Inga spår efter gangstermördare

Polisen har förstås inga egentliga spår efter den man som mördade en ledande gangster i Göteborg i lördags. Mördaren som sköt ihjäl den 42-årige Xheladin Purava försvann på en moped som hittades bränd längre upp på Erik Dahlbergsgatan. Förmodligen väntade någon med en bli i närheten av den platsen.  Man kan nog säkerligen anta att mördaren inte befinner sig i Sverige längre.

Eftersom Xheladin Purava varit en ledande kriminell i Göteborg under lång tid, dömd för att bland annat ha planerat ett mord på den som sägs ha grundat Tigrarna, Ali Reza Dashti Pour. För detta dömdes han tillsammans med den tidigare göteborgspresidenten för Bandidos, Mehdi Seyyed, och Asirledaren Süyar Gürbüz. Purava kan också ha varit den som låg bakom mordförsöket år 2006 på den som uppges vara ledare för den så kallade Naserligan, Naser Dzeljilji. Därför kan det med fog antas att mördaren är en lejd mördare från utlandet som någon med koppling till något av de gäng som nämnts. Det är därför inte speciellt konstigt om det är svårt att hitta spår efter mördaren. Troligen kommer detta mord att förbli olöst i likhet med många andra mord inom den organiserade brottsligheten.

Nu är denna typ av mord mycket ovanlig i Sverige, det rör sig om ett tiotal per år.  Antalet mord i kriminella kretsar ökar medan antalet mord minskar totalt. De vanliga morden i Sverige är fortfarande fyllebråk i hemmet mellan vänner eller en man och den kvinna han har sällskap med. Kniv är det typiska mordvapnet. I gangstermorden är skjutvapen det vanligt. Antalet mord och dödligt våld av alla slag är mycket ovanligt i Sverige, ovanligare än i de flesta länder. Sverige har en mycket låg mordfrekvens, som dessutom i stort sett legat stilla sen 1700-talet. På omkring 1, dvs 1 mordfall per 100 000 invånare och år. I början av 1990-talet var den lite högre för att idag vara lägre. Antalet fall av våldsam död har minskat med 25% sen början av 1990-talet. Men genom att andelen mord som begås i kriminella kretsar ökar så minskar också uppklarningsprocenten för mord i Sverige. I samband med den typen av mord är det aldrig någon som erkänner, ingen vill prata med polisen och ofta vill ingen vittna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Inga spår efter gangstermördare”

Kommentarer är stängda.