för mesiga.

  Vi alla i Backa undrar om polisen har någon lön?, om dom har det skall dom inte göra något för den då?

  Vi alla i Backa hoppas på att polisen vågar ta tag i problemet och spärra in svinen som förstör för oss.

  SLUTA MESA ER! Grip fanskapen som förstör! Gör något för Er lön. Vakna!

  Benny
  Backabo

  1. Polisen i Göteborg är inte på något sätt mesig. Men det är ju ganska meninglöst att gripa någon om man inte kan bevisa att den är skyldig. Jag tycker att polisen oftast agerar rätt bar, men ibland ballar de ur och trakasserar ungdomar i onödan. Sånt var dock vad jag förstås mycket vanligare förr än idag (exempelvis på 1990-talet).

 6. Tyvärr är det redan för sent. Genom Alliansens uppgörelse med MP och rådande utveckling i Nordafrika, lär antalet i utanförskap, i svenska förorter, öka katastrofalt. Inom några år kommer vi att ha en ekonomisk situation fullt i klass med depressionen på 30-talet. Då, om inte förr, kommer vi att få riktiga motsättningar.

  1. Va? Situationen i Nordafrika har inte gett några ökade flyktingströmmar till Sverige. Dessutom har antalet flyktingar mycket lite med arbetslöshet och fattigdom att göra. Orsakerna till det två senare sakerna är politisk beslut och det ekonomiska system som vi har i Sverige. Vi har varken i Sverige inte högst arbetslöshet i Europa och vi har inte heller den mest utbredda fattigdomen. Däremot tar vi mot flest flyktingar i förhållande till folkmängden. Sambandet föreligger alltså inte. Eller är mycket svagt.

   1. Ett oerhört okunnigt inlägg. Nej flyktingströmmarna till Sverige har inte börjat öka ännu. Däremot ses en kraftig ökning till Italien, som kommer att bli mångfalt större när det lugnat ner sig i Libyen. Khaddaffi mutades att stänga sina gränser. Den tiden är förbi. Naturligtvis kommer en stor del av dessa att hamna i Sverige. Genomsnittstiden för dagens nyanlända flyktingar, innan dom hamnar i ”sysselsättning”, är 7 år. Vi har det ekonomiska system vi har, och det lär inte ändras i brådrasket. Alltså kommer arbetslösheten att öka. För jobben lär inte göra det.
    Du har dock rätt i en sak, och det är att vi tar emot flest flyktingar i förhållande till folkmängden. Bland de 44 rikaste länderna anländer 8,9 % av alla asylsökande till Sverige. Till USA som får mest anländer drygt 15 %. Men dom har 33 ggr så många invånare som Sverige.
    Sen verkar du helt ha missat hur de ekonomiska framtidsutsikterna ser ut. Men ekonomi kanske inte intresserar dig?

Kommentarer är stängda.