Sex dagar i Göteborg 2001, dag 4 del 2 – Schillerska 1

SEX DAGAR I GÖTEBORG
Dagbok
Anders Svensson

Dag 4 Fredag 15/6

Schillerska I

Väl på skolan bekräftas att folk har blivit skjutna av ögonvittnen och av sjukvårdspersonal. Hur många, om det bara är demonstranter eller poliser också är mycket oklart. Skaffar mig tillgång till skolans expedition och upprättar där en personlig sambandscentral. Skolan har förklarats som en ”krigsfri zon”. Kravaller rasar på alla gator runt skolan men ingen, varken polis eller aktivist använder skolans område för att kasta sten eller nåt annat från. Polisen förföljer heller inte de som ger sig in på skolområdet. Konstaterar att inget vaktbolag längre finns på skolan. Går runt och pratar med folk på skolan, kollar läget på sjukstugan, lugnar ungdomar och agerar mysfarbror. Träffar min bror och några av hans kompisar. Dom vågar inte vara ute på stan och vill inte åka hem till Stenungsund. Tillåter dom att stanna i skolan. De sover senare utanför expeditionens dörr.

Tidigt på kvällen anländer några vakter från ett vaktbolag till skolan. De går runt i lokalerna för att kolla nödutgångar etc. Detta gör de delvis tillsammas med mig då de inte hittar så bra.

Kallar Göteborgsaktionens samordningsgrupp till skolan för ett möte. Efter en stunds diskussion godtar den de tre krav jag formulerat.

– Jaldung ska avgå.
– Containrarna ska tas bort från stan
– Inga poliser väster om Avenyn

Samordningsgruppen får i uppdrag att ta dessa krav och att samordna med Attac. Kraven får i samarbete med Attac justeras. Beslutas att jag stannar på skolan och att samordningsgruppen lämnar för att samtala med Attac.

Ringer Lasse för att försöka få han att ordna med en spanarstyrka. Han kommer prompt. Även en kille från AFA dyker upp. Ordnar själv med några killar på skolan som kan varna. Går återigen runt och pratar med folk. Funktionärsmötet inför morgondagens demo som skulle hållts på Hvitfeldtska ska nu hållas på Schillerska. Jag ska hålla i mötet. Kl 24.00 är jag i Aulan.

Stormötet

Anländer till Schillerskas aula. Redan har det samlats ett hundratal människor. jag blir förvånad över detta. Allteftersom kommer det fler och fler. Till slut är vi kanske 500 (600?) människor i aulan. Vi börjar mötet med att lyssna på radionyheter om den senaste händelseutvecklingen och hur det har gått för de skjutna. Därefter tar jag till orda, men avbryts av en snubbe som kommer upp på scenen. Jag frågar honom vad han gör där och ber honom gå ner eftersom hans svar är att han ska vara där. Han vill inte lämna podiet. Då frågar jag mötesdeltagarna om han ska gå ner. Ett rungande JA blir svaret. Han lommar då iväg. Jag pratar igen, berättar om händelserna på Hvitfeldtska och berättar om de tre kraven från samordningsgruppen. Dessa krav mottas med jubel.  Därefter pratar jag om nästa dags demo, manar till lugn, manar till att inte låta sig provoceras etc. Därefter svarar jag på ett antal frågor. Annicka håller sedan information om sjukvårdssituationen. Hon svarar också på ett antal frågor. Av säkerhetsskäl avslutar jag mötet strax efter kl 00.30. Under frågestunden frågar samma man som
förut velat vara på scenen vilket parti jag tillhör. Jag beslutar efter viss tvekan att det inte är relevant, men han står på sig. Då frågar jag mötet om det är relevant och får ett unisont och kraftfullt nej till svar. Mannen blir då irriterad och några funktionärer uppmanar honom att lämna lokalen. Han ledsagas ut.

Schillerska II

Efter en ny tur runt skolan för att prata med folk går jag till expeditionen för att få en stunds sömn. Tord ringer för att meddela att alla förhandlingar om eventuella krav gått i stå och att de avbryter mötet för att sova. Får regelbundet rapporter om polisrörelser ute på stan. Ungefär vi klockan 3.00 väcks jag för att polisen omringar skolan. Jag tar mig ut och förhandlar med det lokala polisbefälet. Förhandlingen leder till att alla får passera ut och in från skolan på villkor att de låter sig visiteras. Går upp och lägger mig igen.

Anders_S

Hela dagboken från Göteborg 2001 finns publicerad i ett stycke. Jag kommer dessutom att under denna vecka att på rätt datum publicera avsnitten ur dagboken för det datumet. De första dagarna skrev jag inte så mycket, men det skulle bli mer.

Intressant?
Bloggat: Warlenius, Wallner, Röda Malmö, K&Å,
Borgarmedia: GP1, 23, SVT1, 2, 3, 4, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om ,  ,  ,  

Advertisements

One Reply to “Sex dagar i Göteborg 2001, dag 4 del 2 – Schillerska 1”

Kommentarer är stängda.