Sveriges största mutaffär – polisen och kriminalvården inblandade

I maj förra året häktades en tidigare hög chef inom Kriminalvården, misstänkt för flera fall av grova mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Han misstänks ha gynnat olika bolag när Rikspolisstyrelsen och Kriminalvården har hyrt lokaler eller beställt byggen av anstalter i bl.a. Härnösand, Östersund och Haparanda. ­Det handlar om hundratals miljoner i skattepengar och den före detta chefen ska ha stoppat omkring fem miljoner i egen ficka. Den häktade chefen släpptes efter nån vecka men utredningen mot honom pågår än.

Utöver den huvudmisstänkte f.d. kriminalvårdschefen är ytterligare fyra personer misstänkta för att ha betalat ut mutor (brottet kallas grov bestickning). De fyra är företrädare för olika bolag som ska ha varit inblandade i härvan.

Först handlade mutaffären bara om mutor i samband med byggen av fängelser men nu handlar det också om hyresavtal från mannens tid som chef inom polisen (med X menar DN den tidigare chefen):

I december 2004 skrev han på egen hand under ett hyresavtal för Polisens administrativa center i Linköping. Avtalet är skrivet så att polisen tvingas hyra lokalerna i hela 18 år, något som strider mot reglerna för statliga avtal.

[…]

Bevisningen består av ett annat avtal mellan fastighetsägaren som hyrde ut till polisen och ett bolag som ägs av en nära vän till X. Avtalet har inneburit att vännens bolag fick cirka 750.000 kronor.

Strax därefter åkte X och vännen på en gemensam jorden-runt-resa med sina familjer. En misstanke är att de 750?000 kronorna användes för att betala resan. I november 2005 slutade X på Rikspolisstyrelsen och gick till Kriminalvården.

Toppchefens vän är också misstänkt i muthärvan och hans bolag är inblandat i en annan affär. Han ska ha byggt ett fritidshus åt X för 2,5 miljoner kronor. Enligt utredarna är den affären en muta för kontrakt som har att göra med byggen av anstalter för Kriminalvården.

Mutaffären inom polisen och kriminalvården är den värdemässigt största muthärvan i Sverige, men den mer kända muthärvan i Göteborg berör fler personer om än mindre pengar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements